foto

Chris Pratt

  • nar. 21.6.1979 (36 let)
    Virginia, Minnesota, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Věřím na osud. Mám štěstí. Ale rozhodně jsem nešel do obchodu, abych si koupil los, na který když vyhraju, tak dostanu hlavní roli ve filmu Strážci galaxie."

Celým jménem Christopher Michael Pratt se narodil 21. června 1979 ve Virginii v Minnesotě USA. Jako nejmladší ze sourozenců vyrůstal Lake Stevens ve Washingtonu. Po dokončení střední školy odjel na ostrov Maui, kde přespával v autě a stanu na pláži a živil se jako striptér a číšník v mnoha restauracích.

Když Chris začal svůj život brát vážně, tak přišel do restaurace Bubba Gump Shrimp nějaký režisér. Tím režisérem byla herečka Rae Dawn Chong a řekla Chrisovi, že je výjimečný. Hned na to se odstěhoval do Kalifornie a dostal hlavní roli v hororové komedii Cursed Part III. Psal se rok 2000 a Chris s úsměvem na tváři vždy rád vypráví tento příběh.

Jelikož už v mladí byl Pratt známý a oblíbený svojí komičností díky tomu, že rád předváděl Jima Carreyho z různých filmů a dělal maskota skupiny svému staršímu bratru Cullymu. Rád si hrál a rád improvizoval. Dalo by se říct, že díky své improvizaci dokázal vytvořit charakter postavy Andyho Dwyera, kterou hraje v seriálu Parks and Recreation.

Jeho první seriálová role přišla se seriálem Everwood (2002). Za roli byl dvakrát nominován na cenu Teen Choice Award. Po zrušení seriálu se připojil k obsazení jiného seriálu a to O.C.

Pak se začal Chris objevovat ve vedlejších komediálních rolích Zásnuby na dobu neurčitou, Co ty jsi za číslo?, a nebo Noc je ještě mladá. V roce 2008 jsme ho měli možnost vidět ve vysoko-rozpočtovém filmu Wanted, kde hrál po boku Jamese McAvoye a Angeliny Jolie.

Než začal nacházet štěstí na filmy, musel chodit na konkurzy, kde se mu příliš nedařilo. O rok později šel na casting filmu G.I. Joe. „Tehdy jsem tam přišel a viděl ten drsný pohled režiséra a bylo mi to jasné. Na druhou stranu byl jsem hrozně těžký a vůbec ne ve formě. Nevypadal jsem jako akční figurka pro film G.I. Joe.", vzpomíná s odstupem času Chris opět s úsměvem.

Zkusil se i ucházet o role Kapitána Jamese T. Kirka ve filmu J.J. Abramse Star Trek a Jakea Sullyho v Cameronově Avataru. Jak už víme, ani v jednom konkurzu neuspěl. V roce 2007 při natáčení filmu Noc je ještě mladá se seznámil s Annou Faris. Po dvouletém vztahu si jí vzal a v roce 2012 se jim narodil první syn Jack Daniel. (První jméno má po otci Anny a druhé po svém otci).

Pratt se v roce 2011 objevuje v malé roli v Oscarovém filmu Moneyball po boku Brada Pitta. Roli málem nezískal, protože byl pro roli příliš tlustý a tak se mu povedlo v rekordně krátké době zhubnout přes 30 liber, aby mohl poslat svojí fotku do studia a roli Scotta pak získal. Kila pak znovu nabral pro roli ve filmu 10 let, a následně musel znovu zhubnout do dalšího Oscarového filmu 30 minut po půlnoci.

Až tedy rok 2014 ukázal jméno Chris Pratt na plakátech v hlavní roli. Poprvé ve filmu The Lego movie, kde namluvil hlavní postavu a pak se objevil jako Peter Quill v Marvelovském megahitu Guardians of the Galaxy. A právě film Strážci Galaxie z něj přes noc udělal Hollywoodskou hvězdu. Díky přípravě na film, která trvala více, než 6 měsíců zhubl Chris přes 25 kg a přibral svalovou hmotu akčního hrdiny.

Nakonec jako třetí Chris v Marvelovském univerzu měl zakázáno režisérem číst komiksovou předlohu a tak Chris využil své oblíbené improvizace, aby vytvořil filmovou postavu Star-lorda. Diváky a kritikou byl film velmi dobře přijat a Pratt byl tam mnohými fanoušky pokřtěn na moderní a drzou verzi Hana Sola. Dokonce byl i nominován na cenu Critics Choice Award za Nejlepšího herce v akčním filmu 2014.

Diváci mají možnost si ho zapamatovat i letos. V roce 2015 se objevuje v dalším úspěšném filmu Jurassic World, kde jako postava Owen Grady, bude muset chránit lidi a utíkat, před osvobozenými dinosaury. V rámci svého tréninku pro film vyskakoval na bedny do výšky jednoho metru. Na premiéře filmu se přiznal, že původní snímek z roku 1993 je jedním z jeho nejoblíbenějších filmů. Po dotočení snímku si dokonce mohl ponechat motorku Triumph na které jezdí ve filmu.

Do budoucna ho v nejbližší době čeká natáčení filmu The Magnificent Seven a sci-fi Passengers. Zároveň podepsal smlouvy na pokračování Jurrassic Park 5 a v roce 2017 by se měl vrátit jako Star-lord v pokračování Guardians of the Galaxy Vol. 2.

Svůj volný čas tráví se svojí rodinou. A se svojí výškou 1,88 má někdy ve filmech problém se svým pocením. „Teď už to není tak hrozné. Dřív se o mě museli starat i tři lidé, abych nepropotil košili. Když jsem byl tlustý, mohlo být na place klidně i zima, ale já se i přesto potil. Nyní už jsem, ale v mnohem lepší kondici." Každý večer se modlí za sebe a svého syna. Má zálibu v rybaření a v lovu. Rád se obléká a rád se fotí s fanoušky. „Samozřejmě že chci, aby mě lidé měli rádi. Ale ještě více nechci, aby mě měli neradi." V roce 2014 ho magazín People umístil na druhé místo v žebříčku Nejvíce sexy mužů světa. Ale nejvíce ze všeho se rád usmívá a vypráví vtipy. Proto jeho fanoušci můžou očekávat i další role, ve kterých bude využívat svojí oblíbenou improvizaci a humor.

Lukáš "Lucasion" Černohorský

Herecká filmografie

2018 Avengers - Infinity War: Part I
Jurassic Park 5
2017 Guardians of the Galaxy Vol. 2
2016 Passengers
Sedm statečných
2015 Jem and the Holograms
Jurský svět
2014 LEGO® příběh
Strážci Galaxie
2013 Mládeži nepřístupno
Ona
Pozdravy ze spermabanky
2012 Zásnuby na dobu neurčitou
30 minut po půlnoci
2011 Co ty jsi za číslo?
Moneyball
Noc je ještě mladá
10 Years
2010 Ben 10: Ultimate Alien (TV seriál)
2009 Deep in the Valley
Jennifer's Body - Bacha, kouše!
Parks and Recreation (TV seriál)
Válka nevěst
2008 Wanted
Wyattovy párky
2007 Walk the Talk
2005 Cesta zničení (TV film)
Strangers with Candy
2004 Batman vítězí (TV seriál)
2003 Extreme Team, The
O.C. (TV seriál)
2002 Everwood (TV seriál)
2000 Cursed Part 3
Lovkyně (TV seriál)

Dokumentární

2014 Hollywood Film Awards (TV film)
Marvel Studios: Assembling a Universe
2004 I Love the '90s (TV seriál)

TV pořady

2016 2016 MTV Movie Awards (TV pořad)
2015 Nickelodeon Kids' Choice Awards 2015 (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2015 (TV pořad)
The 41st Annual People's Choice Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2015 (TV pořad)
87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2014 Guardians of the Galaxy: Uncovered (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2014 (TV pořad)
2014 MTV Movie Awards (TV pořad)
2014 MTV Movie Awards Pre-Show (TV pořad)
40th Annual People's Choice Awards, The (TV pořad)
2013 Betty White's 2nd Annual 90th Birthday (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
2009 Comedy Central Roast of Joan Rivers (TV pořad)
2004 Teen Choice Awards 2004, The (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
1999 Say What? Karaoke (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace