Reklama

Reklama

Špinavá hra

  • Velká Británie Play Dirty
Trailer

Severní Afrika, 1942. Ofenziva nacistického generála Rommela uvízla na mrtvém bodě a Britové se pod Montgomeryho velením připravují k protiútoku. Plukovník Masters vede speciální jednotku pro sabotážní operace, která dosud nebyla příliš úspěšná. Brigádní generál Blore mu však dává poslední šanci, když mu Masters předloží fotografie hlavního Rommelova skladu pohonných hmot. Masters vyšle jednotku sedmi mužů, aby provedla nebezpečný výpad 400 mil za frontovou linii, kde hluboko v nepřátelském týlu zničí německé zásoby benzínu. Blore nicméně trvá na tom, aby jednotku vedl někdo z vnějšku. Volba padne na kapitána Douglase a malá jednotka se vydává do pouště. V průběhu akce však dojde ke změně plánů ústředního velení... Film Špinavá hra byl volně inspirovaný akcemi Long Range Desert Group, jednotky vytvořené v severní Africe během druhé světové války k průzkumu bojem a sabotážním akcím v týlu nepřítele. Snímek, který v mnoha ohledech vybočuje z dobové konvence heroických válečných filmů, bez příkras a s nebývalou autenticitou ukazuje, v jakých nelehkých podmínkách museli britští vojáci plnit své úkoly. Nejde jen o boj s nepřítelem, ale i o boj s rozmary počasí, s obtížným pouštním terénem a v neposlední řadě se vztahy uvnitř jednotky. Přesvědčení, že válka je ve své podstatě špinavá hra a zločinný podnik, se autoři filmu drží až do samého konce. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých filmov, pri ktorých platí "takéto sa už dnes netočia". Akoby inžinier nebol len hlavným hrdinom, ale aj režisérom filmu - precízna britská prácička s kamerou a strihom, za ktoré by aj dnes fičali minimálne nominácie. Zároveň je to ale trochu suché a studené - s postavami a vzťahmi (okrem veliteľov) sa scenár príliš neserie, ide sa rovno do akcie, pretože podstatná je misia a konkrétne riešenia problémov na ceste. Emócie sú len medzi teplými Arabmi. V čase 1:15 sa síce objaví ženská postava, ale našťastie ju iba zmlátia, znásilnia a zastrelia, žiadne ústupky. Finálny ohňostroj a extra strohý, kruto cynický koniec už všetko iba zaklincujú. Skrátka pecka. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Play Dirty je vyborny vojnovy film o britskych vojakoch v Afrike behom 2. svetovej vojny, kde suverenne vladne Michael Caine /Bitva o Britanii a Italian Job - oba snimky z roku 1969/ v roli dostojnika, ktory je povereny likvidaciou zasob paliva. Co potiahlo tento film do vysokeho nadpriemeru nie su ani tak velkolepe bojove sceny a tankove bitky, skor pustne drsne podmienky, slusne dialogy a necakany masakrozny zaver. Vyborny film, ktory sa rozhodne oplati vlastnit. 89 % ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, po jejichž zhlédnutí pochopíte, že musíte urychleně změnit hodnocení řady filmů příslušného žánru, protože jste nuceni poměřovat jejich kvalitu právě zhlédnutým kouskem. A stejně tak je to u Špinavé hry, protože ta předčí na podobném námětu postavený mnohem slavnější a lépe hodnocený válečný film Tucet špinavců, nemluvě o jeho četných napodobeninách, nikoliv jen o příslovečný chloupek, ale o pěkných pár koňských délek. Je mnohem realističtější, promyšlenější, cyničtější a stále překvapující. A taky hodně nekorektní, s pořádným šlehnutím do vlastních řad. Mít takovéhle zmetky ve vlastní jednotce, to už pak ani nepotřebujete nepřítele. A ještě nebezpečnější než německé zbraně jsou výkyvy počasí a rozmary vlastního vedení. Pátá hvězdička unikla jen o malý kousek, v podstatě je tam jediný logický zkrat, kdy bych očekával v krizové situaci spíš vyhnutí se odpovědnosti a následnou kapitulaci než boj na ostří nože. Přesto je to snímek, který potěší a potvrzuje mnou odpozorovaný paradox, že slavné válečné snímky mnohdy nestojí za nic a naproti tomu téměř neznámé kousky, které má v oblibě jen hrstka fajnšmekrů, patří k nedoceňovaným perlám. Michael Caine potvrzuje, že patří k těm hvězdám filmového plátna, které si své postavení tvrdě odpracovaly a umí hrát na jedničku. Celkový dojem: 85 %. ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Jestli znáte počítačovou hru Commandos, tak její tvůrci se evidentně inspirovali právě tímto filmem. V poslední době jsem přemýšlel, jestli znám nějaký snímek s reálně ironickou pointou, která se v životě stává. Takovou pointu má právě tento snímek, ale je natolik specifická, že ji nebudu ani k ničemu přirovnávat. Kdo uvidí, pochopí. ()

Quint 

všechny recenze uživatele

Netradičně antiheroický válečný akčňák o disfunkčním týmu vojáků, složených ze zákeřných psychopatů, kteří se nikdy nenaučí táhnout za jeden provaz. Špinavá hra otevřeně kašle na žánrové konvence, je příjemně nepředvídatelná a cynická až na kost. Nebojí se dlouhých bezeslovných scén a dokáže bravurně budovat napětí i ve zdánlivě rutinních chvílích. Tucet špinavců na britský způsob. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Rolu kapitána Leecha mal najprv hrať Richard Harris a sám Nigel Davenport sa mal objaviť iba vo vedľajšej roli. K zmene plánov došlo potom, čo vedenie Harrisa kvôli neprístojnostiam prepustilo. (marlon)
  • Na začátku hraje písnička „Lili Marleen“ od básnika Hanse Leipa. Píseň napsal už v roce 1915. Za druhé světové války tuto píseň, uváděnou vždy ve stejném vysílacím čase, poslouchali jak němečtí, tak britští a jiní spojenečtí vojáci. (Winster)

Reklama

Reklama