Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sympatický chasník Matěj má dobré srdce, chytrosti na rozdávání a kromě hádanek má rád také Majdalenku, dceru sedláka, u kterého pracuje. Majdalenka jeho lásku opětuje, ale otec už pro ni vybral jiného ženicha, rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž on i jeho milá rozumějí řeči ptáků. Když sedlák Matěje vyhodí, vydá se mladík na zámek, kde se zrovna soutěží v hádankách o ruku princezny Rozmarýnky. Kdo uhodne tři, dostane ji za ženu. Na rozdíl od ostatních se Matěj nezalekne, když král vyhlásí dodatek, že kdo neuhodne, přijde o uši i nos. Její hádanku hravě uhodne, zatímco ona si s tou jeho poradit nedokáže a musí mu dát políbení. Stejně to dopadne i druhý den. To se Matěj seznámí s vojákem Ondrou, který princeznu tajně miluje, a také s generálem, hofmistrem a dvorní dámou, kteří jsou chamtiví a neustále kují pikle. Donutí Matěje ke slibu, že se vzdá princezny a rozdělí mezi ně odměnu, kterou mu král nabídne jako náhradu, ale chasník je převeze a ještě vytrestá. Rozhodne se vrátit k Majdalence, cestou ho však přepadnou loupežníci s náčelníkem Madlafousem a donutí ho, aby se k nim přidal. Pomůže jim uloupit zlato, loupežníci ho zradí a on skončí v žaláři. Hofmistr, generál a dvorní dáma už se těší na popravu. S pomocí Ondry odhalí Matěj všechny intriky, potrestá loupežníky, princezně ukáže toho pravého ženicha a vyslouží si Majdalenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Na Troškovy sračky už jsme nějaký ten pátek zvyklí, ale tady to zas až tak moc neposral, takže jasný odpad to nebude. Snad za to může i předloha, ačkoliv Drda nejspíš metá kotrmelce v rodinné hrobce. Kdyby to alespoň mělo hlavu a patu. Vše mi tu připadá tak nějak nesmyslně poslepované. Místo jednoduché příběhové linky tu drhne celé klubko kokotin, které spolu nemají zdánlivě nic společného. Jako by si scénárista na každých pět minut odskočil do jiné pohádky. Už jen fakt, že jsem byl schopen tu hrůzu dokoukat do konce si zaslouží jednu hvězdu. Jinak je to ale typické dílo našeho dvorního mrviče vkusu a přestárlého teplometa, který už by se na tu filmařinu měl vysrat. Nejlépe tak před dvaceti lety. 25% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Matěj kromě hádanek miluje i Majdalenku, pohlednou dceru sedláka, u kterého pracuje. Jenže otec už pro ni vybral rychtářova syna Jakuba. Nic však není ztraceno, protože Matěj zachránil bílého holoubka, a ten na oplátku přinesl kouzelnou jahodu, díky níž chasník i jeho milá rozumějí řeči zvířat a tak než si získá srdce Majdalenky čeká ho cesta na zámek za princeznou a pohádka tak nějak doklopýtá do štastného konce. Kostrbatý scénář má i logické lapsusy u kterých se divák musí ptát, proč chce Matěj po úspěšném rozřešení hádanek od princezny hubičku, když tolik miluje Majdalenku a i některé jednání postav postrádá logické odůvodnění. Pohádkové kouzlo tu není přítomno v tak silné konzistenci a někteří herci ve svých rolích působí divně, jako třeba Jan Dolanský, a někteří to zase podrželi, jako třeba Miroslav Táborský. Hudba byla asi tím nejlepším a Troškův režijní rukopis není na pohádce příliš znát. 60% ()

Reklama

Bluntman odpad!

všechny recenze uživatele

To, že NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKA je lepší než KAMEŇÁK ještě neznamená, že se jedná o dobrý film či pohádku, protože je to jako říct, že je lepší chytnout kapavku než syfla. A teď si představte, že byste za to měli ještě platit a bylo to hrozně gay._____ Ne, vážně: opětovně nelze mluvit o filmu určeném na plátna a nelze mluvit vlastně ani o filmu, protože Troška nezvládá základní vypravěčské postupy, a tak nadbytečně mate dětského diváka anebo je naopak teatrálně a přehnaně okázale infantilní. Udat filmu určitý spád, gradaci a rytmizovat scény katastrofálně nezvládá, hudba je opětovně otravně repetitivní a na úrovni televizní druhořadé inscenace. Chemie mezi herci nefunguje, takže lásku dvěma hrdinům nevěřím stejně jako kamarádství dalším, každý hraje ve zcela jiné poloze a ustavující záběry především kvůli redundantnosti vyloženě iritují víc než kýčovité scény u moře v ANDĚLSKÉ TVÁŘI._____ Když se k tomu připočte fakt, že Drda nebyl milý a hladivý, ale naopak to v jeho pohádkaćh teklo tělesnými tekutinami a vždy nabízel sevřený vypravěčský tvar, vychází mi z toho, že Troška se do pozice pohádkového krále může stylizovat na samozerských plakátech ke svým filmům, ale mohl by táhnout už konečně do řiti. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Troška si týmto snímkom u mňa troška vylepšil svoju reputáciu. Natočil pohodovú. príjemnú rozprávku. Vhodne obsadil hlavné i vedľajšie postavy. Najmä sympatický Jan Dolanský v hlavnej mužskej úlohe ma hodne zaujal. Vidím v ňom veľký herecký potenciál. Taktiež Miroslav Táborský ako vodca zbojníckej bandy bol prekvapivo dobrý. Troškove filmy pre dospelých (Kameňáky, Slunce, seno,.., Babovřesky) sú vskutku otrasné nepodarky, ale rozprávky (O princezne Jasnence..., Princezna ze mlejna, Z pekla stěstí) točiť vie. A táto (Nejkrásnější hádanka) sa mu zvlášť podarila. *** ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Zdeňka Trošku tentokrát beru na milost, i přes tu až příliš malebnou kameru a zcela nevyužité schopnosti Jana Dolanského. Jedinou závažnou, zato ovšem téměř smrtící chybou je scénář. Zjevně ho sice nenapsal člověk po lobotomii mozku, ve skutečnosti ale příběh nikam nespěje a chybí mu dějový oblouk. Troška je totiž poměrně schopný režisér, ale už od konce osmdesátých let zoufale špatný vypravěč. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Inspirací pro scénář filmu, který Troška napsal sám, se staly Drdovy pohádky "O Matějovi a Majdalence" a "O princezně, která hádala, až prohádala". (DaViD´82)
  • „Byl to vždy můj sen si zahrát princeznu. Už jako malá holka jsem si dávala punčocháče na hlavu, abych měla jakože dlouhé vlasy, po babičce jsem si obouvala lodičky a po mamince šaty z tanečních. Pak jsem lítala po zahradě a dělala jsem, že jsem princezna. Celé natáčení jsem si velmi užívala, i ty krásné šaty, které jsem mohla obléct. Moje dušička se vrátila zpět do dětství,“ prohlásila Veronika Khek Kubařová. (Duoscop)

Související novinky

Trošku sám v temnotě

Trošku sám v temnotě

26.07.2007

Na pokračování úspěšných filmů jsme si tak nějak zvykli, ale točit pokračování filmu, který se stal opravdovým propadákem, který má auru jednoho z nejhorších filmů desetiletí a který natočil režisér… (více)

Reklama

Reklama