foto

August Diehl

  • nar. 4.1.1976 (44 let)
    Berlin, Berlin, Západní Německo

Biografie

Diehl se narodil 4. ledna 1976 v hlavním městě Německa - Berlíně. V dětství se s rodinou velmi často stěhovali, při jejich "kočovném" životě pobývali v Hamburku, Düsseldorfu, Vídni, ale i Francii. Diehl Vyrůstal v rodině, kde umění hrálo prim. August se tedy rozhodl následovat svého otce, Hanse Diehla, který se stal hercem. Matka byla kostýmní designérkou a bratr hudebním skladatelem. Ve svých osmnácti letech August Diehl předváděl své umělěcké nadání na divadelních prknech střední školy. Po jejím ukončení se přihlásil na studia herectví vyhlášené vysoké školy Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch v Berlíně.

První šance, jenž mu dala možnost ukázat svou tvář vstříc filmovému světu, se naskytla při spolupráci s režisérem Hans-Christian Schmidem, v úspěšném dramatickém thrilleru "23" (1998), který byl natočen na základě skutečných událostí. Diehl za tento snímek obdržel cenu Bavarian Film Awards a German Film Awards, obě za nejlepšího herce. Režisér Schmid a herec Diehl se ovšem nesetkávají naposled. O několik let později vzniká opětovná spolupráce, tentokrát při natáčení dramatu "LICHTER" (2003).

Během roku 2002 je obsazen do hlavní role krimi thrilleru "TATOO" (2002), aby zde jako mladý policista Marc Schrader vyšetřil případ velmi brutálních vražd a čelil opravdové zkoušce nervů. Hlavní role v úspěšném dramatu německého režiséra Achim von Borriese - "WAS NüTZ DIE LIEBE IN GEDANKEN" (2004) mu vynáší hned dvě ocenění. První Cenu UNDINE za nejlepšího mladého herce a druhou German Film Critics Association Awards za nejlepšího herce. Ve velmi působivém válečném dramatu "DEVÁTÝ DEN" (2004) ztvárnil důstojníka Gestapa. Za tuto roli byl nominován na cenu German Film Award za nejlepšího herce.

Výrazná role, která se natrvalo usadí v seznamu "těch lepších", je zaručeně nedůvěřivý gestapácký major Dieter Hellstrom, tentokrát ovšem ve filmu režiséra Quentina Tarantina - "HANEBNÝ PANCHARTI" (2009) Zajímavosti: - V roce 2001 byl Diehl jmenován jedním z "Shooting Stars" evropského filmu známou European Film Promotion. - O pět let později jej časopis Gala jmenoval "nejdůležitějším hercem dnešního Německa".

Freemantle

Herecká filmografie

Filmy

2019 A Hidden Life
The Birdcatcher
The Last Vermeer
2018 Kursk
Vládce Paříže
2017 Midnight Confession
Mladý Karl Marx
2016 Spojenci
Černý diamant
2015 Mizející kouzelník Dirk Ohm
V květnu si dělej, co chceš
2013 Frau Ella
Layla Fourie
Manžel
Not More Than an Agreement
Noční vlak do Lisabonu
2012 Dobrodružství Hucka Finna
Wir wollten aufs Meer
2011 Confession d'un enfant du siècle
Kdo, když ne my
2010 Die kommenden Tage
Salt
2009 Hanebný pancharti
2008 Buddenbrookovi (TV film)
Dr. Alemán
Herrn Kukas Empfehlungen
Žena v Berlíně
2007 Freischwimmer
Lichtblick
Ďáblova dílna
2006 Jsem ta druhá
Nic než přízraky
Slumming
2005 Kabale und Liebe (TV film)
Z úst do úst
2004 Devátý den
Feuer in der Nacht (TV film)
Láska v myšlenkách
2003 Anatomie 2
Birkenau
Lichter
2002 Haider lebt - 1. April 2021
Tattoo
2001 Láska po zlém
2000 Atemkünstler, Der
Hilflos
Kalt ist der Abendhauch
1999 Die Braut
Entering Reality
Poppen
1998 23

TV seriály

2019 Bauhaus – Nová doba (TV seriál)
Konec Výmaru (E06)
Čestný soud (E05)
Ženská třída (E04)
další epizody (6)
2018 Parfum (TV seriál)
Fesselung (E06)
Herzakkord (E05)
Die dritte Substanz (E04)
další epizody (6)
2016 Nepříteli nablízku (TV seriál)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
další epizody (7)

Dokumentární

2006 Hamburger Lektionen

Host

TV pořady

2015 Au fil de la nuit (TV pořad)
2007 Willkommen Österreich (TV pořad)
1979 NDR Talk Show (TV pořad)
1974 3nach9 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce