Reklama

Reklama

Once

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

On je pouliční muzikant a občas si přivydělává v dílně svého otce. Jeho snem je živit se hudbou, ale to se mu vůbec nedaří. Ona je talentovaná pianistka z Čech, která odešla do Irska kvůli obživě a prodává na ulici růže. Když se ti dva náhodou potkají, zjistí, že jejich společná hudba má neobyčejnou sílu a podaří se jim získat nejen peníze na pronájem studia, kde natočí společnou desku, ale také přízeň a obdiv všech, kteří se na jejím vzniku podílejí. Oba si ale velmi záhy uvědomí, že takového člověka, jakým je ten druhý, se jim podaří v životě potkat jen jednou. Jeho nově nabytá svoboda a její minulé závazky tak oba postaví před rozhodnutí, co jsou pro sebe schopní obětovat a jestli vůbec mají možnost zůstat spolu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (834)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Hear the sirens call me home... Irský zázrak kolonizuje srdce diváků po celém světě. Příběh, kterým žijete. Příběh, který žijete. Příběh, který zpívá slovanská víla Markéta Irglová a irsky ryšavý písničkář Glen Hansard. Prostý, ale mezi strunami skvostných písniček The Frames napnutý skvost s ryzími charaktery. Průzračná čistota jímá v kytarovém hřmění i něžném pianu, drtí v pohledu i zaváhání. V tom, co zůstává nevyřčeno, i v tom, co je řečeno, ale ztraceno- bez překladu. Zrádně se vzpírá škatulkám muzikálu i hudebního filmu, tahle vokálně-instrumentální romance, kde jiskra přeskočí někde mezi první a druhou slokou prvního společného muzicírování. Síla Once je i v atributech vzdálených od notové osnovy. Buduje atmosféru zcela mimoděčně, nezáměrně,díky dublinskému geniu loci, který spojuje poutníky a město v jeden poetický vesmír. Pak přijde konec. Jako ležet v ledovém horské říčce, nechat sebou proudit molekuly vody a cítit, jak voda odplavuje všechen balast, všechny zbytečné nánosy, všechno umělé, všechno, co tíží. A najednou se po celém těle rozlévá nádherné, všeobjímající teplo...... Málokdy se mi přihodí, že se mi zároveň do očí kradou slzy a na rty úsměv... ONCE upon a time. (I napodruhé:) 85% ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Osm let po premiéře jsem konečně našel čas, abych shlédl zatím poslední ukované české oscarové želízko. Kdybych měl hodnotit čistě jen příběh, musel bych napsat, že tohle už tady bylo v různých variantách nejméně stokrát (chce mě, nechce mě, řekne mi to, neřekne mi to, odjede, zůstane?...). Kdybych měl hodnotit čistě jen herecké výkony, kameru a střih, musel bych napsat, že to místy sklouzávalo (chtěně?) až k amatérsky natočenému videu (špatně nazvučená čeština, občasné letmé pohledy statistů směrem ke kameře stylem "fakt budu v kině vidět na plátně?"...). Kdybych měl hodnotit čistě jen hudbu, je to za pět a půl - tvorba Glena Hansarda se mi líbila vždycky, už dáááávno před Once, viděl jsem ho 3x naživo (2x s The Frames, jednou sólo, kdy mu nesměle a krátce asistovala i tehdy sotva 16letá Markéta Irglová) a jeho písně mě vždycky fascinovaly - zdánlivě jednoduché a přece dokázaly tolik sdělit... Ano, jsem rád, že film Once dostal za titulní píseň Oscara, ale klidně ho mohl dostat i za celý soundtrack, resp. za hudbu. A Glen Hansard je hudební génius, to mi nikdo nevymluví. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Cholerika uklidní, flegmatika zaujme, sangvinika dojme, melancholika rozpláče. Požitkářský příběh dvou hudebních duší umocňují krásné romantické skladby a zejména ta, při které film končí, rozemele emočně citlivého jedince na kaši. Once písněmi vyjadřuje vše, kromě všeho také vtipně podaný názor hlavního hrdiny na svoji přítelkyni v úvodu filmu. Postupně ale přibývají silnější a silnější scény, kterým kraluje závěrečná pětiminutovka. Hansard a Irglová úžasní. Jediné, co můžu snímku vytknout, je fakt, že na mě nezapůsobil natolik intenzivně, jak bych čekal. Čeho si ale na takovém filmu cením?? Šli jsme do kina tři páry. A po skončení se u půllitru piva kámoš naprosto vážně zeptá: "Tak co, ukápla slza?? Bylo to fakt pěkný..." Chápete?? Čtyřiadvacetiletí kluci se baví o tom, jestli někdo u filmu brečel... Silný zážitek. 90% "Take this sinking boat and point it home..." 150 tisíc dolarů(rozpočet)/14 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Film nesoucí komorní atmosféru, podbarven krásnými písničkami Glena Hansarda a k tomu všemu je divákovi naservírován romantický příběh, který si mě získal i díky svému konci. Kdo by dnes neznal krásnou píseň Falling Slowly? Tuto jednoduchou, leč o to krásnější melodii založenou na čtyřech akordech, přičemž ten mollový (Ami) krásně podpoporuje a dokresluje celou harmonii. Snímek, který potěší a rozhodně není pro všechny diváky...Spokojenost. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása a s tímto tvrzením naprosto souhlasím. Milý a chvílemi lehce dojemný příběh, krásné písničky a dobře zvládnutý konec. Hlavně mě zaujal pan Hansard, který to zahrál podle mě velice dobře, ale Markéta Irglová se také snažila. Pěkný snímek, který hodnotím po dlouhém zvažování 5* a někdy si ho rád pustím znova. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (35)

  • Matka Glena Hansarda se ve filmu objevuje jako jedna ze zpěvaček na párty u přátel. (DaViD´82)
  • Režisér filmu John Carney vymyslel v roce 2004 celý příběh během 5 minut v kavárně. (griph)
  • Film vznikl s rozpočtem 180 000 Eur přímo v ulicích Dublinu, v autentických interiérech a s neherci. V lednu roku 2012 pak autoři získali diváckou cenu na jednom z nejprestižnějších světových festivalů v americkém Sundace. (JARDAHONDA)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama