Reklama

Reklama

Pokoj 1408

Trailer 2

Pokoj 1408 nemá moc hezkou pověst. Je to jediný pokoj hotelu Delfín, ve kterém se už téměř dvacet let neubytoval žádný zákazník. Není čemu se divit, když lze v jeho historických záznamech nálézt dvanáct sebevražd a třicet takzvaných „přirozených“ úmrtí. Když k tomu připočteme drobné nehody některých pokojských (záchvaty smíchu, záchvaty pláče, mrtvice, slepota), které pokoj udržovaly čistý a obyvatelný, není se opravdu čemu divit. Pan Olin (Samuel L. Jackson) jakožto ředitel tohoto malého newyorkského hotelu příběh pokoje 1408 velice dobře zná, a proto se všem případným zájemcům snaží pobyt v něm ze všech sil rozmluvit. Spisovatel Mike Enslin (John Cusack) se však psaním hororových povídek živí a nikdo a nic mu jeho noc v pokoji 1408 nevezme. Vždyť strašidelné pokoje jsou jen směšné hlouposti jako všechna ta místa, na kterých už strávil noc - o kterých psal. Navíc by mu chyběla jedna kapitola do jeho nové knihy. Vyzbrojen svým věrným diktafonem Sony se tedy vydává do čtrnáctého patra, které je ale ve skutečnosti patrem třináctým. Do pokoje 1408. Do pokoje, jehož součet čísel dává dohromady číslo třináct…

První verzi povídky 1408 Stephen King vůbec neměl v plánu dokončit, protože měla sloužit pouze jako dodatek v jeho částečně autobiografické kinze O PSANÍ, prý aby předložil konkrétní příklad toho, o čem v celé knize žvanil. Povídka však Kinga natolik pohltila, že ji dokončil a vydal jako součást audiokompilace BLOOD & SMOKE. Velice lákavého scénáře se pak chopil švédský režisér Mikael Håfström (ZLO). King sám říká, že povídka ho, zvláště v audiopodobě, opravdu děsí, uvidíme, jestli její fimová podoba bude děsit i nás. (3DD!3)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (949)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dost velká zplácanina, což se taky dalo čekat, páč nemá prakticky z čeho čerpat. Kingova povídka je sice zajímavá, jenže na celý film se musí rozvrhnout dost svízelným způsobem, jak to tvůrci zde ukázali a dokázali nakonec zajít až do těžkých extrémů, kde nakonci divák neví, na čem si vlastně stojí a to je celý problém filmu. John Cusack jede na sebe. Po celou dobu je na obrazovce hlavně on, nikdo jiný a docela se mu to i daří. Výrazně šílí a přichází k tomu nejhoršímu. Jenomže ke konci se strhne taková smršť informací, při které divák neví co si počít dřív. Je to divné hodnotit. Natočené je to dobře, ale nejspíš to nevyleká tak jak by se čekalo. Většinou je všechno čekané, předvídatelné a průhledné až hanba, ale i tak Pokoj 1408 a jeho houstnoucí atmosféra bude mít v mé hlavě kousek místečka díky skvělé atmosféře, která panovala po celý film. --- Zabij jenom tolik kolik sníš. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

