Reklama

Reklama

Sourozenci Jon a Wendy Savageovi spolu nijak zvlášť dobře nevycházejí, ale jsou nuceni postarat se o starého otce, jenž se o ně nikdy příliš nezajímal. V hlavních rolích excelují Philip Seymour Hoffman a Laura Linneyová, režii má Tamara Jenkinsová.  Ve svém druhém celovečerním filmu dosáhla režisérka a scenáristka Tamara Jenkinsová něčeho velmi neobvyklého - její příběh totiž nutí diváky zároveň se smát i plakat.
Jon Savage a jeho sestra Wendy jsou už dávno dospělí a moc dobře spolu nevycházejí, ani se o to nesnaží. Jsou však nečekaně vytrženi ze svých sebestředných životů a musejí se postarat o starého otce Lennyho postiženého demencí, který se však o své děti nikdy příliš nezajímal. Představitelé obou hlavních hrdinů Philip Seymour Hoffman a Laura Linneyová, která byla za ztvárnění této role navržena na Oscara, svými výkony umocňují zajímavý a lidsky silný příběh, který brilantně analyzuje složitou rodinou situaci, v níž se prolíná nechuť a pochyby s bolestí, obavami i láskou. Film měl premiéru na Sundance Film Festival 2007. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (95)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taká smutná dráma o dvoch súrodencoch, ktorí sa neúspešne pretĺkajú životom a náhle sa musia postarať o svojho otca, ktorý trpí demenciou. Jak Hoffman tak Linney podali skvelé výkony, ale postava Linney mi miestami strašne liezla na nervy. Škoda, že sa film viac nezameral na Hoffmanovu postavu. Aj tempo mohlo byť svižnejšie. Niektoré línie mi pripomenuli môj život, takže ma to celkom bavilo sledovať a záver je taký plný nádeje. Výsledkom je solídny nadpriemer, ktorý sa dá vidieť aj viackrát. 6,5/10. ()

Nosdrolomo 

všechny recenze uživatele

Tamara Jenkinsová dosáhla něčeho velmi neobvyklého – její příběh totiž nutí diváky zároveň se smát i plakat. Tak praví oficiální program Febiofestu. Nevím kdo to psal, ale já ani neplakal, ani se nesmál. Žánrové označení komedie u tohoto filmu rozhodně není namístě, hodí se spíše jenom to drama. Film pojednává o ženě, krásné ženě středního věku, která je tak trošku looser a pomalu si to uvědomuje. Má staršího bratra a otce, který po odchodu matky výchovu svých dvou dětí nějak neřešil. Teď nastává chvíle kdy se mají děti o starého otce trpícího demencí, hrubým chováním a tvrdohlavostí postarat. Není to ani tak film řešící otázku zdali domov důchodců nebo ne. Je to film ukazující vývoj jedné ženy zapříčiněný několika náhlými událostmi. Ženy kterou excelentně ztvárnila Laura Linney a zde si otevřeně přiznejme ze P.S Hofman zde hraje až druhé housle (ačkoliv skvěle). Tamara Jenkins podkresluje příběh záběry na uniformovanost satelitních městeček a konfrontuje to tak vlastně s automatikou některých rozhodnutí v životě lidském. Na závěr jak už tu někdo psal: „Poklona před paní scénáristkou/režisérkou.“ Skvěle odvyprávěný nezávisláček. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Cim ste starsi, tym depresivnejsie tento film posobi. Bud sa dostanete v strednom veku alebo v styridsiatke do problemov, kde sa budete musiet starat o svojich vlastnych nevladnych rodicov alebo rodica, ak este ziju, alebo budete mysliet na to, ze ako asi dopadnete vy, ak budete zomierat. Pre mladych si myslim, ze bude tento film skor nudny. Na mna posobil tak priemerne, proste uz ho znovu nechcem vidiet. Avsak vykon Laury Linney si naozaj zasluzil pozornost, preto bola aj nominovana na Oscara za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe, avsak väcsie stastie s Oscarom mala francuzska herecka Marion Cotillard za ulohu v drame EDITH PIAF (2007)... 20.01.2011 _______ Laura Linney - (Wendy Savage) +++ Philip Seymour Hoffman - (Jon Savage) +++ Philip Bosco - (Lenny Savage) +++ Peter Friedman - (Larry) +++ David Zayas - (Eduardo) +++ Gbenga Akinnagbe - (Jimmy) +++ Cara Seymour - (Kasia) +++ Hudba: Stephen Trask +++ ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, k smíchu ani k pláči The Savages nebyli, jak to je napsáno v oficiálním textu distributora (celkově těch emocí zde bylo míň, alespoň po konfrontaci s mým očekáváním). Přesto jsem si tohle komorně laděné drama docela užil. Ne úplně, protože stopáž byla v tomhle případě krapet přepálená a nuda chvilkama lehce klepala na dveře. Ale téma mi přišlo originální a hlavně se mi moc líbily herecké výkony Laury Linney a Philipa S. Hoffmana, kterým jsem jejich role fakt věřil a ostatně kvůli nim se film objevil v mém hledáčku. Hodnotím lepším, leč jen průměrem. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Je docela škoda, že Tamara Jenkins točí filmy tempem zhruba 1 film za 10 let. Tohle mě sice nějak neuchvátilo, ale je to hodně reálný, uvěřitelný a ze života. A určitě bych to nezařadil do žánru komedie. Jinak mnohem víc se mi líbil první film od Tamary Jenkins Brloh v BH, ale i tohle má něco do sebe. A navíc jsem zjistil, že Lord Hoven nebyl jedinej, kdo psal na hajzlech nápisy hovanama. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (3)

  • Philip Seymour Hoffman hraje staršího bratra Laury Linney. Ve skutečnosti je však Linney starší. (mi-ib)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno