Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (726)

Lima 

všechny recenze uživatele

Mezi 16.červencem 23:00 hod. a 23.červencem jsem se byl 23-krát vymočit. No řekněte, není to krajně podezřelé?? Přímo šokující!!!......Ne, teď vážně. Jim Carrey nečte scenáře, než podepíše smlouvu?? Joel Schumacher definitivné zblnul?? Ten je ale, i díky občas pěknému vizuálu, v tom myslím nevinně. Jenom ten scenář je strašná zhovadilost. Tady nejde ani tak o tu posedlost číslem (pár lidí ve svém okolí nemocných obsedantní poruchou znám, takže vím, co to je za peklo) a základní idea snímku není vůbec špatná. Ale způsob, jak je to odvyprávěno, vypointováno a zahráno (Carreymu ty kérky sice strašně seknou, ale jinak tady zahrál asi nejhůř co jsem viděl), to je prostě divácké utrpení. Nejhloupější film (nejen) tohoto roku. Tady se, dámy a pánové, navzdory silné konkurence LaButeho ´Rituálu´ budou na konci roku rozdávat Zlaté maliny!!! PS: Jim Carrey by se měl 23-krát pomodlit otčenáš, aby mu filmový bůh a jeho štěstěna prominuli.... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher oprávněně platí za jednoho z nejméně vyrovnaných hollywoodských režisérů!! Jeho žánrově nepředvídatelná režie tentokráte zabrousila do vod ďábelského prvočísla (význam čísla 23 není scenáristickým výmyslem, nýbrž skutečně existující teorií – slušný potenciál by tu tedy byl), které se hlavnímu hrdinovi „dostane“ do rukou prostřednictvím knihy, kterou jeho manželka zahlédne v knihkupectví, když čeká právě na nedochvilného Jima Carreyho, kterého mezitím pokousal pes, sám se později do knihy začte, v detektivovi poznává sám sebe, začíná bláznit, hledat souvislosti atp. atp. Ocitáme se tak na hranici dvou světů, toho reálného a toho knižního, Schumacher ani v jednom z nich ale trestuhodně neudrží napětí ani stylově kompaktní celek. Jen něco naznačí, přeskočí do snového oparu, tam nešetří stylizací a následně odběhne zase opodál. Jiné pasáže jsou zase nesmyslně doslovné. Režisérův tvůrčí úsudek a invence vložená do filmu jsou minimálně matné. Vedlejší postavy jsou motivačně nevýrazné, ústřední herecké duo Carrey a Virginia Madsen (Bokovka) si ostudu rozhodně neuřízli, ale s přibývajícími minutami už lezou solidně na nervy. Jejich chybou to ale zřejmě nebude. 40%. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé určite. Najväčší problém som však videl v tom, že v istom momente sa to zdá zbytočne prekombinované, až to vyznieva príliš nerealisticky. Body strhávajú hlavne scény ako vystrihnuté z komiksu a tým posúvajú film do trochu inej roviny, akoby som si želal. Záver je logický, všetko do seba pekne zapadá, ale i tak vás film nijako nerozhodí. Stačilo málo a J. Schumacher mohol poblázniť hlavu nejedného diváka. Ja som už dva roky trochu pobláznený číslom 38 tragicky zosnulého P. Demitru. Od tejto tragédie vidím to číslo úplne všade a podstatne častejšie, než by som si to pred tragédiou pripúšťal. Nedá sa na to nemyslieť. Ak si raz vezmete do hlavy nejaké číslo a čísla si všeobecne začnete všímať častejšie, tak to vo vás automaticky vzbudí pocit, že ho vidíte veľmi často a takmer všade. 60%. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Asi jediný film, kde mě Jim bavil. Zřejmě ho těžký osud loosera připravil o mimiku, ale absence toho jeho debilního šklebení konečně dává vyniknout jeho opravdovému herectví. Roli zvládl, až na malá zakolísání výtečně. To se ale nedá říct o zbytku týmu. Scénář je stupidní. Dělat umění z numerologicko-mystického třeštění je pitomost, dělat z něho trhák ještě větší. Patlanina žánrových momentů, trapně slepených k sobě, aby se na konci vše zhroutilo v kolosální křeči. Dost slabota, Mr.Schumacher. 2FilmLord: Podívej se, hošíku, to že se ti líbí hovadiny neznamená, že ostatní jsou hlupáci. Koneckonců, dát si Mela Gibsona do top režisérů, to už vyžaduje velký přehled a zkušenost. O tom ostatním nemluvě:-))) ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Vyčítat tomuhle filmu zhovadilosti kolem čísla 23 je stejné, jako vyčítat Rain Manovi, že umí ve vteřině spočítat sirky v krabičce. Film není o čísle 23, ale o vztahu Carreyho postavy k tomuhle číslu. A protože je Walter Sparrow v podstatě cvok, nebudu se vysmívat nápadům chorobného mozku, ale soustředím se na film natočený o něm … Carrey je skvělý, Schumacher to v rámci nepříliš kvalitního scénáře zvládnul, no … a já moc nechápu velmi nízká hodnocení ... ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • Blonďatá samovražedkyňa alias Suicide Blonde (Lynn Collins), s ktorou sa Walter Sparrow (Jim Carrey) v úlohe detektíva stretol, mala obľúbenú farbu rúžovu: rúžová (pink) sa skladá z červenej (red) a bielej (white). Red: R=18, E=5, D=4. 18+5+4=27. White: W=23, H=8, I=9, T=20, E=5. 23+8+9+20+5=65. Pink = 4 písmena: 27+65=92. 92:4 = 23. (Čísla sú poradie písmen v abecede.) (mindkiller)
  • Nepřiznanou inspirací filmu je německý snímek 23 (1998) režiséra a scénáristy Hanse-Christiana Schmidta o mladém hackerovi Karlu Kochovi (August Diehl), jehož obsese z čísla 23 dohnala k sebevraždě. Zabil se 23. května 1989. (imro)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno