foto

Ladislav Trojan

  • nar. 1.8.1932 (84 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Ladislav Trojan pochází z Prahy a již jako dítě hrál ochotnické divadlo. V tom pak pokračoval i za studií na gymnáziu, po maturitě se neúspěšně hlásil na DAMU. Mezitím se věnoval přípravě na umělecký balet, ale nakonec po druhém úspěšném pokusu začal studovat herectví na DAMU. Ještě za studií se mihnul poprvé před kamerou, když hrál jednoho ze studentů ve filmu STŘÍBRNÝ VÍTR (1954). Po dalších menších rolích vytvořil větší postavu Franty ve filmové pohádce JAK SE FRANTA NAUČIL BÁT (1959), ve stejném roce pak hrál v prvním československém televizním seriálu RODINA BLÁHOVA (1959). V době studií také hostoval v Městském divadle v Mladé Boleslavi, kde se mimo jiné seznámil se svou budoucí manželkou.

Po absolutoriu na DAMU získal angažmá v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1958-1965), kde začínal rolemi milovníků, brzy se ale prosadil i jako představitel komediálních úloh, jak v klasice, tak i moderním repertoáru (Filosofská historie, Hrátky s čertem, Tvrdohlavá žena). Filmografie Ladislava Trojana z této doby je mizivá, do poloviny šedesátých let hrál jen v několika filmech, navíc dnes vesměs zapomenutých, za zmínku stojí snad jen postava nejmladšího Potůčka v dobově značně populární komedii TŘI CHLAPI V CHALUPĚ (1963).

V roce 1965 nastoupil Trojan do Městských divadel pražských, kde pak setrval až do svého odchodu na penzi (1996). Tady jeho oborem zůstával nadále především komediální žánr (Začalo to v máji, Veselé paničky windsorské, Jak je důležité míti Filipa), uplatnění našel ale i v dramatech (Král Richard II., Marie Stuartovna, Hlava XXII). Po opuštění stálého angažmá v devadesátých letech nadále pohostinsky účinkoval na několika scénách, důležitá je jeho spolupráce s Divadlem Na Fidlovačce (Fidlovačka, Slaměný klobouk). V rámci agentury Harlekýn se představil v několika úspěšných zájezdových představeních, s Květou Fialovou a Petrem Nárožným například v komedii Tři na lavičce. Mezi jeho další působiště patřilo Divadlo ABC, Viola, Divadlo Radka Brzobohatého, vidět jej bylo možno také na Letních shakespearovských slavnostech, pohostinsky hrál i mimo Prahu.

Filmografie Ladislava Trojana zahrnuje více než sto položek, přičemž častěji než ve filmu točil pro televizi, a i když je jeho tvář divákům dobře známá, nikdy nevytvořil hlavní roli a i počet těch větších je mizivý. Ve filmu několikrát zosobnil postavy vojáků, kriminalistů či policistů, naopak jako delikvent dostal jednu ze svých větších příležitostí v kriminálce NA KOLEJÍCH ČEKÁ VRAH (1970). Ve stejné době se vrátil k roli nejmladšího z Potůčků ve filmu TŘI CHLAPI NA CESTÁCH (1973). V sedmdesátých letech začal být obsazován také do rolí otců, ze známějších filmů můžeme připomenout VRCHNÍ, PRCHNI (1980), VÍTR V KAPSE (1982) nebo KAMARÁD DO DEŠTĚ (1988). Pro nevelké role byl osloven i tvůrci pohádek (PRINC A VEČERNICE, 1978; O STATEČNÉM KOVÁŘI, 1983), podstatně častěji hrál v televizních pohádkách.

Zatím poslední herecké výkony na filmovém plátně lze zaznamenat ve filmu UČITEL TANCE (1994), kde hrál umírajícího pacienta, dále znovu ve snímku pohádkového charakteru (KOUZELNÝ MĚŠEC, 1996), zatím naposledy se připomněl rolí dědečka jednoho z hlavních hrdinů v komedii PANIC JE NANIC (2006). V poslední době znovu hrál také v seriálech, zvláště v hojně sledované POJIŠŤOVNĚ ŠTĚSTÍ (2004) a jeho účast v seriálové tvorbě zahrnuje dnes již více než dvacet titulů.

V roce 2002 obdržel Ladislav Trojan od Nadace Život umělce ocenění Senior Prix.

Trojan je ženatý a s manželkou Olgou má dva syny, kteří pokračují v rodinné tradici – Ondřej Trojan (*1959) je úspěšným filmovým producentem, Ivan Trojan (*1964) patří dnes k nejúspěšnějším hercům.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Dům hrůzy (TV film)
Modré stíny (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
2015 Místo zločinu Plzeň (TV seriál)
Opožděná vražda (E04)
2014 Piknik (TV film)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
Školní výlet
Základka (TV seriál)
Život je ples (TV seriál)
2011 Setkání s hvězdou: Jana Hlaváčová (TV film)
2010 Zázraky života (TV seriál)
2009 Šejk (TV film)
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Dívka a kouzelník (TV film)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Šejdrem (TV film)
2007 Světla pasáže (TV seriál)
2005 Panic je nanic
2004 Modrý Mauritius (TV film)
Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2001 Blboun (divadelní záznam)
Politik a herečka (TV film)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Ohněstrůjce (S02E02)
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
Tonda (TV film)
1997 Čas jeřabin (TV film)
Lakomec (TV film)
Pražský písničkář (TV seriál)
Zdivočelá země (TV seriál)
Žena v kleci (TV film)
1996 Hospoda (TV seriál)
Kouzelný měšec
1995 Usmívej se, lásko má (TV film)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Narcisový dům (TV film)
Nexus
Učitel tance
Z hříček o královnách: Jeden den velkokněžny (útržek ruský) (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Jak se ztratit ve zlém světě (TV film)
Maigret se brání (TV film)
Mort à l'étage (TV film)
Nesmrtelná teta
Zámek v Čechách (TV film)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Vlas (S04E04)
Náhrdelník (TV seriál)
O princi, který měl o kolečko víc (TV film)
Osvětová přednáška v Suché Vrbici (TV film)
Váhy (TV film)
1991 Osudné dveře (TV film)
Pilát Pontský, onoho dne (TV film)
Pofoukej mi jahody (TV film)
Šťastlivec Sulla (TV film)
Území bílých králů (TV seriál)
1990 Bylinková princezna (TV film)
Drobné něžnosti (TV film)
Koho ofoukne větříček (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Tým (S01E08)
Na dvoře je kůň, šéfe (TV film)
Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Útěk ze seriálu (TV film)
V tomhle zámku straší, šéfe! (TV film)
1988 Kamarád do deště
Ledvina (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Milionová láska (TV film)
Návrat (TV film)
Rodáci (TV seriál)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
Nepolepšitelný starý muž (TV seriál)
Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Hokynářská balada (E07)
Přátelé Bermudského trojúhelníku
Už od ráje (TV film)
1986 Cena medu
Kus života (TV film)
Ohnivé ženy se vracejí (TV film)
Případ Kolman (TV film)
Smrt krásných srnců
1985 Havárie
Marné cesty holubů (TV film)
My holky z městečka (TV seriál)
O Honzovi a princezně Dorince (TV film)
O chamtivém strašidle (TV film)
Pozor, je ozbrojen (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 Čertův švagr (TV film)
Koloběžka první (TV film)
Komedie s růžemi (TV film)
O princezně Solimánské (TV film)
Povídky malostranské: Slečna Máry (TV film)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Sanitka (TV seriál)
