Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc

  • USA 30 Days of Night (více)
Trailer 2

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Letošní zima však přinese i smrt.. Místní obyvatelé nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví upíři se vydávají na šílenou žranici. Je to svět, o němž dosud jen snili. Jenom dva lidé stojí mezi hladovými vetřelci a těmi, kdo přežili první krvavý útok. Šerif Eben (Josh Hartnett) a jeho žena Stella (Melissa George) bojují, aby mohli zase spatřit denní světlo. Dokážou městečko zachránit nebo se setmí navždy? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 087)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

David Slade si plácnul se Samem Raimim, vzal do ruky působivou komiksovou předlohu, dává zapomenout na tragickou prvotinu a servíruje zřejmě nejpůsobivější hororovou pecku sezony z kategorie „A“. Po úsměvných pokusech posledních let, kdy byly upíři navlékání do latexu apod., se na plátně zjevují dravci, ze kterých jde konečně čirá hrůza. Práce s úvodním napětím a následným masakrem je dokonalou ukázkou toho, jak účelně gradovat nejenom scénu, ale celý film. Samozřejmě, dvouhodinová stopáž by si možná zasloužila pečlivější scénáristické ošetření (občasný výpadek logiky či dějová hluchota), ale to nepříjemné mrazení vám to vynahradí. Josh Hartnett se konečně pochlapil, občané zapadákova sem tam vycedí ostrou hlášku, projížďka s frézou patří do zlatého fondu a ač se hororově dějiny nijak radikálně nepřepíší, hezkých pár řádků si určitě uzmou. Už jenom za to, že většina lidí, co v kině seděli, začala jíst popcorn až u východu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Paradoxně nejvíc se mi líbily části, kde ještě svítilo slunce. Jelikož Slade umí a na ty barvy s krvavě zapadajícím sluncem bych se vydržel koukat dlouho. Josh Hartnett je dobrej, ale ty upíři jsou takový divný. Vetšinu obyvatel jen ultrarychle stáhnou pod domy, nebo tak a není vidět žádná bitka (čestnou výjimkou budiž drsné a pomalé vyvražední jedné rodiny přímo u nich doma). Ovšem scéna braná z nadhledu (GTA 2 pohled) když kamera projíždí městečko a obyvatelé marně zápolí s upíry je dokonalá a David Slade v ní potvrdil režisérskou nápaditost. Prostředek filmu je dost ukecaný a ve finále asi 20 upírů prostě zmizí neznámo kam (beru to tak že pochcípali na slunce). Vůdce upírů a jeho rádobymoudré kecy mi opravdu pily krev. Zato poslední záběr filmu je jedna velká poetika. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Film s neskutečně nelogickým jednáním postav (včetně upírů) a podivnou návazností scén na sebe. Atmosféra nejdřív docela graduje, jakmile se ale nepřítel objeví a začne se přeskakovat mezi scénami a budovami, jde to celé do kytek. V jednu chvíli začíná masakr, v další několik přeživších sedí smutně v hospodě jakoby zapíjeli porážku místního TJ Sokol Barrow. Upíři se ani nepokoušeli město nějak systematicky prohledávat, když přeživší tu a tam nějakého zlikvidují, nenapadne ostatní něco udělat, a když upíři narazí na někoho přeživšího, zase nezkoumají odkud se vzal. A že by nikomu nebylo nápadné, že se město takovou dobu nehlásí? Od takové 30. minuty je v snad v každé scéně něco (nebo někdo) padlé na hlavu. Vypočítávat všechno by trvalo mnohem déle než film. Obojí je ztráta času. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

filmy o upírech mám ráda.. většina hororů mě nudí a u texaského masakru (2003) jsem usnula.. dvakrát.. josh hartnett mě nejvíc oslnil v sin city - odvedl svojí práci a slezl z plátna ještě než to pořádně začalo.. přes to a právě proto jsem se na tenhle film moc těšila.. aljaška je cool, ben foster (WOW!!) je kurevsky dobrej parchant (už jsem si toho všimla v alpha dog), slunce zapadá a atmosféra houstne.. a já váhám mezi 3-4*.. pak pohltí městečko tma, josh je pořád na plátně (narozdíl od bena..) a upíři ukáží svoji tvář a veškeré kouzlo pro mě končí..:( chjo.. tak si říkám, jestli není chyba ve mně, jestli třeba jen od filmů tohoto druhu nečekám moc.. kdyby aspoň ti upíři měli nějaké charisma (gary oldman by zaplakal..).. takže tři.. slabé tři.. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Už od názvu jsem očekával, že budu s hlavními hrdiny prožívat každý den, který jim zbývá do závěrečného třicátého, ale nestalo se tak. Bohužel zpracování mě příliš nevtáhlo a necítil jsem mezi přechody ze 17 dne na 29 nějaký rozdíl. Muži byli pouze více zarostení a žádné kruhy pod očima či unavenost z nejistých nocí nebyla. Upíři vypadají hrozivě, ale potulováním se kolem kamer a ukazování svých čelistí někdy vyznívalo komicky a Danny Huston jako vůdce upírů nevypadal věrohodně a svou roli nezvládnul. Když pominu předvídatelnost a mnoho logických chyb nebo místy špatný dialog, tak se snažím vrhnout na pozitivní věci filmu jako je Josh Hartnett(který je výborný), na závěr filmu(který mě připadal trošku srandovní, ale vycházející slunce vše napravilo) a pár vydařených šokových scén, které moc neuznávám, spíš preferuji atmosférické horor, který tento není. Odcházel jsem z kina převážně zklamán a mé hodnocení je 2,5 hvězdičky... ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Snímek vznikl podle stejnojmenného komiksu Bena Tepelsmitha a Steva Nilese, který vyšel i u nás. Obraz druhého z autorů je zavěšen v podkrovní skrýši. (Chatterer)
  • Pred koncom filmu, keď Jake Oleson (Mark Rendall) pozerá z okna, je možné na zemi stále vidieť krv z prvých dní, a to aj napriek tomu, že ustavične snežilo. (FromHell)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 30 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama