Reklama

Reklama

Venkovský učitel

Trailer

Obsahy(1)

Mladý muž z Prahy přestupuje na malou vesnickou školu jako učitel. Rozhodl se utéct od všech svých bezvýchodných vztahů do prostředí, kde snad bude moci najít sebe a další životní cestu. Postupně se sblíží s okolím, především s rozvedenou farmářkou a jejím dospívajícím synem. Lidské vztahy jsou ale komplikované, zvláště ve filmech Bohdana Slámy. Učitel totiž miluje syna, jehož matka je zamilovaná do něj, a syn miluje dívku, která mu uteče... V tomto filmu se zkrátka lásky míjejí, žádná z nich nedosáhne naplnění, ale podstatná je bolest jejich duše, kterou tu režisér nepateticky a přesto s pochopením a dojímavě zachytil, a hledání východiska ve vzájemném odpuštění. Vyrovnat se s odlišností je komplikovaný proces... Pavel Liška v titulní roli dokázal vymodelovat emoce muže, který se zmítá v uzamčeném kruhu své duše, svého údělu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (666)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Oceňuji výraznou podobu reálií, výkon herecký je zde samozřejmě nejviditelnější u paní Bydžovské, která opět prokazuje, že je jednou ze současných nejlepších českých hereček před film.kamerou i na jevištích.!! Trochu mi v ději vadila jistá nestabilita, zvláště poslední půlhodinka je dosti nevyrovnaná a celkovosti snímku a pravého vyznění dost ubližuje, nicméně je to to nejlepší z poslední doby českého filmu.! ()

Rover 

všechny recenze uživatele

První celovečerní film s homosexuální tématikou, co jsem viděl, navíc český. To je zajímavý. Začínám opět věřit českému filmu, protože tenhle snímek je zkrátka parádní. Snad se dostane k těm správným očím... HUDBA: - Vladimír Godár - užito jen několik skladeb, často ve sluchátkách; potěšil hlas Ivy Bittové, padl na film jako ulita. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Venkovský učitel je pro mě nejsilnějším český, filmem od Štěstí. Slámův režisérský styl mi sedí. Už scénář samotný je silný, ale Sláma ho prostě umí skvěle odvyprávět. Sílu příběhu umocnňuje geniální kamera. Za tu smekám. Snímá postavy z blízka, dává tak hercům prostor se naplno vyjádřit. Detaily Liškovy zamyšlené tváře patří k nejsilnějším momentům filmu. Překrásné jsou také švenky, když kamera snímá mimo herců také krásy venkova. Díky takovým záběrům se opravdu snázeji dostává postavám pod kůži. Nebudu jediný, kdo zde bude vychvalovat Lišku, nebo Bydžovskou. Ale Liška je opravdu úžasný. Porpvé jsem zde zaznamenal markantní herecký odklon od těch pošuků co nám v různých mutacích ukazoval téměř ve všech filmech. Scéna, kdy osahavá svůj idol, to je prostě maximální herectví. Byla by škoda opomenout také výkon třeba Mraka Daniela. Ten zde také ztvátnil nezapomenutelnou postavu. A pak je tu ještě hudba. Té zde Sláma užívá, s takovým umem, jako ti největší mistři. Iva Bittová byla geniální volba. Důvod proč o fousek nedám plný počet, je nastavený závěr. Myslím, si, že film mohl klidně skončit scénou, kdy Liška poprvé tluče do skály. Zbytek už mi přijde lehce nadbytečný, včetně happy endu. Ale film je velice silný i v té podobě, v jaké je. Jsem rád, že Sláma točí. Umí to moc dobře. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Asi jsem po Štěstí čekal moc. Ono to vlastně do půlky bylo dobré velice - ale po "postelové" scéně, kterážto je podle mě vrcholem filmu, se příběh jaksi rozmělní, zploští a znevěrohodní. Jednozáběrovky občas fungují, občas člověka sere, že je ksicht, na který by se chtěl zrovna podívat (protože mluví), v neostrosti. A taky jakoby si film nemohl pořád vybrat, jestli je vážný nebo trochu nadsazený. Nevim. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 4/10 Hudba 4/10 Prostředí 4/10/// +Tereza Voříšková -bohužel měla málo prostoru, utahané, místy nudné, nezajímaví herci (Liška, Bydžovská, Daniel) a režie/// Pavel Liška je teplej a ještě je ke všemu učitel. Takže je tu problém, který se hlavní hrdina snaží vyřešit útěkem do zapadákova, kde ho nikdo nezná. Jenže svému stínu a bývalému příteli neuteče a tak ho čekají jen samé problémy. Námět to není rozhodně špatný a stojí za zfilmování. Vždyť je to ze života a kdo tvrdí, že ne, tak je ke svému okolí slepej. Jenže z diváckého pohledu už to taková zábava není. Mám rád české filmy, ale některým prostě nerozumím. Proč herci hrají tak nezaujatě, nezajímavě. To jen odvykládají repliky co jim scénáristé napsaly? Chce to trochu života do toho hraní. Nebo za to může režisér a jeho vedení. Vždyť Liška i Bydžovská zahrají i to na co si pomyslíte! Tak kde je chyba. V divákovi a jeho žánrovém zaměření? Nebo v jeho hlouposti, že tento film nedokáže ocenit? Nechme být a neodsuzujme na základě jednoho filmu.... Mě to však moc neoslovilo./// Celkem 42%/// ()

Galerie (23)

Zajímavosti (16)

  • Poté, co se Láďa (Ladislav Šedivý) vrací o berlích domů, můžeme na jeho oblečení vidět nášivky a doplňky odkazující na různé punk / punk-rockové kapely, jako například N.V.Ú., Visací zámek (jejichž skladbu uslyšíme ve filmu), Totální nasazení či The Exploited. (Nick321)
  • Do českých kin přišlo na film 192,9 tisíc diváků, kteří do pokladen odevzdali 19,1 milionu korun. (NIRO)

Související novinky

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama