Reklama

Reklama

Carrie

  • USA Carrie (více)
Trailer 3

Umí rozpoutat peklo a pomstít to, které ji obklopuje. Americký, dnes bezesporu kultovní hororový film, který podle románu známého spisovatele Stephena Kinga natočil režisér Brian De Palma. Jeho hrdinka Carrie Whiteová je terorizována pološílenou matkou, náboženskou fanatičkou. Pro nesmělost a své komplexy se navíc stává předmětem výsměchu spolužáků i některých učitelů. Jednoho dne v sobě Carrie objeví nadpřirozené telekinetické schopnosti. Její pohled může získat ničivou sílu, tryskající bez ohledu na možnost ji vůlí zastavit. Neustálé ponižování a pohrdání, jimiž je obklopena, stejně jako tlak způsobený osamělostí, vedou k tragédii, jež vyvrcholí, když je dívka zcela nečekaně pozvána nejhezčím chlapcem třídy na velký školní ples… Carrie režiséra Brian De Palmy, odsuzující úzkoprsou maloměstskou společnost a náboženský fanatismus, je považována za určitý mezník v žánru filmového hororu, inspirovala řadu dalších tvůrců, stejně jako vedla v roce 2002 k natočení stejnojmenného remaku Davida Carsona. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (526)

Cival 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc. I kvůli tomu, že jsem film otevřel krátce poté, co jsem zavřel napínavou knihu. De Palma a spol. se při adaptaci zbavili několika zásadních kingovských nástrojů pro budování napětí (čerpání více zdrojů informací, průběžné spoilerování dalšího děje) a sami nenašli nic, co by je mohlo nahradit. Carrie je ohlodána opravdu jen na lineární historku o smutné středoškolačce (ideální volba Sissy Spacek) a adaptace se soustředí víc na jednotlivé ikonické obrazy (a že jich není málo), než na celkový drajv vyprávění. Hodně mrzí i zploštění konce, kdy Carrie přišla o svou triumfální jízdu městem, a nesedělo mi ani příliš uspěchané finální zúčtování (bum a je hotovo). Nicméně De Palma samozřejmě vždycky byl filigránským režisérem. Hitchcockovsky zamotanou a zároveň studentskými láskami provoněnou půlhodinku na plese vystřihl famózně. 70% ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Bezchybne dilo a s prehledem nejlepsi adaptace S. Kinga. Pricemz je nutne vyzdvihnout dva klady: nadpozemsky krasnou hudbu Pina Donaggia a nadpozemsky krasnou Sissy Spacek. Zaverecna pulhodina patri k tomu vubec nejlepsimu, co v zanru vzniklo. Jeste intenzivnejsi (a v konecnem dusledku i lepsi) nez kniha. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

King mě zmrazil tím, jak bez jakýchkoli náznaků citu nebo porozumění popoháněl Carrie vstříc velkolepému finále, do jejích myšlenek nakukoval jenom občas a všechno zabalil do téměř až dokumentární formy. De Palma s Cohenem na to jdou přesně opačně. Z Carrie se stává nadpozemská bytost, nepatřící do nelítostného a cynického světa kolem ní. Její pocity, ať už je to zloba, údiv nebo radost, jsou hlavním hybatelem příběhu, který díky brilantní formě povyšuje příběh téměř na poselství. Předloha i adaptace jsou tak nakonec dost rozdílné, přesto si moji oblibu získaly s přehledem. 85% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Carrie přináší pro americké studenty s nutkáním vybít spolužáky zajímavé ponaučení a sice, že mnohem lépe než poloautomatické zbraně se detektorem kovu u školního vchodu pronáší telekinetické schopnosti.. Co začne jako soft porno "Chlupaté klíny ve sprchách Bates High 3" pokračuje děním z Boty jménem Melichar a končí dotekem medúzy vydrážděné kbelíkem vepřové krve. Hodně zkratkovitý DePalma zapojil i smyčce z Psycha, ale o nějaké sugestivnosti krom výkonu Piper Laurie v roli hluboce věřící paní Whiteové (takové fanatičky by měly při otopu zastávat funkce briket) nemůže být ani řeč. Vůbec první filmová adaptace Kingovy novely tak dopadla jako potom drtivá většina ostatních - rozpačitě.. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Lawrence D. Cohen .. Carrie White je nevinná zrzavá holčička s jednou netradiční psychickou schopností… Kua, ten De Palma umí vtáhnout do děje už jen samotným nahlédnutím do dámských sprch, kde se celkem nenápadně roztáčí kolo následných událostí. Pak si hraje chvíli na Psycho s kurevsky nábožensky fanatickou matkou a posléze zase předkládá teenagerskou story o ošklivém káčátku (takové plesání musí dostat každou) s nechutně hořkou tečkou a fatálními následky. Působivější (o nějakém strachu nemůže být řeč, ta škatulka horor mi přijde trochu nadbytečná) než samo finále příběhu je však Cariin trpký život, kde je pod tlakem šílené výchovy jako zhrzená a ostýchavá dívka vystavená obrovské výzvě jít na ples. Životní rozhodnutí to bylo. Carrie je opravdu působivý a především smutný snímek, který povznáší přes zdánlivou plochost skvělá režie s toliko typickou prací kamery a výtečná hudba, která vše účelně dobarvuje. 85%. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (62)

  • Film bol natočený podľa predlohy Stephena Kinga, no v traileri je jeho meno napísané zle, Steven King. (ShortyIC)
  • Ve scéně, kdy Carrie (Sissy Spacek) rozbije ve svém pokoji zrcadlo, je jasně vidět, že se vysype celé. Když k němu ale o okamžik později přistoupí, střepy v levém dolním rohu jsou na svém místě. (Geriel)
  • Filmová verzia Briana De Palmu je považovaná za jednu z najlepších adaptácií Kingovej knižnej tvorby. (marlon)

Související novinky

Fincher a nakažení teenageři

Fincher a nakažení teenageři

24.02.2008

V dobách, kdy hippies už byli trapní, ale David Bowie ještě všem připadal jako příliš velký pošuk\", tedy v polovině 70. let, se odehrává komiksová série Charlese Burnse Black Hole. Metafora na… (více)

Sissy zpět na místě činu

Sissy zpět na místě činu

21.02.2005

Doma ve vitríně se jí leskne jedna pozlacená soška Oscara. Sehrála řadu charakterních rolí, ale v současnosti znovu začíná koketovat s napínavými filmy. Řeč je o Sissy Spacekové, rodačce z Texasu.… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno