foto

Steven Seagal

  • nar. 10.4.1952 (62 let)
    Lansing, Michigan, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Akční hvězda 90. let, co se snaží navázat na úspěch svých starších, dnes již klasických děl – takový je Steven Seagal, člověk, co se dnes snaží prorazit i v hudbě a stále se pokouší o velký comeback.

Steven se narodil před pětapadesáti lety v Michiganu. Jako malý kluk se s otcem jednoho dne vydal na fotbalový zápas, kde ho o přestávce zaujalo vystoupení mistra bojových umění a tak se tomuto koníčku začal věnovat. Nejprve se zapsal na karate a potom začal navštěvovat školu aikido. Později už byl bojovým uměním natolik posedlý, že se rozhodl odjet do Japonska, kde se začal učit od největších mistrů. V roce 1974 získal Černý pás a jako první Američan si v Japonsku zakládá školu Aikida. Steven pracoval také jako ochranka a podle neověřených zdrojů i pro CIA.

Po patnácti letech v Japonsku se vrátil do USA, kde si v Los Angeles založil školu bojových umění, která si během chvíle vybudovala solidní pověst. Získal si známosti a ty ho ke konci 80. let dostaly až k majiteli herecké agentury Michaelu Ovitzovi, který si všimnul, že Steven by se mohl prosadit coby nekompromisní akční hrdina a tak se rozhodl investovat na zkoušku minimální rozpočet do filmu se Stevenem v hlavní roli.

NICO (1988) se stal vzhledem k nákladům kasovním hitem a Steven tak na sebe celkem slušně upozornil. V roce 1990 se objevil hned ve dvou akčních filmech – TĚŽKO HO ZABÍT a MUŽ S CEJCHEM SMRTI. Oba dva vydělaly shodně skoro 50 milionů v USA a ještě lépe si vedly na videu, kde dokonce v prodejnosti předčily mnohé z největších kasovních trháků. V Hollywoodu se tak zrodila nová filmová hvězda.

Ačkoliv kritici už si na jeho další film brousili zuby, distributorům Seagalovek to bylo jedno, neboť Stevenův fanklub na kritiky nehleděl, ti se naopak na jeho následující snímek nemohli natěšit. A tak se i NEMILOSRDNÁ SPRAVEDLNOST (1991) stala hitem. Potom se Steven po čtyřech příběhově téměř stejných filmech rozhodl, že zkusí něco většího a tak se pustil do akční podívané ve stylu Smrtonosné pasti s názvem PŘEPADENÍ V PACIFIKU. Film byl do kin uveden v roce 1992 a stal se jedním z největších hitů toho roku a i kritici uznale přikyvovali hlavou, že tentokrát to dopadlo dobře.

Potom se pustil i do režie a natočil ALJAŠKU V PLAMENECH (1994), mnohými opovrhované, přesto divácky celkem úspěšné a dnes již svým způsobem kultovní dílo. Následovalo úspěšné pokračování Přepadení v Pacifiku s názvem PŘEPADENÍ 2: TEMNÉ ÚZEMÍ a v roce 1996 se objevil v kritikou docela nečekaně ceněném thrilleru GLIMMER MAN. To už se dá považovat za poslední skutečnou Seagalovku, kde kosti křupou ostošest a tak dále. V následujícím snímku BOEING 747 V OHROŽENÍ (1996) se moc neohřál a filmy TAJNÝ AGENT JACK T. (1997) a PATRIOT (1998) už dopadly dosti bídně.

Comeback přišel v roce 2001 s LOVCEM POLICAJTŮ. Film už sice nestál tak úplně na Seagalovi a byl doslova přecpán rapujícími černochy, ale zisky byly celkem slušné a tak mistr dostal druhou šanci. NA POKRAJI SMRTI (2002) mělo být solidní akční oddychovkou, ale místo toho jsme se v roce 2002 dočkali béčka s obézním Seagalem a amatérsky natočenými akčními scénami a následující Seagalovky už tak putují pouze na video a nemá cenu je jmenovat (snaž až s výjimkou BESTIE). Nicméně přejme Seagalovi, ať se mu podaří natočit něco alespoň trochu dobrého, čím by udělal důstojnou tečku za svou čím dál více bídnější kariérou.

Jirka "Indiana" Vosátka

Herecká filmografie

2016 Expendables 4, The
2014 Absolution (video film)
Cyborg Nemesis
Good Man, A (video film)
Gutshot Straight
2013 Force of Execution
2012 Naprostá sebedůvěra
True Justice: Blood Alley (TV film)
2011 Dark Vengeance (TV film)
Sheep Impact
2010 Cesta smrti
Machete
Strážce spravedlnosti (TV seriál)
2009 Hlídač
Mstitel (video film)
Poslední noc (video film)
Ruslan (video film)
2008 Kód smrti (video film)
Smrtící zbraň (video film)
Zprávy TV Onion
2007 Létající zabiják (video film)
Zákon ulice (video film)
2006 Síla úderu (video film)
Stíny minulosti (video film)
Žoldáci spravedlnosti (video film)
2005 Černý úsvit (video film)
Dnes zemřeš! (video film)
Vnitřní nepřítel (video film)
Země krvavého slunce
2004 Clementine
Poslední mise (video film)
2003 Bestie (video film)
Cizinec
Zabiják
2002 Na pokraji smrti
2001 Lovec policajtů
Profesionál
1998 Můj obr
Patriot
1997 Tajný agent Jack T.
1996 Boeing 747 v ohrožení
Glimmer Man
1995 Přepadení 2: Temné území
1994 Aljaška v plamenech
1992 Přepadení v Pacifiku
1991 Nemilosrdná spravedlnost
1990 Muž s cejchem smrti
Těžko ho zabít
1988 Nico

Dokumentární

2014 Guitar Man
2011 Like Water
2009 How to Blow Up a Helicopter (Ayako's Story) (video film)
Životopisy: Steven Seagal (TV film)
2006 Making 'Mercenary for Justice' (video film)
2005 A&E Biography: Steven Seagal (TV film)
2003 Penn & Teller: Bullshit! (TV seriál)
Slova mého dokonalého učitele
2002 Jackie Chan: Fast, Funny and Furious (video film)
Umění akce (video film)
2001 Path Beyond Thought, The (video film)
1999 Get Bruce
1997 Dreams of Tibet (TV seriál)
1993 Celebrity Guide to Entertaining, The (video film)
1992 Universal Cops

TV pořady

2012 UFC 148: Silva vs. Sonnen II (TV pořad)
2011 Steven Seagal v Justin Lee Collins (TV pořad)
2009 Steven Seagal - Muž zákona (TV pořad)
2008 Bonnie Hunt Show, The (TV pořad)
2007 Tribute to Les Paul, A (TV pořad)
2005 Friday Night Project, The (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
1997 View, The (TV pořad)
1996 68. Annual Academy Awards (TV pořad)
1995 67. Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1989 Arsenio Hall Show, The (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Režijní filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 408)