Sen noci svatojanské (divadelní záznam)
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Žofka z Janovic (TV film)
1983 Domeček plný koleček (TV film)
O statečném kováři
Pod nohama nebe
Takový talent (TV film)
1982 Dobrá Voda (TV seriál)
Dynastie Nováků (TV seriál)
Poslední propadne peklu
Příhody pana Příhody
Vítr v kapse
1981 Láska na druhý pohled
Sluníčko na houpačce (TV film)
1980 Kluci z bronzu
Muž přes palubu
Vrchní, prchni
Zlatý náhrdelník (TV film)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Hastrmanská povídačka (TV film)
Hezký štědrý večer (TV film)
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Malované na skle aneb Jánošík (divadelní záznam)
Na dvoře vévodském (TV film)
Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
1978 Čekání na déšť
Černá ovce (TV film)
Ježčí kůže (TV film)
Píseň o stromu a růži
Plácek (TV film)
Princ a Večernice
Silnější než strach
Stříbrná pila (TV seriál)
Tajemství Ocelového města
Ve znamení Merkura (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Štvanice (S03E05)
1977 Povídám, povídám pohádku (TV seriál)
1976 Bouřlivé víno
Konečně si rozumíme
Nezbedná pohádka (TV film)
O stříbrném kamínku (TV film)
O Terezce a paní Madam (TV film)
Paleta lásky
Parta hic
1975 Hamernická povídačka (TV film)
Hřiště
Král Honza (TV film)
Můj brácha má prima bráchu
My z konce světa (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
1974 Chytrost má děravé šaty (TV film)
Poslední královna (TV film)
Sedmého dne večer
Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi
1973 Horká zima
Kronika žhavého léta
Maturita za školou
Tři chlapi na cestách
Vysoká modrá zeď
1972 Aféry mé ženy
...a pozdravuji vlaštovky
Magnolia (TV film)
Slečna Golem
Svatba bez prstýnku
1971 Cyrano z Bergeracu (TV film)
Člověk není sám
Hodina modrých slonov
Kat nepočká (TV film)
Klícka (TV film)
Krkonošské hromování (TV film)
Lekce
Prolhaná Ketty (divadelní záznam)
Růže a prsten (TV film)
Strašidýlko Fanfulínek (TV seriál)
Tajemství velikého vypravěče
Vodník z kaňky (TV film)
1970 Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
Čert a Káča (TV film)
F. L. Věk (TV seriál)
Na kolejích čeká vrah
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Hra (E11)
Jak se dělá divadlo (TV film)
Neohrožený Mikeš (TV film)
Pan Větrovský z Větrova a paní Deštná z Dešťova (TV film)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
Maratón
O Honzovi a princezně Félince (TV film)
Tři stromy (TV film)
Žirafa v okně
1967 Marketa Lazarová
O princezně, která pořád vařila (TV film)
1965 Dům v Kaprové ulici
1964 Lov na mamuta
Tři chlapi po roce (TV film)
1963 Strach
Tři chlapi v chalupě
Začít znova
1962 Černá dynastie
Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
1961 Kotrmelec
OK 12 startuje
1960 Práče
Rychlík do Ostravy
1959 Jak se Franta naučil bát
Medvěd a strašidla
Rodina Bláhova (TV seriál)
1958 Hlavní výhra
Útěk ze stínu
1957 Padělek
1954 Stříbrný vítr

Dokumentární

2014 Tajemství Lubomíra Lipského (TV film)
2013 13. komnata Jana Skopečka (TV film)
2011 Film o seriálu Život je ples (TV film)
2010 Komici na jedničku (TV seriál)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2006 Paní Olga (TV film)
2003 Pokračování příště (TV seriál)

TV pořady

2015 Ceny Thálie 2014 (TV pořad)
2013 Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
Galashow 60 (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2009 Český lev 2008 (TV pořad)
2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)
2004 Tenkrát na východě (TV pořad)
2001 Gulášek (TV pořad)
Na kus řeči (TV pořad)
1999 Kouzelná školka (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1997 Silvestrovské sny Jiřiny Bohdalové (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace