Reklama

Reklama

Ani nejhorší z nás nejsou úplně špatní. Bratrská láska zkříží cestu plánům mafie v italském dramatu Damiana Damianiho. Do Palerma přijíždí z New Yorku Mario Vialone. Nenápadný majitel pizzerie na Lower East Side je ve skutečnosti chladnokrevný nájemný vrah, jehož úkolem je zlikvidovat neúplatného státního zástupce. Pro spolupráci s mafií se snaží získat i svého bratra Michela, který se zuby nehty brání. Ve střetu s idealistickým a upřímným mladším bratrem si Mario uvědomuje zvrácenost a bezvýchodnost vlastního postavení.

Režisér Damiano Damiani (Den sovy, Mám strach) zůstal ve filmu z roku 1984 věrný své oblíbené tematice organizovaného zločinu a jeho prorůstání aparátem soudní i výkonné moci. Michele Placido, známý především rolí komisaře Cattaniho v seriálu Chobotnice, si v Sicilské spojce vyzkoušel polohu z opačného konce spektra. Jeho Mario je rozpolcený mezi rodinnými hodnotami, potřebou zajistit své blízké a lstivostí a krutostí světa ovládaného mafií. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Si můžu sypat popel na hlavu,že jsem vůbec neviděl tento snímek,až dnes na ČT2.Samozřejmě,kdo vyrůstal s inspektorem Cattani,tak musí Placida zbožňovat.To,že hraje odvrácenou stranu mince na druhé straně,mě v pozitivním slova smyslu hodně bavilo.Placido jakmile je na place,tak se hned něco děje a posouvá dějovou linku o milimetry vpřed,protože zde se moc nepospíchá.Hodně by mě zajímala ta rozšířená verze s 180 minutama,protože bohužel zde jsem konec sice dostal,ale ten bratr....Tím se vlastně dostávám k tomu,že jako drama to možná úplně neláme emocionální bouři,ale drží si to mafiánskou notu skvěle.Ta nerovnováha mezi bratrskou "válkou" funguje vážně skvěle,ikdyž si někdy říkám,že bratr Maria mohl být o lepší ždibec vykreslen věrohodněji.Mám pro tenhle styl filmu bohužel slabost,tak odpustím i místama horší vedlejší postavy.90% ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Syrový mafiánský film ze Sicílie ze stejného roku jako legendární seriál Chobotnice. Michel Placido tady hraje tentokrát nájemného vraha, který se z New Yorku vrací na Sicílii, aby tu provedl nějaký špinavý kšeft do kterého chce zatáhnout i svého naivně čistého bratra. je to už trochu retro, ale na svou dobu celkem odvážné - nahatá striptérka, čtrnáctiletá nucená k prostituci, fungování mafie, omerta. PS: Naprosto famózní dabing ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Syrovej kus Sicílie s mistrovským dabingem Filmového studia Barrandov. Placido tentokrát v jiné než cattaniovsky zabarvené roli. Škoda posledních pár minut, kdy je naprosto jasné, jak to musí dopadnout, a také části zhruba uprostřed, od kdy už začalo být tušeno, že klasická osa padouch-hrdina-spravedlnost nebude narušena. Výborný je dabing Alfreda Strejčka (místy zní jako Pavel Soukup), který se na Michela Placida výtečně hodí. Další z filmů z jižní Itálie, jimž v naší filmotéce náleží plné hodnocení. ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který skrývá nejen bezútěšný pohled na nezničitelnou chobotnici, ale překvapivě i milostný motiv hodný Romea a Julie. Kontrast "čistoty a špíny" a jejich překvapivé prolínání v mnoha a mnoha variacích, od milostného motivu mladé "nevinnosti", přes realitu městských ulic až po zdánlivě jasně rozdané karty dobrého a zlého bratra, to vše staví tento film o patro víš nad jiné kvalitní mafiánské filmy. V popisu sicilské reality je vlastně mnohem syrovější a opravdovější než "pohádkový" Kmotr. Blíží se Chobotnici či filmům Giuseppa Ferrary. Za ocenění stojí i nepolevující míra napětí, překvapivé zvraty a naprosto přesné zaznamenání "sicilské" komunikace a emocionality :) ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Buď přijmeš mou nabídku, nebo ti budu pomalu ukrajovat kousky ksichtu !! Začnu s uchem.." Že Italové mívají talent činit nabídky, které se nedají odmítnout, už víme, ale že by jejich kinematografie platila za podobně neodolatelnou.. To skutečně ne.. A formálně nesmírně bizarní Sicilská spojka skutečně vyniká pouze svou syrovostí.. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama