Reklama

Reklama

Hlavní účetní Wesley Gibson je mladý sympatický muž, jen se mu v životě příliš nedaří. Deptá ho tlustá šéfová, přítelkyně je mu nevěrná, a navíc trpí záchvaty panického strachu, kdykoli se dostane do stresové situace. Jednoho dne se za dramatických okolností Wesley od tajemné Fox dozví, že je synem jednoho z nejlepších zabijáků tajného bratrstva bojujícího za vyšší dobro. Shodou okolností ho ale nedávno někdo zavraždil. Wesley svého otce nikdy neviděl a historce o tom, čím se zabýval, zpočátku moc nevěří. Okolnosti a působení krásné a tajemné Fox jsou ale silnější. Vstupuje tedy do řad prastaré organizace Fraternity, vedené záhadným Sloanem, který Wesleyho přesvědčí, že je zrozen k tomu, aby byl jedním z nich. Absolvuje náročný a naturalisticky pojatý výcvik, při kterém se přehlížený beránek změní ve vlka, který v něm vždycky číhal. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (1 740)

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Čím je Wanted zajímavý? Je zajímavý tím, že přestože jde lineárně z bodu A do bodu B, nabízí několikeré čtení. 1, Scenáristické čtení: McAvoy totiž není jen onen profláknutý symbol nudného života. McAvoy zde zastupuje samotného scénáristu (autora komiksu), který napsal film v podobné kancelářské kóji, i jemu zahýbala holka, i on vedl totálně loserovskou a všední existenci. A skrze scénář to všem natřel. Je to čisté autorství. 2, Politické čtení: Politicky jde Wanted z neo-konzervativních hodnot k liberalitě, ovšem nepokračuje k anarchii, ale naopak zpět k fašismu. Hrdina se sice těsně před koncem filmu dotýká Frankfurtské školy Nové levice, kdy odmítá jakoukoliv moc (protože na levici a pravici nezáleží, moc jako moc, establishment jako establishment), ale v závěru se vrací k extrémní pravici, protože McAvoy je v jistých scénách bezprecedentním záporákem, sic filmem líčen jako klaďas. 3, Sociologické čtení: Wanted je filmem o typické frustrovanosti a klidně by mohl skončit jako evropský art. Jenže hollywoodská stylizovanost ho povýšila a „evropské“ hrdiny zasadila do fiktivního světa, rozpustila je v něm a nakonec jim dovolila, aby ho ovládli. Můžeme mluvit o tendenci „supermanů z lidu", viz třeba Neo, Kulhánkův Noční klub, Michael Angarano ze Zakázaného království nebo Shia z Transformerů. 4, Ideologické čtení: McAvoy jako Nietzscheho nadčlověk nám říká něco ve stylu: Vemte osud do svých rukou, přičemž neustále rozbíjená zrcadla značí ono rozhraní mezi společností a geny. Ideologické vyznění a poselství filmu je tedy dost problematické a nelze ho brát na lehkou váhu. 5, Sémantické čtení: Spoilerovský zvrat Wanted dovoluje číst všechny znaky před tímto zvratem jinak, dovoluje na ně přikládat druhou (a tentokráte správnou) kódovou mřížku. A i to je důvod, proč Wanted, byť hollywoodsky čitelný spektákl, dovoluje, ba dokonce vyžaduje, dvojité zhlédnutí. 6, Etické čtení: Zatímco mrav či obyčej dovoluje rozlišit, kdo je vychovaný a kdo nevychovaný, v morálce už jde o rozlišení vážnější, totiž individuální: co je správné a co je špatné. Mrav vyžaduje, abych něco dělal nebo nedělal, ale neptá se proč. V morálce se tomuto rozlišení vyhnout nelze. Proto i McAvoy musí řešit, zda má právo zabíjet. 7, Noetické čtení: Neboli filozofie poznání, tedy zjištění a nahlédnutí pravého stavu věcí. Ovšem spíše než otázku apriorního rozumu a aposteriorní zkušenosti („zahýbající kulky") tematizuje film skryté hranice člověka. ____ P:S. Hlavní kameraman pracoval na MI3, Mizerové, Bourne, Piráti z Karibiku a v prvé řadě on dokázal zachránit nižší rozpočet. ____ P:S.S. Předloha od Marka Millara je mnohem komiksovější, drsnější, motherfuckerovější a obsáhlejší než film, který celou řadu věcí změnil a pominul. Doporučuji ji. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Adrenalinová jízda od začátku do konce, dobře zahraná, trikově zcela přecpaná a na rozpočet více než dobře odvedená práce. Timur Bekmambetov si moji přízeň získal hlavně Denní Hlídkou a teďka i filmem Wanted. Scéna s žigulíkem mi učarovala spokojený dětský úsměv na tváři, stejně tak detaily v pendolínu, při otevření dveří fotka prezidenta Klause ;-) nebo při rozmlácení klávesnice o tvář kolegy „vychytávka“ s rozhozenými písmeny, které za letu složí nápis FUCK YOU ;-) jedna z největších akčních jízd, na které jsem byl v kině. 8+/10* ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Wanted posouvá hranice akčních scén (nikoliv akčního filmu) o řád výše. Akce, kamera to je o co tu jde ... naprostá špička a bomba. Plus perfektní nápady, vtip (z klávesnice jsem nechápal), perfektní vývoj hlavního hrdiny, prostě bomba v oblasti oddechových akčňáků moderní doby. Bohužel herectví, které (ne)předvedla jak Angelina, tak Morgan Freeman je až překvapivě prkenné a slabé, ale prostě jim to odpustím. V kině jako celek opravdu špička. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Skvělí herci, dobrá akce, zdaleka ne tak blbý scénář, jak se čekalo a především vydatná porce režijních nápadů. Škoda nižšího rozpočtu a tím i nenápadité výpravy a možná až příliš zběsile natočených rvaček. Každopádně sympaticky anarchistická divočina, která se s tím nepáře. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Film natolik osvěžující a s natolik originálními detaily, že si málem ani nepovšimnete, jak triviální zápletkou oplývá. Ono zde vůbec nejde o to, že se looser klasicky vypracuje na hrdinu, jde spíš o ten způsob, který je za každé situace chytlavý, zábavný, či vyloženě humorný. Akce se také odehrává v originálním stylu, nikdo se nesnaží ohýbat realitu do uvěřitelné formy, Wanted je zkrátka "mimo", ale jeho kouzlo spočívá v tom, že vám to absolutně nebude vadit. 8/10 ()

Galerie (75)

Zajímavosti (56)

  • Představitel kuchaře z populární reklamy na Centrum.cz, který "uvařil Bobika", pracoval v barrandovských studiích jako malíř, a podílel se tak na tvorbě interiérů pro tento film. (hunty)
  • Mark Millar, autor pôvodného komiksu, po prečítaní prvého scenára nebol spokojný. Podľa jeho slov bol príliš krotký a príliš zaváňal americkou kultúrou. (Greenpeacak)

Související novinky

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

Bekmambetov a nový Ben-Hur?

21.08.2013

To je rozhodně odvážná představa. Studio MGM se už nějakou dobu ohání plány natočit novou verzi Ben-Hura. Nepůjde však o remake slavného filmu z roku 1959 (těžko můžete překonat totální klasiku,… (více)

Matthew Vaughn v tajných službách

Matthew Vaughn v tajných službách

28.03.2013

Poté, co nečekaně přenechal režii X-Men: Days of Future Past Bryanu Singerovi, spekulovalo se o skutečných důvodech tohoto kroku. Jedna verze jej spojovala se Star Wars: Epizodou VII, ale jak už… (více)

Pokračování: Wanted 2, Monsters 2, M:I:V

Pokračování: Wanted 2, Monsters 2, M:I:V

20.06.2012

Timur Bekmambetov horlivě propaguje svůj historický akční horor Abraham Lincoln: Lovec upírů a na tiskových konferencích se ho novináři často ptají na dlouho slibované pokračování komiksové adaptace… (více)

Keanu Reeves trénuje na samuraje

Keanu Reeves trénuje na samuraje

20.11.2009

O filmu 47 Ronin už jsme kdysi dávno psali, ale pak bylo ticho a vypadalo to na jeden z projektů, které se nakonec nedočkají realizace. Zdá se však, že to studio Universal s napůl legendárním, napůl… (více)

Reklama

Reklama