Reklama

Reklama

Skutečný příběh zdravotníka amerického letectva U.S. Air Force, Williama H. Pitsenbargera, jehož statečnost zachránila ve Vietnamu desítky životů. V roce 1966 se poblíž Saigonu odehrála jedna z nejkrvavějších bitev vietnamské války. Během záchranné mise 11. dubna se jednadvacetiletý medik přezdívaný Pits rozhodl dobrovolně opustit relativní bezpečí záchranného vrtulníku, aby pomohl vojákům na zemi. S neobyčejnou odvahou a odhodláním osobně zachránil a dopravil do bezpečí více než 60 mužů 1. pěší divize americké armády. Poté, co mu bylo nařízeno využít místo v posledním vrtulníku, odmítl a zůstal se zbytkem armády uprostřed těžké palby. O 32 let později dostane ambiciózní byrokrat z Pentagonu Scott Huffman na starost dokončení posudku, který má rozhodnout, zda údajné hrdinské činy vojáka Pitsenbargera zaslouží nejvyšší ocenění za statečnost – Medaili cti. Huffman sbírá svědectví armádních veteránů, kteří byli přímými účastníky bitvy. Během jeho vyšetřování vyplouvají na povrch závažné utajované skutečnosti, jejichž zveřejnění může Scotta stát víc než jen kariéru… (Bioscop)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (107)

kluzo 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, jak dokáží Američané vytřískat u svých občanů a některých potroublých lidí bez znalosti historie, kladné body na ryzím zlu, kterým z jejich strany byla válka ve Vietnamu. 100x opakovaná lež se stává pravdou... Jak řekl ctihodný senátor tuším z Jižní Karolíny (volná parafráze): Válka ve Vietnamu byla dávno, přestaňte už konečně kopat do mrtvé kobyly. A já dodávám, pokud chcete lhát o historii a na těch lžích stavět vaše vlastenectví, radši netočte vůbec nic. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Amerikou to teda hoooodně smrdí, možná až hanba :o). Příběhy z Vietnamu můžu, ale tohle se na půl míchá se současností a to pořád hrozně moc vyrušuje od zážitků z tý války. Vlastně to ani není pořádnej válečnej film, páč těch záběrů je tam hrozně málo a navíc je to celý takový zmatený. Prostě ty všechny "válečný" pasáže se moc nepovedly. Ale druhá strana (vyšetřování a pátrání po pravdě" se celkem povedlo. Hlavně teda díky plejádě slavných herců, kterých je tady fakt hodně. Chvílema mě to dojalo, když otec vzpomínal na zážitky se svým synem, ale ten konec, ten byl fakt otřesnej a hroznej... ()

Reklama

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

True-based príbeh o tom, ako po niekoľkých desaťročí vybojovať uznanie pre mladého vojaka, ktorý sám seba obetoval za niekoľko ďalších ľudí vo Vietname. Predovšetkým vo vedľajších rolí nájdeme uznávaných hercov filmového plátna Predstavenie príbehu a jeho vedenie je však na úrovni mierne lepšieho TV filmu. Film s danou koncepciou a dynamikou trochu zbytočne atakuje na tých 120 minút. Osobné hodnotenie: 70% (***) ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ale veď to je práca zdravotníkov, zachraňovať ranených, či? Prečo sa im zrazu venuje taká pozornosť? Zase raz sa zabrdne do emócií, do nejakej tajnej a zle naplánovanej operácie a samozrejme do toho, ako to velenie armády a ešte vyššie miesta zametajú pod koberec. Takže všetko to, čo sme už v podobných snímkoch videli. Pre amíkov na ospravedlnenie svojích činov a posilnenie patriotizmu výborné, pre nás ostatných len solídne natočená vojnová dráma. S jednou, dookola sa opakujúcou vojnovou scénou a asi dvoma zaujímavými myšlienkami. 3 z 5 ()

Lacike

všechny recenze uživatele

Neskutočne nezáživný príbeh o posmrtnej zmene vyznamenania pre dávno mŕtveho vojaka. Je to síce natrieskané starými hviezdami vo vedľajších úlohách, ale samotný prípad mi pripadal rovnako nezaujímavý a jeho význam nepochopiteľný ako pre hlavného hrdinu, ktorý sa ním musí nedobrovoľne zaoberať. Po trištvrť hodine som to vypol. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Bitva o Xa Cam My je považována za jednu z nejvíce katastrofálních bitev vietnamské války. (ARI50)
  • V skutočnosti sa na evakuácii ranených podieľala helikoptéra typu Kaman HH-43 Huskie, nie vietnamskou vojnou preslávená Bell UH-1 Iroquois. (MikaelSVK)
  • Během bitvy padlo nebo bylo zraněno 80 % ze 134 vojáku Charlie Company, 2. praporu, 16 pluku. 34 vojáků bylo zabito a 71 bylo zraněno, Někteří zranění později podlehli svým zraněním. (ARI50)

Související novinky

De Niro s Malkovichem v produkci Petra Jákla

De Niro s Malkovichem v produkci Petra Jákla

16.02.2021

Po skončení natáčení Jana Žižky se režisér a producent Petr Jákl začal více věnovat zahraničnímu filmovému trhu. Po svých producentských počinech Best Sellers s Michaelem Cainem, Axis Sally s Alem… (více)

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama