Reklama

Reklama

Liška pouště

  • Česko Pouštní liška (více)
Trailer

Obsahy(1)

Polní maršál Rommel, přezdívaný liška pouště, je velitelem německých jednotek Afrikakorps a jeho brilantní taktika mu vysloužila respekt jak přátel, tak nepřátel. Když se u El Alameinu obrací příliv, neuposlechne Rommel Hitlerovy rozkazy a stáhne své muže z boje. Při návratu do Německa je rozpolcen mezi loajalitou k vlastní zemi a svým vlastním úsudkem. Je přinucen podniknout drastické kroky, aby ochránil svoji rodinu od možného nebezpečí. (Hans.)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Výtky ohledně zkratkovitosti, nevyváženosti a podobně je podle mě potřeba mírnit - podívejte se probůh na rok vzniku. Je to jeden z prvních (ne-li první) filmů o "těch zlých", a o těch se samozřejmě muselo točit jinak než o "našich hrdinných kucích", navíc je tu dost zásadní předpoklad, že z cílového publika o Rommelovi slyšeli jenom ti, co se s jeho vojáky naostro potkali na bojišti, a to ještě navíc měli představu právě jen o jeho velitelských schopnostech. Film se snaží postihnout Rommela komplexněji, hlavně z hlediska jeho smýšlení a toho, k čemu ho nakonec dovedlo. Použití fotografií opevnění jako pozadí záběrů a vkládání skutečných obrazů z válečného zpravodajství (často s voiceovery posouvajícími nás v čase a Rommelově kariéře dál) může taky působit lacině, ale to jsme zase u té doby vzniku. Dnes je to samozřejmě dávno přežité a zajímavé v podstatě jen v kontextu filmové historie, ale Jamesi Masonovi nejde uznání za vykreslení legendárního maršála upřít ani dnes. Myslím si, že si červenou zónu rozhodně zaslouží. 70% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rommel...Rozvážny a obdivuhodný muž, ktorý sa dokázal vzoprieť i rozkazom Hitlera a získal rešpekt a uznanie aj u spojencov. Čakal som iba priemerný až podpriemerný film o jeho živote alebo skôr najzaujímavejšej časti jeho života, ale výsledok ma milo prekvapil. Film síce nejde veľmi do detailov a hĺbky, ale v tých krátkych, necelých 90-tich minútach je vykreslený jeho príbeh pomerne vierohodne. Vždy sa to dá lepšie, ale keďže som iný film o Rommelovi nevidel, tak neskrývam spokojnosť. Je trochu škoda, že jeho ťaženie s Africa corps nedostalo priestor, ale na druhej strane potešila scéna s vrieskajúcim Hitlerom. 70%. ()

Reklama

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Povedený film o osobním a vojenském životě pouštní lišky Erwina Rommela. Film celkem věrohodně popisuje Rommelovu situaci, kde nebojuje jen se spojeneckými vojsky, ale i nesplnitelnými a šílenými rozkazy A.Hitlera a jeho poskoků, kteří jen hloupě přikyvovali a dál páchali zvěrstva. Film mi ale přišel poměrně krátký na to vytvořit si k Rommelovi nějaký vztah a představit si jeho situaci. Zkuste se raději podívat po nějakém dokumentu. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek zachycující podstatnou část života jednoho z nejlepších německých velitelů maršála Rommela. Díky svým schopnostem a inteligenci získal zcela oprávněně přezdívku "Liška pouště". Měl smůlu v tom, že bojoval na nesprávné straně, i když nebyl nacista, vedl dobyvačnou válku v zájmu hitlerovského Německa. Každopádně byl o hodně schopnějším velitelem, než jeho protějšek maršál Montgomery, který byl po porážce německých a italských vojsk v severní Africe zcela neprávem glorifikován. S drtivou převahou, kterou měli Britové nad Afrikakorpsem, díky "odborným" zásahům Hitlera do vedení války, a s pomocí Američanů v závěru operací v Tunisu, by Němce s Italy porazil i naprostý ňouma. Neschopnost Montgomeryho se pak naplno projevila, když jenom kvůli své prestiži prosadil realizaci naprosto nepřipravené operace Market Garden, která stála spojence desítky tisíc můžů. K válce v Africe pak dlužno dodat, že Hitler s Mussolinim "udělali co mohli" aby Rommel bitvu v Severní Africe prohrál. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Musím přiznat, že jsem z Lišky pouště velmi zklamán. Jako hlavní dojem jsem si odnesl, že Rommel trpěl na záněty dýchacích cest, že byl schopný velitel, ale nerozhodný ve věrnosti k Hitlerovi. Snímek je dokumentárně popisný jak televizní zprávy a v porovnání např. s filmem Patton jde jen o slabý odvar z pelyňku. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=185vCvsvEP8 ()

Galerie (18)

Zajímavosti (3)

  • Dům, který Rommel (James Mason) s generálem Burgdorfem (Everett Sloane) a Maiselem (Don De Leo) na konci filmu opouští, je skutečný Rommelův dům v Herrlingen u Ulmu. (vangobseck)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné životopisné knihy Desmonda Younga. (Hans.)
  • Klaus von Stauffenberg (Eduard Franz) má ve filmu pásku přes pravé oko, ale ve skutečnosti přišel o levé. (vangobseck)

Reklama

Reklama