Reklama

Reklama

Kletba zlatého květu

  • Čína Man čcheng ťin taj chuang ťin ťia (více)
Trailer 2

Imperátor Ping, hlava dynastie Tang, vládce Číny desátého století, spalován neskonalou láskou i nenávistí vůči své ženě Phoenix rozehrává tragédii, která zasáhne každého člena královské rodiny. Panovník ví o skrývaném vztahu své ženy a jeho syna z prvního manželství prince Wana. Pronásledován stínem nevěry, panovník pomalu zabijí svou ženu jedem. Schyluje se k finálnímu boji. Na jedné straně císař, ovládaný pomstou, na druhé straně císařovna, bojující o holý život. Mezi nimi stojí tři synové, tři princové, kteří se musejí rozhodnout na čí stranu se přiklonit. Bolest a ztráta milovaných však čeká na každého z nich... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (251)

castor 

všechny recenze uživatele

Zhangův nový velkofilm je jako z nějaké reklamy: Ještě větší, ještě lahodnější!! Samotný příběh se nám prokresluje až později, nejprve tu máme řadu „rituálů“, několik přehlídek vojenství, kolektivních činností a až následně nám tvůrci předkládají příběh jedné císařské rodiny, toliko propletené intrikami, nenávistí a rebelantstvím. Režisér četně používá materiál s vysokou odrazovostí, aby i ty méně blyštivé odstíny vynikly. Dokonalá práce byla odvedena i s honosnými kostýmy, tvary i barvy do sebe srůstají, postavy na sobě mají i několik vrstev oblečení, s pečlivě provedeným vyšíváním, opět těch nejzářivějších barev. Hrdinové jsou sešněrováni v pestrobarevných kostýmech, které je nedusí pouze sami o sobě, ale i tím, že se nechtějí chovat podle císařských norem. Zhang se ze svého nejnovějšího snímku skutečně rozhodl udělat „svátek pro oči“. Bohužel na mě ale ty dlouhé pohledy do očí a rozmáchlá gesta příliš nepůsobí!! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Na Kletbě zlatého květu je až příliš patrné, že je natočena a hlavně napsána jako blesková reakce na úspěch Hrdiny a Klanu létajících dýk. Máme zde oslnivé vizuální zpracování, které svou hrou se zlatými barvičkami a robotickou symetrií přesahuje hranice kýče, ale stále se na to dívá hezky. Více zamrzí příběh, který má sice velmi zajímavou zápletku neboli rozestavěné figurky, ale za to události a zvraty nejsou nijak vysvětleny ani důvěryhodně podepřeny. Věci se dějí prostě proto, že je třeba dostat postavy do zajímavých střetů. Když se tak stane, zasáhne zase deus ex machina jako ninja z čistého nebe, aby se rozpoložení hracího pole opět změnilo. Je to škoda, protože potenciál zde rozhodně byl. 7/10 ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Většině se to tu nelíbí, ale mě to přišlo jako naprosto úchvatná tragédie s nejperfekcionističtějším výtvarným zpracováním, co jsem kdy viděl. Zhang Yimou se zde soustředí na život a intriky v paláci a dovolí nám nahlédnout i do systematických procedur služebnictva a opět musím napsat, že je to úchvatné. Herecky velice zdařile obsazené. Co se týče akčních scén, nejvíce se mi líbily ty, kde se vyskytují císařovi ninjové. Bohužel celkový konec byl pro mne až moc hořký. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Film, který se opájí svým povrchem přesně ve stylu postav a doby, o které vypráví. Kletba zlatého květu je precizně vysoustruženou, pečlivě vygradovanou a oku vskutku lahodící podívanou, která tentokrát nestojí na strhujících akčních scénách jako Hrdina, nebo na velké romanci jako Klan létajících dýk. Zůstává nesmírně propracovaná a významotvorná mizanscéna, která tvoří kulisy pro působivou tragédii s jasně rozestavenými, postupně profilovanými a silnými figurami. Ten velkolepý konec vlastně ve výsledku ani nemusel být, jak dobře ta hra intrik a přetvářky po většinu filmu fungovala. 80 % ()

Ajantis 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplný film. Příběh o inkrikách na císařském dvoře se rozvíjí hodně slibně, postupně se z něj ale vynořuje obludná překombinovanost, která v poslední třetině vrcholí podobně tragicky jako v Klanu létajících dýk a kazí dojem z realisticky pojaté zápletky. Některé momenty jsou excelentní, noční útok maskovaných bojovníků svou chladnou samozřejmostí zamrazí v zádech, naopak dlouhé prostřihy mezi uslzenými obličeji těžce vypracovanou atmosféru bortí. Jak v zápletce, tak vizuálním zpracování je až příliš patrná hra na efekt, než aby to dohromady mohlo dávat smysluplnou podívanou. Příběh místy drhne, herci nevědí, co mají hrát (vrcholem je tapně roztřesený výkon Ye Liu jako prince Wan), a tak to mají zachránit souboje. Čang místy stále ukazuje, že výtvarný talent neztratil, žel zdá se mi, že se až příliš nechal unést megalomanií možností, které má. Interiéry a kostýmy jsou na velmi vysoké úrovni, ale bojové scény už jsou (až na pár vyjímek) spíše jen barevnou nudou. Nekouká se na to špatně, ale něco podstatného chybí. Totéž platí o celém filmu. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (6)

  • Závěrečná bitevní scéna byla natáčena rovných dvacet dní. Bylo v ní použito více než 1000 reálných bojovníků. O zbytek se postaral počítač. (Rodriguez)
  • Niektoré z dobových kostýmov vážili aj viac ako 40 kíl. (MikaelSVK)
  • Císařova zlatá koruna vážila 5,5 kg. (HappySmile)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama