Reklama

Reklama

Ajťáci

(seriál)
Ukázka z filmu 6
Velká Británie, (2006–2010), 9 h 29 min (Minutáž: 22–26 min)

Hudba:

Neil Hannon

Hrají:

Chris O'Dowd, Richard Ayoade, Katherine Parkinson, Christopher Morris, Matt Berry, Noel Fielding, Dolly Wells, Alice Lowe, Belinda Stewart-Wilson (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Obsahy(1)

V kancelářských výškových budovách britské společnosti Reynholm Industries pracuje spousta krásných a šťastných lidí, kteří slaví jeden úspěch za druhým - kromě trojice zaměstnanců ukrývajících se v suterénu v oddělení informačních technologií. Zatímco jejich kolegové pracují ve fantastickém prostředí, Jen, Roy a Moss se musí tísnit v temném a nevzhledném sklepě, neschopní zapadnout do normální společnosti. Jen (Katherine Parkinsonová) je kariéristka, která se snaží vyšplhat po firemním žebříčku. Kvůli tomu, že lhala ve svém životopisu, se však naneštěstí ocitne ve funkci manažerky oddělení IT. Problém tkví v tom, že o technologiích neví zhola nic! Roy (Chris O'Dowd) a Moss (Richard Ayoade), kteří tvoří zbytek oddělení, naopak sdílejí lásku k informačním technologiím, sci-fi i sladkému nicnedělání. Oběma se ale příčí pracovat pod někým, kdo vůbec nerozumí počítačům. Když Jen zjistí, že toho Roy a Moss možná vědí hodně o počítačích, ale o práci s lidmi netuší skoro nic, rozhodne se převzít roli "vztahové manažerky", aby pomohla nejen jim, ale i sobě. Seriál Ajťáci nabízí hravý a poněkud absurdní pohled na to, co skutečně obnáší práce v útrobách každé společnosti - v oddělení informačních technologií. (HBO Europe)

(více)

Videa (10)

Ukázka z filmu 6

Recenze (1 337)

boshke 

všechny recenze uživatele

Roy zvedá telefon a automaticky se ptá: "Zkusili jste to vypnout a zapnout?". Zní to jako arogance, tento jednoduchý úkon však vyřeší většinu problémů. Kolikrát jsem již byl k počítači zavolán matkou či sestrou s tím, že nejde internet nebo monitor. Stiskl jsem tlačítko Reset a vše zas šlapalo jako hodinky. IT Crowd - dva asociální ajťáci pracující v suterénu fiktivní britské firmy s šéfovou, která vůbec nerozumí počítačům. A máme zaděláno na pěknou řádku humorných situací... První dvě série samy o sobě by s klidem mohly kandidovat na to nejvtipnější, co dosud bylo natočeno. Takto zpětně vnímám nahrazení úžasného Denholma debilním Douglasem (kterému jsem po čase celkem přišel na chuť - 22.1.´14) jako první předzvěst pádu, který však přichází až s třetí sérií, která si již nedokázala udržet úroveň sérií předchozích. I tak je to pořád dost dobré, a to i dílem mé shovívavosti, neb IT Crowd patří k mým nejblíbenějším seriálům. Čtyřka už je alarmující, ale i přes zoufalou absenci invence jsem si ji celkem oblíbil. The Last Byte celý seriál příjemně uzavírá... 90% (1. série - 100%, 2. série - 100%, 3. série - 90%, 4. série - 80%, The Last Byte - 80%) ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

(Viděny všechny díly) Na pohřbu manžela: „Je mi líto vaší ztráty.“ – „Děkuju.“ – „Není to, jako kdybyste ztratila pero, že? Je to...je to tak o moc horší. Chtěla byste pero? Mám jedno náhradní.“ – „Ne, děkuju.“ – „Prosím, vemte si ho.“ – „Proč mi ho dáváte?“ – „Já nevím. Něco odchází, něco přichází…“. Linehanovo jméno na pozici scenáristy i režiséra mi po předchozích 2 zkušenostech slibovalo určitou kvalitu, ale že se budu tak skvěle bavit a tolik brečet smíchy, to jsem opravdu nečekal. Tolik parádních hlášek a situací v každé sérii (a že byly všechny víceméně stejně zábavné) se jen tak v seriálové tvorbě nevidí! A tak jsem si užil chvástání se bohatými pc zkušenostmi nové vedoucí IT, omluvnou večeři v dětské restauraci, oživlou Jen a popisování „jejích dnů“ v sérii 1. Hned na to mě bořily návštěvy toalet v divadle, pohřeb, upozornění na nelegální kopírování filmů a večeře u Jen doma v sérii 2. Následující řada mě bavila satirou na společenské sítě, „krabičkovým“ internetem, fingovaným manželstvím či focením „sexy“ kalendáře. A nakonec přišla série číslo 4 (moje nejoblíbenější), která si na mě připravila pouliční Odpočítávání, zamilování se do klávesáka za doprovodu Bolera, svědčení u soudu o nemístném masérově činu, požár v mořském parku nebo rozvodové řízení v posledním díle, který byl naprosto dokonalý (zejména svými křížovými výslechy, u nichž se vyřádily všechny hlavní postavy, mě nejvíc pobavil Mossův výstup, u kterého jsem se až zalykal smíchy). O bonusovém prodlouženém díle ani nelze hovořit jako o 5. řadě, šlo už „jen“ o malou rekapitulaci, rozloučení se s fanoušky, mírnou snahu o to být aktuální (ať už vizuálem nebo trendy-anonymous, virální videa atd.). O humor tu sice není nouze, ale byl to jednoznačně nejslabší díl celého seriálu a zastánci tvrzení, že končit se má v nejlepším, by se této epizodě měli raději vyhnout (protože poslední regulérní série opravdu skončila na vrcholu). A sice mi budou postavy chybět, ale tak vysoké úrovně, kterou si tvůrci nastavili, by už asi po letech znovu dosáhnout nešlo ani díky možnostem držení kroku s dobou (jak to předvádí např. Teorie velkého třesku), takže je asi lepší nechat seriál ukončený (a přestávka v tom také hraje svoji roli). Pominu-li výše zmiňovanou speciální epizodu, je to za mě jednoznačně 5* a navíc zařazení mezi moji seriálovou topku. „Šel bys se mnou a pomohl mi prokousat se touhle právnickou šaškárnou, Mossi?“ – „Raději ne. Nemám dobré zkušenosti s právním systémem.“ – „Jakto?“ – „Když mi bylo 11, rozbil jsem světlík a má matka se se mnou soudila.“ – „Soudila se?“ – „Ano. Aby mi dala lekci. Byla velmi agresivní vyšetřovatel.“ – „A to se dá? Soudit se s vlastním dítětem?“ – „Šlo o přelíčení v kuchyni. Vyrobila hlediště pro kočky.“ – „Jak to dopadlo?“ – „Vyhrála. Dodnes splácím pokutu.“ ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Druhý nejlepší komediální seriál hned po Red Dwarf, který jsem měla možnost sledovat. Obrovské množství gagů všeho druhu, narážek a slovního humoru, v nemálo případech dovedených do geniality. (Hoří! Hoří! Pomozte mi!) První díl druhé série mě dostal do několika po sobě jdoucích křečí smíchu. ("Postižený" Roy) Pravda, některé scény jsou trochu slabší, ale nijak neohrozí IT Crowd jako celek, čemuž samozřejmě pomáhá perfektní obsazení, které podobně jako u Red Dwarf neodsunuje žádnou z hlavních postav do pozadí ani jinou neupřednostňuje. Nemohu jinak než vřele doporučit. Jen doufám, že kvalita nepůjde dolů s druhou řadou. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Moss: Subject: Fire. Dear Sir/Madam, I am writing to inform you of a fire that has broken out on the premises of 123 Cavendon Road... no, that's too formal. [deletes text, starts again] Fire - exclamation mark - fire - exclamation mark - help me - exclamation mark. 123 Cavendon Road. Looking forward to hearing from you. Yours truly, Maurice Moss. [sigh of relief] ___ První série jasných pět hvězd, pak následuje bezkonkurenčně nejlepší díl (Gay!), zbytek druhé série se bohužel potácí u sitcomového průměru, jednou (čtvrtá část) dokonce pod ním. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

1. séria: Zľahka mi vadilo, že je to natáčané pred živým publikom, teda doslova "pódiové", s vizuálom našich inscenácií. To ale samozrejme neznížilo kvalitu gagov, väčšinou priam smrtiacich. 2. séria: Najlepšia séria. Pribudli exteriéry a technická kvalita šla hore, pričom humor zostal. Časť s "mŕtvou Jen" je geniálna. 3. séria: Niektoré epizódy poslabšie, niektoré výborné (pričom Friendface je u mňa najlepšia časť celého seriálu vôbec, a určite nie kvôli narážkam na TDK). Postava nového riaditeľa sa bohužiaľ tomu z prvej série nevyrovná. CELKOVO: Vynikajúci sitcom. Ak mám porovnávať s Big Bangom (hoci podľa mňa veľa styčných bodov nemá), tak ITC síce nemá také premakané dialógy a šťavnaté popkultúrne narážky, ale je vyváženejšie a príjemnejšie, pretože Moss je na rozdiel od Sheldona stále reálna postava a má prvky, vďaka ktorým chápete, že s ním niekto môže byť kamarát. A Roy nie je taký zabitiahodný loser ako Leonard. Navyše žiadna z postáv ITC na seba nestrháva všetku pozornosť, takže všetky "môžu dýchať". Skrátka - pevne dúfam, že vznikne ďalšia séria. A nevadí, že bude mať len pol tucta dielov, je to potom zovretejšie a gagy majú väčšiu hustotu. ()

Galerie (134)

Zajímavosti (95)

  • Když Roy (Chris O'Dowd) přijde po flámu do práce, tak si dá do pití šumivou tabletu a tubu nechá položenou na stole. V dalším záběru ale tuba změní polohu. (Duoscop)
  • Když Jen (Katherine Parkinson) nastupuje poprvé do práce, jede výtahem ze 34. patra až dolů do suterénu, kde sídlí IT. Ve výtahu je ale vidět panel s tlačítky 0-31, čili budova 34. patro nemá. (Alfréda)
  • V epizodě zazní názvy čtyř anglických fotbalových klubů, a to Arsenalu, Chelsey, Liverpoolu a West Hamu. Kromě toho zazní i dvě jména spojená s fotbalem, konkrétně Arsène Wenger a Theo Walcott, v té době trenér a hráč Arsenalu. (ArsenalEagle)

Související novinky

The IT Crowd dostane americký remake

The IT Crowd dostane americký remake

17.12.2017

Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, Američané už stihli předělat desítky britských seriálů. Určitě jste slyšeli minimálně o House of Cards a Kanclu, a nyní je na řadě The IT Crowd. Televizní kanál NBC ho… (více)

Reklama

Reklama