A on pořád co to je, že si nedá pokoje... ;-) . . . Jo jo, čím si kdo zachází... Ač oddechová a po tvůrčí stránce nikterak zvláště objevná, přesto působivá duchařinka, dobře vystavěný a hollywoodsky zručně natočený horror dle Mr. Kinga, s výbornými triky a speciálními efekty, zkrátka v rámci žánru prostě "...příběh, který vás nezklame..." . . . A taky lehce bizarně podané malé obligátní ponaučení, že "co tě nezabije, to tě posílí" - eventuelně tě to při vší té síle nakonec zabije... Tak tak. No, důležité je nakonec včas se zbavit těch zlých vzpomínek, že... - - - P.S. Docela se těším na dvd s původní zvukovou stopou. I na ty alternativní konce... - - - - - (Poprvé viděno 9.5.2009 na tv Nova jako příjemné napravení chuti po toho večera dvou předchozích >Mr.záckých< kusech, komentář zde jako mnohý - 10.5.2009) ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nelituji, že jsem tenhle pokoj navštívil, myslím přes plátno, poněvadž ve skutečnosti bych do něj nevstoupil ani s Chuckem Norrisem. Je mě jasný, že v hotelovým pokoji se dá zažit leccos. Mě se třeba jednou v Bechyni stalo, že nejdříve bylo v pokoji vedro jak v džnugli kde Arnie honil predátora a po stížnosti u majitele tam druhej byla zima, jak v Grónsku, kde honil predátor vetřelce. Sprcha tam byla na čidlo, které fungovalo jen když jeden stál přímo pod sprchou, ale z té ze začátku vystříkla tak ledová voda, že jsem musel automaticky cuknout, ale to zase přestala téct voda, takže dobrejch 15 minut jsem tam nahatej tajtrlíkoval s čidlem a vytvářel různý pozice jak spustit sprchu a přitom na sebe nenechat vyprsknout tekutý led. Nakonec zvítězila poloha "zraněná žížala" kdy jsem se v leže přitiskl na zeď a zvednul ruku před čidlo a čekal až se voda ohřeje a já mohl v klidu vstát a vysprchovat se. Ovšem vrchol byl jednoho dne v noci, když se z ničeho nic otevřelo vikýřové okýnko a do postele mě začalo sněžit. / byl jsem tam v lednu / Takže pro tu hrůzu co se stala kolegovi Cusackovi ve čtrnácetosmičce mám velké pochopení a navíc Cushack zahrál tak dobře, až mám pocit, že bydlel i v tý Bechyni jako já. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Mrazivá lahôdka, ktorej by som po prvej hodinke s prehľadom naparil aj plné hodnotenie, len tá zbytočná prekombinovanosť a neuhladený záver úplne zbabrali môj dojem z filmu. Prvé predstavovanie izby až po jej prvé známky mysterióznosti boli ukážkové a mne takto intenzívne nebehal mráz po chrbte od dôb, kedy som ako desaťročný pozerával 'The X-Files'. Naozaj skvelá súhra kamery a hudby, tri-štyri ľakačky som takmer nerozdýchal a div, že ma netrafila mŕtvica a musím povedať, že toto sa mi po toľkých zhliadnutých horroroch stane maximálne raz za rok. Potom však prišli úplne banálne vysvetlenia na záver, ktoré chceli byť originálne, ale akosi sa to vymklo z rúk a ja si po jednom dni od zhliadnutia na záver spomínam len matne. No dobrý pocit jednoznačne prevažuje. 75%. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Povídka byla samozřejmě lepší. No přiznejme si to, kdy u Steva není? Dneska má King mimochodem šedesáté narozeniny, takže tenhle komentář věnuji jemu. :-) Nicméně je snímek dost kvalitní a nezbytné úpravy v příběhu byli zvládnuty poměrně... no řekněme slušně. Čistou jedničku bych za to nedal, místy děj zbytečně natahovali. Mikael Håfström vsází celkem na jistotu a hlavně se spoléhá na vynikajícího Johna Cusacka, který byl naprosto skvělý a typově přesně obsazený. Trošičku mě mrzelo, že zmizeli některé poťouchlé "kousky" pokoje, jako třeba křivé dveře, nebo roztékající se podlaha, ale chápu, že se Håfström musel krotit a taky pracoval pouze s vizuálním médiem. Samuel L. Jackson potěšil a hrál skvěle i když přiznám se, že jsem byl příznivcem tlustého, plešatého a bílého pana Olina. Silnější čtyři hvězdičky a jsem konečně rád za horor, který je děsivý i bez tun lekaček a masového vraha. Doufám, že se blízká na lepší časy. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Kickboxer Benny Urquidez, který měl na svědomí bojovou choreografii a byl zároveň osobním trenérem Johna Cusacka (Mike Enslin), se ve filmu objeví v malé roli maniaka s kladivem, který zaútočí na Mikea. (Rominator)
  • Hotel Dolphin bol v skutočnosti hotel Roosevelt, ktorý sa nachádza na 45. ulici Madison Avenue, Manhattan, New York. (Raccoon.city)
  • Kniha "The Long Road Home" (Dlhá cesta domov), ktorú napísal Mike Enslin (John Cusack) ako prvú, bola ručne krčená, aby vyzerala ošúchane a staro, nakoľko sa jednalo len o obal vyrobený pre film. (Raccoon.city)

Související novinky

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

Cusack a Jackson versus apokalypsa z mobilů

06.11.2013

A opět tu máme adaptaci románu Stephena Kinga, tentokrát jednoho z jeho novějších kousků, apokalyptického hororu Cell (česky vyšlo jako Puls). Kniha vyšla v roce 2006 a od té doby se marně pokoušela… (více)

Šanghajské spiknutí

Šanghajské spiknutí

03.12.2007

...nebude pokračováním dvoudílné šanghajské série Jackieho Chana a Owena Wilsona, to jen narážíme na jistou podobnost námětu válečného thrilleru Shanghai s noirovým experimentem Stevena Soderbergha… (více)

Reklama

Reklama