Reklama

Reklama

Chicagský policajt Nico Toscani (Steven Seagal) je na stopě něčeho velkého. Podezřelí, zadržení při policejním protidrogovém zátahu, jsou propuštěni a Nico sám musí odevzdat policejní odznak. Možná, že ho postavili mimo službu – v akci mu ale zabránit nemohou. Pro Stevena Seagala je Nico senzačním filmovým debutem, který ho katapultoval přímo mezi největší akční hvězdy a vyslal ho po stopách bývalých agentů CIA, kteří pašují drogy... a plánují politický atentát. Jak se Nico a jeho partnerka Jax (Pam Grier) blíží k psychopatickému gangsterskému bossovi (Henry Silva), rozpoutává režisér Andrew Davis (Uprchlík) nad celým Chicagem doslova akční smršť... (Magic Box)

(více)

Recenze (268)

kingik 

všechny recenze uživatele

Typický film z počátku devadesátek s tehdy vycházející hvězdou bijce, který nenalezne soupeře. Vědět od začátku, jak celý příběh dopadne, je děs, zvláště když film, vydávající se za akční thriller, moc akčních scén nenabídne. Seagal ještě vypadal k světu, a v té době nepříliš známá Sharon Stone se teprve chystala dát pocítit Michaelu Douglasovi, co je to ten základní instinkt. Smůla, že v tomhle filmu nepřehodila nožku přes nožku, a tak jsem nezjistil, jak to bylo tentokrát s jejím spodním prádlem. Příběh celkem snesitelný, ale jak jsem se zmínil dost předvídatelný, hlavně víc akce by film více rozpohybovalo. Příznivci Seagala na tenhle film nedají dopustit, ale mně se přece jen líbily více jeho následující filmy, kdy byl ještě ve formě a dalo se mu věřit, že ty chlápky fakt vybouchá. 40% ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Vy si myslíte, že ste nad zákonom. Ale nado mnou nie ste." Úplný začiatok ostrých seagaloviek. Je sranda, že Seagala mnohí pokladajú za akčnú hviezdu 80-tych rokov, lebo v skutočnosti debutoval až tesne pred ich koncom. Nico zároveň predstavuje Seagalove prvé, a riadne drsné stretnutie s režisérom Davisom, s ktorým neskôr spráskali kultový trhák Prepadnutie v Pacifiku. Nico je stará škola so siláckymi dialógmi a neopozeranými, surovými, intenzívnymi akčnými scénami. Vysoké hodnotenie 4* udeľujem predovšetkým za to, že vtedy to bolo pre Seagala po prvý raz a tak to podľa mňa treba symbolicky odlíšiť od jeho neskorších snímok, z nich mnohé sa ponášajú jedna na druhú ako (hnilé) vajce (hnilému) vajcu. Treba ale dodať, že 4* si to s prižmúrenými očami fakt zaslúži, pretože akčných scén je veľa a sú skutočne vynikajúce. Dokonca tu Seagal beží. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Zatiaľ čo ostatní akční hrdinovia mali v počiatkoch svojej kariéry problémy, buď točili úplné nezmysly, alebo stvárňovali len vedľajšie úlohy v priemerných filmoch, Steven Seagal do sveta filmu nastúpil hneď, ako sa patrí a tak predstavil plnohodnotný akčný film a prakticky nový typ akčného hrdiny, ktorý spĺňal takmer všetky vlastnosti, ktoré si udržoval aj počas nasledujúcej kariéry. Ale predsa len zo všetkých jeho klasík sa podľa mňa jedná o jeho najslabší film, keďže vlastne všetky hlavné zložky za jeho nasledujúcim štandardom trochu zaostávajú. Úvodnú fázu mám veľmi rád, Seagal sa tu prezentuje, ako majster aikida, vojak v službách CIA počas vojny vo Vietname a následne ako nekompromisný policajt, ale inak mi tá hlavná zápletka až tak dobre nesadla, dej je síce prepracovanejší, než je u neho obvyklé, ale filmu to skôr škodí, jednoznačne uprednostňujem tie priamočiarejšie akčné zápletky, aké mal v nasledujúcich filmoch. Stále je to výborná žánrová zábava, ale už sa tu nájde aj pár slabších miest, napríklad tá rodinná línia, alebo scény z kostola, toto ma nebavilo. A moc tomu nepomáhajú ani postavy, Steven Seagal je samozrejme perfektný, aj keď ako policajt sa tu občas zbytočne miešal do vecí, do ktorých nemal, ale inak sú vedľajšie postavy dosť priemerné, hlavne jeho partnerka Pam Grier a Sharon Stone ako jeho manželka ma zase nebavila vôbec. Henry Silva síce nie je zlý záporák, s takouto postavou má len predsa bohaté skúsenosti, ale chémia medzi ním a Seagalom nie je dostatočná, aj keď sa v priebehu filmu niekoľkokrát stretnú a tak som sa ani nemal potrebu tešiť na ich finálny stret. Čo sa týka akcie, tak na Seagalove pomery tej doby je to rozhodne podpriemer, chcelo by to hlavne nejakú dlhú a výraznú akčnú sekvenciu vyššej kvality, ako ponúkli nasledujúce filmy, ale inak samo o sebe a dokonca na debut je stále výborná. Aikido je tu prezentované tak, ako si zaslúži, takže sa tu nájde niekoľko výborne zvládnutých súbojov, ktoré už teraz obsahujú aj zlomeniny, k tomu pár slušných prestreliek a naháňačiek, ale chcelo by to údernejšie finále, toto bolo až príliš krátke. A najviac sa mi páči súboj v obchode, ktorý má najlepšiu choreografiu, takže na tie chvaty je tu radosť pozerať, úvod v telocvični alebo aj pešia naháňačka. A režijne je to len žánrový priemer, po tejto stránke film dosť pripomína nedávny Zákon mlčania s Chuckom Norrisom, dokonca aj prostredím, Andrew Davis v nasledujúcich rokoch predviedol aj lepšiu prácu. Takže celkovo uprednostňujem iné Seagalove klasiky, ktoré som aj videl skoršie, práve jeho prvý Nico-viac než zákon mi dlhé roky unikal, ale aj tak je to stále výborný akčný film, ktorý som už videl mnohokrát a na debut si to zaslúži mimoriadnu pochvalu. 85% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

První film Stevena Seagala. Je to příjemný akční film, který vnesl nového hrdinu bojového umění. Film není nějak přeakčnělý, ale i přesto ukazuje realitu a dobře sehraný příběh. Film začal skvěle, kde Steven předváděl tréning svého umění. Líbil se mi i konec, který byl dobře natočen. Bitka v baru se mi líbila nejvíc. Takže slušný Stevenův začátek. Pro mě slušných 85% = **** ()

svik 

všechny recenze uživatele

Jeden vaných a povedených kousků v hereckém podání našeho velehrdiny Segala. Řekl bych že v této roli v clku exceloval a zaslouží si obdiv neboť tato role mu byla jistě ušita na míru. Přesumuli jsme se z vietnamu do nynějšího mafiánského podsvětí které přinášelo nečekaně zajímavé kontrasty. myslím že si tento povedený kousek zaslouží 4*. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (14)

  • Choreografii soubojů dělal Steven Seagal sám, protože má v závěrečných titulcích kredit jako Aikido Choreography. (Rominator)
  • Natáčalo sa od 27. apríla do 26. júna 1987 v Chicagu a na Havaji. (m.a.t.o.)
  • Fotky v úvodu filmu pocházejí ze Seagalova archivu. (Fenk)

Související novinky

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama