Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Středometrážní dětský film o leteckých modelářích. (oficiální text distributora)

Recenze (5)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Velmi krásný dětský film o modelaření a letadlech. Dvěma bratrům odletí rodiče na montáž do Indie. Na starost je dostane strýc (Sovák), který je kapitánem u ČSA. Kluci začnou po přestěhování do Gottwaldova chodit do školy a hledají si nové kamarády. Většina třídy se věnuje leteckému modelářství a v kroužku staví z balzy létající modely letadel. Jejich chloubou je větroň OK - 12. Pražáky mezi sebe ihned přijmou, bratři se ale zprvu chovají trochu vychloubačně, protože v očích ostatních jsou to kluci toho pilota... Film doslova čpí šedesátými léty a myslím to v tom dobrém slova smyslu. Ať už se jedná o skutečná letadla, autobusy, výbavu domácností... Jelikož šlo o film pro děti nebylo třeba tam cpát žádnou ideologii. Gottwaldov měl tehdy nový kabát a tak je ve filmu vše pěkné, nové, uklizené... Parádní byla i ta obří terasa bytu, kde kluci bydleli. Až v závěru je pár záběrů na staveniště kolem věžáků. Pokud bych měl filmu něco vytknout tak snad jen to, že nemohl být tehdy natočen v barvě. Ale i tak se jedná o moc příjemnou záležitost a komu učarovalo létání a letadla (včetně těch malých plastikových, nebo z balzy), měl by se na něj podívat. Vlepuji tedy 4 žebra do křídla a kontroluji nátokovou hranu! * * * * ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

kdo nemiluje letadla a modelářství, nechytá se, není čeho. Sovák je takový nevýrazný,  ostatní taky. ()

Reklama

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nesmírná konina a záběry ze Zlína, vlastně „Gottwaldova“ hodnotit nemohu. Takže pokud vás modelařina nezajímá, asi se budete nudit stejně jako já. Dávám dvacet, ale netuším přesně zač. ()

Zajímavosti (13)

  • Letadélko, které bráchové (Petr Leniček, Vladimír Leniček) prolézají, je český Orličan L-40 Meta Sokol. Sériová výroba běžela v letech 1950–1959, 60 % bylo exportováno do šestnácti zemí světa, například do Austrálie, NSR, NDR, Švýcarska nebo Velké Británie. (sator)
  • V 5. minutě lze spatřit Morýsovy domy. Morýsovy domy jsou od roku 2001 kulturní památkou České republiky, nacházejí se na třídě Tomáše Bati východně od centra Zlína. Dvojice osmipatrových obytných domů byla postavena v roce 1947. Autorem projektu byl Miroslav Drofa (1908–1984). Domy dostaly název podle tehdejšího předsedy Národního výboru Velkého Zlína Viléma Morýse (1904–1948). Projekt spojuje tradiční baťovskou architekturu s poválečnou koncepcí výškových domů poskytujících kompletní občanskou vybavenost jako restaurace, jesle, klubovny nebo odpočinkové terasy. Domy se také objevily ve filmu Zbyňka Brynycha Smyk (1960). (sator)
  • K nakládání používají na letišti vozík DESTA BVH 1527 S. (sator)

Reklama

Reklama