Reklama

Reklama

13: hra smrti

  • Thajsko 13 game sayawng (více)
všechny plakáty
Trailer

Nová tajná soutěž bohatých nabízí možnost vyhrát obrovskou sumu peněz. Nabídka hry však přichází pouze těm, kteří mají problémy v práci, s penězi, rodinou a láskou. Pokud se jim podaří splnit 13 úkolů, dostane se jim bohatství, které přesahuje jejich nejdivočejší sny. Ale má to háček, úkoly prověří veškeré jejich schopnosti - od lásky přes náboženství až po morální hodnoty. Jako v každé hře, i zde jsou však pevně daná pravidla a kdo je nedodrží, ZEMŘE! Jak daleko jste ochotni zajít v honbě za penězi VY? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (223)

rollman1 

všechny recenze uživatele

Vítejte v naší hře, kde si můžete přijít k hezkým penězům. Stačí splnit 13 úkolů. Toto slyší hlavní hrdina v telefonů poté, co mu zavolá neznámé číslo. Od této doby film jede na plné obrátky a úkoly jsou čím dál náročnější a zkoušejí trpělivost hlavního hrdiny. Ve filmu nechybí plno černého humoru, který mi zde sedl náramně a nejednou jsem se uchechtl. Dva úkoly ve mě vyvolali docela odporné pocity a za to dávám hvězdičku navíc. Finále docela epické a nečekané. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Thajská pecka, která v sobě kombinuje prvky z Oldboye, Falling Down, Saw a The Game. Neúspěšný prodejce hudebních nástrojů s finančními těžkostmi se dostane do víru morbidní reality show o 13 dějstvích, v nichž plní povětšinou předpřipravené úkoly. Rozplakává děti, konzumuje oběd sestavájící z talíře hoven, v časovém limitu vytahuje z hluboké studny nafouknutou mrtvolu... A přituhuje. Co všechno je ochoten hrdina provést pro 100 miliónů bahtů? Je ze zvrácené hry úniku? Fascinující, inteligentní a originální thriller obsahující černočerný humor i sociální kritiku, za který letos thajský Christian Bale, Krissada Terrence, získal národní filmovou cenu pro nejlepšího herce. Zcela po právu. Tvůrci si mohli odpustit rušivé závěrečné rozuzlení a nevěrohodnou osobu jakéhosi inženýra reality show, ale i tak pro mě představuje filmová adaptace thajské mangy jedno z letošních největších filmových překvapení. 9/10 ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jak už tak u mě bývá zvykem, dívám se i na tento film "dialekticky", filozof nechť se volbou slova neurazí. Teze - 13 je poměrně zručně natočený Saw-like thriller, který díky svému nápadu s hrou o 13 úkolech, může 13x diváka překvapit, 13x vystupňovat šílenství, 13x ho nechat zhluboka vydechnout a zase se nadechnout a držet. Má sice pár nejasných, až podezřelých mezer (jak je hra snímána? Jak Tong odhalila hru? Jak o ní vědí registrovaní diváci a nic neví policie?), leč dík spádu a všeobecnému zmaru v patách hlavního hrdiny Fuchita, koho by zajímaly. Antiteze - 13 - Rychločrtaná kritika dnešní společnosti, ve které vidina peněz zbavuje člověka důstojnosti, svědomí i svobody - penězi se kupuje nejen svoboda, ale i láska a štěstí, poměřuje se jimi úspěch - co nás brzdí v jejich získávání i užívaní, toho se zbavujeme - Fuchit začal to zabitou mouchou, a každým dalším úkolem odhodil kus lidství... SPOILER 1 - Čteno v tomto smyslu, má i závěrečné prohlášení organizátora celé hry: "Všichni činí vlastní rozhodnutí," "Bez obav, zákon jsme si koupili," a: "Já ho nezabil, to my všichni (společnost)," své logické místo a není na první pohled machrovským trapným tlacháním. KONEC SPOILERU 1. Ano, hádám, že dle tvůrců je společnost nastavena tak, aby jedinec v ní byl nucen jednat tvrdě, bez skrupulí a nemorálně. SPOILER 2 - Nakonec se stává tím, čím nikdy nechtěl být, čím z celé duše pohrdal, co nenáviděl (flashback "dětství a zlý otec"). Jen ti nahoře mají dost moci, aby si nikdy nemuseli špinit ruce přímo (vypulírovaný organizátor, který dle svých slov "nikoho k ničemu nenutí"). KONEC SPOILERU 2. Synteze - V podobě 13: Hry smrti přišel na plátna a obrazovky sympaticky napínavý thriller, který do sebe pojal i kritiku společnosti. V jejích myšlenkových "hlubinách" utopení nehrozí, ovšem v porovnání třeba se Saw lze zdejší sdělení považovat za o dost inteligentnější a v rámci žánru až (lehounce) zavánějící intelektuálstvím. Slabé ****. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Tak nějak pořád přemýšlím nad tím, proč tomuto snímku nedát 5*. A na nic nemůžu přijít. Opravdu perfektní. Od začátku (kdy budeme záhadným telefonátem vtáhnuti do hry) až do konce (který končí naprosto neočekávaně). Úkoly jsou vybrány rozmanitě, u některých se budeme smát (moucha), některé jsou nechutné (exkrement) jiné zase drastické(motorkáři). ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po dlhých rokoch som si to pozrel znova až dnes a už viem prečo. Má to síce skvelý námet na zamyslenie a nie je to len prvoplánovo drsná vyvražďovačka, ale atmosféru to má riadne depresívnu a rozhodne mi nebolo príjemné to sledovať. Tretíkrát si to rozhodne nepustím. Asi nie som až taký zvrátený voyer ako diváci, ktorí si tento typ zábavy vychutnávajú. No a keď by som sa mal zamyslieť nad tým jak ďaleko by som na mieste hlavného hrdinu zašiel ja, tak piate kolo v reštike by som v žiadnom prípade nedal. A aj u tých predošlých kolách by som mal problém. Asi nie som taký zúfalý, zlý alebo skazený? Kto vie. Za jedno pozretie to stojí. Film pekne tvrdo nastavuje zrkadlo priaznivcom všetkých tých gore uchylných filmov. 8/10. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Exkrement, který má Phuchit za úkol sníst, byl vytvořen ze směsi buráků, syrupu a durianu. (Raztubyl)
  • Výroba filmu zabrala sedm měsíců. (Holina)

Reklama

Reklama