Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (458)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Jako odpůrce anime jsem k tomuto seriálu přistupoval poněkud skepticky. Kupodivu mě to ale mile překvapilo. Jak nápad tak provedení jsou celkem originální. Kluk dostane deník a pomocí něj může zabíjet lidi. Časem se vše samozřejmě zkomplikuje a on si začne hrát na boha. Je to neskutečně náročné na přemýšlení. Je super sledovat Lighta, jak soupeří s L. I další vedlejší postavy jsou zajímavé. To samé platí pro Shinigami. Zvláštností seriálu je, že máte pocit, že by mohl každý díl být poslední. Dost se jim to daří natahovat. I z filozofického hlediska se jedná o dost zajímavý počin. Taková moc by asi zkazila každého člověka. Určitě jsem rád za toto nakouknutí do japonského světa a jeho kultury. "Stvořím nový svět!" ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Seriál s geniální první polovinou, kde se poměřovaly dva nadané mozky v rozsáhlé šachové partii o lidské životy. Někde kolem 17. dílu se to však zlomilo a hra o Zápisník připomínala houpačku oscilující mezi genialitou a nudou. Čím víc postav se do pronásledování Kiry zaplétalo, tím víc jsem začínala být otrávená a finále mě definitivně zabilo. Hodnotila bych průměrně, ale za souboj nervů mezi Ryuzakim a Lightem přidávám hvězdičku. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Bůh smrti Ryuk se zcela pochopitelně nudí, dlouhý život, málo vzrušení.. A neb jsou lidé roztomilá zvířátka na hraní, vhodí do našeho světa svůj zápisník.. A není to ledajaký zápisník.. Tenhle černý sešit je něco jako vylepšený Zajcev.. Vždycky neomylně trefí.. A tak proti sobě stanou dva výjimeční, ctižádostiví a chytří mladíci v celkem zajímavé, místy i napínavé detektivní sérii.. ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Psychologické emo kriminální anime, kde se vyšetřovatel s vrahem snaží navzájem přechytračit. Seriál je jeden dlouhý příběh, který se snaží působit hodně promyšleně, ale především na začátku udělá vrah několik chyb a zbytečně riskuje, aby se děj mohl dál rozvíjet. Pokud by vrah postupoval chytře, jeho odhalení by bylo téměř nemožné. Úspěšné vyšetřování je tak o trochu větší zásluha scénáře, než chytrého pátrání  mladého detektiva, který se málo kdy zvedne ze židle. Autoři z něj udělali podivína, aby se zdůraznila jeho vysoká inteligence. Jednotlivé scény jsou spíše statické, postavené především na konverzacích. Ty ještě doplňují různé úvahy postav, které si povídají v hlavě sami pro sebe. Od 20. dílu se úvodní znělka změní na hardcore metal, který k pomalému váhavému tempu seriálu úplně nesedí. Určité postavy nahradí jiné a začne to být spletenec o tom, kdo komu předal zápisník smrti, na co kdo díky němu zapomněl, nebo si naopak vzpomněl. Nové postavy prakticky  napodobují tu původní a zvědavost jak to všechno dopadne se snižuje. Závěr je spíše takový vysněný svět dětského detektiva a čím více se příběh komplikuje, tím méně mu budete věřit. ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Téměř dokonalý, chytlavý divácký zážitek, k jemuž k samotné dokonalosti schází slabší (až moc překombinovaná) poslední třetina, kde Death note mírně ztrácí dech. Ovšem vynikající, maximálně nervy drásající finále dojem opět umocní. Boj 2 charakterů nebyl dlouho podán tak strhujícím způsobem. Je to zčásti horor, zčásti fantasy, ale převážně zajímavá detektivka se zběsilým tempem. Ovšem mírně mě zklamal fakt, že autoři poněkud zabili potenciální zajímavou myšlenku, jestli je Light, který zabíjí zločince skutečně zlý nebo dobrý. Představoval jsem si, že si s tímto motivem pohrají a pohrají si s Lightovou psychikou. Svou nejednoznačností to přímo vybízelo. Dojem ještě umocňuje působivá hudba, při níž mnohdy hezky mrazí (zvláště sborové party efektně použité při vraždách či šokujících odhaleních). ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • Seriál je silně inspirovaný známými evropskými filosofy a jejich myšlenkami. Kupříkladu Kantem ("Základy metafyziky mravů"), či Rousseauem ("O společenské smlouvě neboli O zásadách státního práva"). (P. J. D.)
  • Když se policie z celého světa sjíždí na konferenci Interpolu, většina členů zde má jmenovku se svým jménem a vlajku reprezentující jejich stát. Některé jmenovky nesou jména slavných reálných fotbalových hráčů z různých států a vlajky odpovídající zemím, odkud pocházejí. (glitter)
  • Jména hlav vůdčích agentů jako "L" jsou určeni podle abecedy. Jediným důvodem k tomu, aby byl jmenován další agent do čela a dostal jméno, je smrt toho předchozího. Je tak jasné, že před "L" zemřel "K" a "J". Výjimkou v pořadí jmen agentů je "M", protože namísto něj byl jmenován hned "N" vzhledem k tomu, že "M" byl netrpělivý. Je to také jediný případ, kdy byly dva agenti najednou naživu, ačkoliv později "M" zemřel. (P. J. D.)

Reklama

Reklama