Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (696)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Mírně nedopečený, ale přesto dobře konzumovatelný film. Ačkoli se mi Svítání líbilo, mrzí mě, že není zdaleka tak kvalitní a zajímavé, jakoby bývalo mohlo. Ve zdejším originálně pojatém světě by se mohl odehrávat mnohem netradičnější příběh. Režisérské duo odvedlo obstojnou práci, pár zaškrobrtnutí se však najde (např. chudokrevní v řetězech - velmi promarněná scéna). Tvůrčí nezkušenost je ale patrná především v dialozích, které se skládají zásadně pouze ze schematických hlášek, což je jediná věc, kterou jsem při sledování vnímal vyloženě negativně. Viděl bych to na 70 %. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Za sebe nanejvýš spokojen. Parádní vizuál (prý za dvacet milionů? Super!), velice funkční atmosféra a zajímavé hrátky se světlem posouvají tudle uírskou řezničinu (s prvky zombies) vysoko nad úroveň Bladeů, ale vlastně i někam poblíž mety, kterou představuje velmi solidní Já, legenda. Je v podstatě jenom škoda, že film netlačí víc na pilu v momentech, kdy se pouští na tenký led sociální satiry / kritiky (paralela s dcerou si o to vyloženě říkala) a že konec je poněkud uspěchaný, ačkoliv ani omylem není blbý, jak si někteří stěžují, naopak je velice rafinovaný a mnohovrstevný, jde-li divák do důsledku a pátrá nikoliv po tom, co se stalo (což vidí), ale po tom, co to v důsledku znamená... 7/10 ale velmi poctivých... ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Skoro plný počet - na tohle jsem měl jít do kina! Na internetových databázích mají očekávané filmy, které slíznou průměrné hodnocení, tu výhodu, že pak od nich člověk čeká neskutečnou slátaninu. Platilo to u prvních záporných reakcí na Iron Mana 2 a platí to i nyní. Na Svítání jsem se hned po skvělém traileru moc těšil, ale studená tříhvězdičková sprcha mě z nadšení spolehlivě probrala. Návštěvu kina jsem tedy nakonec vyloučil a film si sehnal až na Blu-ray. No a bráchové Spierigové mne velmi mile překvapili! Jednoznačně největším plusem je tu smrtící tempo, kdy film uteče jako čtyřicet minut akčního upírského seriálu. Když se nestřílí nebo neutíká, tak režiséři dokáží napínavě podat i filosofii a otázku nákazy / léku. Hawke s Dafoem jsou s kušemi k sežrání a Karvanové to bez podprsenky nesluší o nic méně... A to není všechno: ten film je navíc plný originálních nápadů co se týče scénáře a třeba kamery. Koukalo se mi na to prostě moc dobře (hrátky se sluníčkem mnohdy připomenou skvělé Sunshine), a už vyhledávám další "šedesátiprocentní polobrak, který se nedávno prohnal kinosály a já jej schválně minul". ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Další upírský film bratří Spierigů, který s sebou přináší něco nového a neokoukaného, ale na jeden jediný nápad je nabalena hromada nefungujících klišé, které jsou pouhým doplňkem, aby z toho vznikl jakýsi celek. Sice jsem se nenudil a tempo filmu je únosné. Bohužel jsem si z filmu odnesl minimum k mému uspokojení jakožto diváka. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Dá to docela fušku, vykřesat z tak slibně načrtnuté premisy tak bezkrevnou podívanou. Spierigové ten svůj scénář nepodřizují promyšlenému světu, ale průměrnému diváku, tudíž na nás bafne automobilová kolize, přepadení komandem i střílení ze samostřílu. Působí to jako pěst na oko, když docela slušně pracují s emocemi a mají po ruce dobré herce. Bohužel, můj zájem zůstal viset na poli traileru, kde se událo podstatné a hrálo k tomu Placebo. Vizuálně totiž bráchové nabídnou jenom potemnělé kamerové filtry a zbytek… sice není nudný, ani blbý, ale tak nějak prostě - nezajímavý. 2 a ½. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Bratia Spierigovci chceli vo filme upírov, ktorí majú klasický vzhľad netvorov, ale zároveň je z nich cítiť modernejšiu interpretáciu. (Greenpeacak)
  • Spoločnosť Bromley Marks, ktorá sa vyskytla vo filme, je pomenovaná podľa Patricie Bromley Marks, manželky Dicka Marksa, austrálskej legendy reklamy a mentora bratov Sprierigovcov. (Greenpeacak)
  • V novembri 2004 získala spoločnosť Lionsgate scenár Svitania, ktorý napísali bratia Peter a Michael Spierigovci. Dvojica sa už preslávila snímkou Undead (2003), a preto dostala aj réžiu tohto filmu. (Greenpeacak)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama