Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (469)

Traffic 

všechny recenze uživatele

Zatímco první díl působí jako soubor jednotlivých scén, sloužících k načrtnutí Mesrinova zázemí a charakteru, Epilog je plnohodnotným filmem se vším všudy. Prostor dostává zamyšlení nad fungováním státního aparátu a médií a k tomu zůstávají dramatické přestřelky v hlavní roli s Casselem, který opět funguje jako uhrančivé ztělesnění prchlivého chlapáctví. Finální scéna je jen pomyslnou třešínkou na dortu, z jejíhož zpracování by se mohl učit každý, kdo uvažuje nad tím, že konec divákovi prozradí předem. Bravo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmovými kvalitami je Epilog plně srovnatelný s prvním dílem a je to konec konců logické, sešel se zde stejný tým režisérem počínaje a posledním hercem konče. Snímek mapuje posledních deset let legendárního francouzského gangstera Mesrina. Jde vlastně o stejně dlouhý časový úsek jako první díl, ten se ale díky přemisťování Mesrina ze státu do státu jeví poněkud roztříštěnější. Přišlo mi taky, že dvojka je lehce akčnější. I když jde o velmi kvalitní gangsterku, pět hvězdiček nedám z téhož důvodu jako u jedničky. Epilog je sice delší, ale stopáž přesto nestačila k tomu, aby dokázala vyrobit důstojného protihráče v řadách policie a justice nebo výrazněji přiblížit Mesrinovy komplice. Celkový dojem: 85 %. ()

Reklama

somnar 

všechny recenze uživatele

Co jsem napsal o první části, platí i pro Epilog. Ten však nabízí od všeho mnohem víc. Mesrine dokončil svou proměnu v ukázkového gangstera a druhý díl tak přitvrzuje nejen v elegantním/inteligentním humoru (konverzace s detektivem, soudní síň), ale i akci (celá první polovina se točí kolem neuvěřitelných Mesrinových manévrů – ať už útěky z vězení, vyloupení kasina nebo honičky s policií). Přibylo i hodně vynikajících scén (setkání s francouzskými vesničany - nelze si nevzpomenout na Bonnie a Clydea, interview, rozhovor s dcerou a samozřejmě ta závěrečná…). Tvůrcům se ale moc nedaří naroubovat na příběh moment, kdy Mesrine přestane "ždímat systém" a objektem jeho zájmu se stává něco poněkud jiného. V tu chvíli příběh také opouští Mathieu Amalric a je to znát… Viděl jsem oba díly bezprostředně za sebou, proto Veřejného nepřítele považuji za plnohodnotný epos, bez jedné či druhé části takový pocit nezaručuji. Jako celek tedy skutečně jeden z nejzajímavějších filmů roku. P.S. Když zazní Non, je ne regrette rien, je jasné, že pro Cassela bude Mesrine tím, čím byla Edith Piaf pro Marion Cotillard. 80% (FFF 2008) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $80miliónovTržby USA $275,387Tržby Celosvetovo $15,278,000║ Rovnako pôsobivé pokračovanie ako prvý diel, Vincent Cassel bravúrne ovláda túto postavu čím mu zožeriete všetky činy ako na podnose a nič iné než fanúšikom tejto postavy Jacques Mesrine sa nemôžete stať. Francúzi posledné roky chŕlia jeden skvelý kúsok za druhým! Výborná réžia, strhujúci príbeh, kamera, hudba, ... taktiež perfektne vystihnutá vtedajšia doba. /95%/ ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Ve světě zločinu nejsou hrdinové…. Začínáme tam, kde jsme začali. SMRT NEBO SVOBODA! Přehlídka Jaquesových kousků, srandičky u soudního přelíčení, zesměšňování policie. Žije bez pravidel, s nepřáteli se nemazlí a bere peníze tam kde jsou. V bankách. Akčnější, krvavější, napínavější, ale také vtipnější než part1. Tvůrcům věřím, že takový byl J.Mesrine a V.Cassel by mohl v klidu vyrazit se samopalem v ruce do Société Générale. Dobrá práce pánové! PŘÍBĚH***** HUMOR** AKCE**** NAPĚTÍ **** ()

Galerie (22)

Zajímavosti (15)

  • Natáčení probíhalo ve Francii na místech: Paříž (na křížení ulic Stephenson a Jean-François Lépine, Rue de Jessaint, Rue de Tombouctou, Rue d'Aubervilliers, Boulevard de la Villette, ve stanici metra Stalingrad, Rue Jean Dolent, Rue de la Santé, Rue Belliard, Rue du Mont-Cenis, Boulevard Ornano, Place de la Porte de Clignancourt); Moulin, Luzarches, Val-d'Oise; Compiègne v departmentu Oise (Rue Henri de Seroux a Rue du Dahomey, Place du Général de Gaulle); Deauville v Normandii v departmentu Calvados a dále ve Španělsku. Natáčelo se od května 2007 do ledna 2008. (noelcoward73)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama