Reklama

Reklama

Hlavními hrdiny filmu jsou Roger Ferris, který pracuje na Blízkém východě jako agent CIA, a jeho nadřízený Ed Hoffman. Po bombovém útoku v Manchestru v Anglii dostane Ferris za úkol najít Al-Salima, vůdce teroristické organizace odpovědné za výbuch. Problém je, že Al-Salim je velmi opatrný muž, který nepoužívá žádnou elektroniku. Přitom by stačil jediný hovor přes mobilní telefon a CIA by ho hned našla. Ferris i Hoffman mají stejný cíl, ale jiné metody. Mladý agent je zvyklý operovat přímo v terénu, je schopen vyjednávat a pohybovat se v zónách, ze kterých se dostane živý málokdo. Hoffman, který řídí každý jeho pohyb, je jeho pravým opakem - arogantní byrokrat, který málokdy opouští Washington, všechno vyřizuje po telefonu. Lži a podvody mu nejsou cizí a hlavně, pro úspěch mise je ochotný jít přes mrtvoly. Zatímco se Ferris spojí se šéfem jordánské rozvědky Hánim Salámem, který mu pomůže, pokud v něm vzbudí důvěru, Hoffman řídí některé části operace bez jejich vědomí... (TV Nova)

(více)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (891)

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Solidní, svižná a výtečně odsýpající mňamka, která si to drandí do cíle bez jediného zaškobrtnutí. Během závěrečných titulků si však uvědomíte, že vlastně ale pořádně nemáte na co vzpomínat a že si repete asi dáte maximálně někdy za pár let, až to celé poběží v bedně jako film týdne. Scott opět válí, herecké osazenstvo jakbysmet, ale jaksi tomu chybí "něco", kvůli čemu bych měl nutkání posunout celou záležitost do vyšší čtyřhvězdičkové ligy. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Svět je extrémně nebezpečné místo na život!! Roger Ferris je utajeným agentem CIA, kdesi na Blízkém Východě. Lusknete prstem a je na druhém konci planety. Jeho přímým nadřízeným je pupkáč Ed Hoffman, taktéž agent, jen o něco pohodlnější a řídící své operace z pohodlí své rezidence. Oba obklopuje zajímavý svět, oba vedou válku vlastní cestou. Válku, jejíž metody jsou kruté i lhostejné k okolí. Nad obzorem se četně objevují různé podvody, záludnosti, pochyby i pocity viny za to, že ten či onen posílá vlastní lidi na smrt. Čímž se pak kapku odporuje s celým systémem CIA. Kdykoliv se ale na scéně objeví černé mercedesy, nastupuje drsná akce (naštěstí realistická, bez digitálních berliček), nasáklá adrenalinem a sytými obrazovými filtry v plné pohotovosti á la Ridley Scott. Americké technologie a možnosti jdou do extrémů, naopak teroristé jako před lety využívají prakticky stejných principů. Britský veterán akci opět dává tak trochu na vedlejší kolej, naopak samotné vyprávění je pro něho prioritou. S naskakujícími minutami ale naskočí i několik slabších intermezz vinou polopatického scénáře a Scott to i s pomocí románku se zdravotní sestřičkou (sympatický, snesitelný) celé dotlačí až do finále dosti krotkým tempem. Vyjedou titulky a divák se cítí jakoby podveden. Výpovědní hodnota zůstala kdesi na povrchu prašných cest chudých a vpravdě nebezpečných ulic a tržnic. Nuže, máme tu solidní práci, střiženou dle moderních technologií. Jen trošku nevzrušivě podanou, dá-li se to tak napsat. Vedle toho všeho herecké duo DiCaprio-Crowe (společně 6 nominací na Oscara a 12 na Zlatý Glóbus), oba trošku bojující se scénářem, Crowe navíc bez výraznějšího prostoru a jasného charakteru (zaslepený mocí, kdy nikdy neopustí sluchátko, ani v drahocenných chvílích s vlastními dětmi). Potěší však elegán Mark Strong coby šéf jordánské tajné služby. Zastíní oba hvězdné kolegy s nejasnou motivací. Všichni tři se vezou tak nějak odnikud nikam, ale poctivá sedmdesátka je na světě!! ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsi Ridley odflákl! Šel jsi do toho moc brzo, ani ne po roce ses rozhodl vytáhnout další velkofilm do boje, a to je ta chyba. Nesoustředil ses, netáhls to do konce, film působí rozhrkaně, zbrkle a tak neosobně. Přesto Labyrint lží funguje jako skvělý thriller, který je dokonale promazán, všechno je na svém místě, ale nedokázal vyvolat nějaké emoce, rozproudit to a ten závěr. Bylo mi vlasně šumák, jestli umře nebo bude s Aishou (špatně vystavěný vztah s ní). __ Čtyři hvězdičky si však zaslouží, skvělý DiCaprio, dvorní herec Crowe taktéž a největším překvapením byl Mark Strong. Zajímavý scénář. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Labyrint lží je jedna velká exhibice Marka Stronga, který zastínil nejen Ridleyho Scotta, ale i obě herecké jistoty. Tvůrci kapitulovali na jakkoliv podnětný pohled na soudobý fenomén terorismu a místo toho natočili tuctový thriller. Asi není fér jim vyčítat nedostatek ambicí, ale s takovou je Labyrint lží přeci jen zbytečným filmem. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Stokrát omýlaná věta, že Ridley Scott neumí natočit španý film se opět potvrdila. Labyrint lží těží hlavně s výborného obsazení Leonarda DiCapria a charismatického Marka Stronga. Russel Crowe dostává ve filmu velmi málo prostoru. Hraje opět dokonale ale působí spíše jako takový zábavný doplněk filmu. Jeho role ve filmu je z 80% starání o rodinu a z ní pramenící komické situace. Labyrint lží je zkrátka film DiCapria. Jeho naprosto sugestivní a lehce uvěřitelný výkon je to co zvedá film a jen díky němu je těch 128 minut přepálené stopáže přípustných. Jde totiž spíše o konverzační film a k tomu potřebujete herce, který dokáže upoutat. O akci se postará až závěrečná půlhodinka, kdy dojde na lámání chleba. Při scéně, kdy DiCapria mučili jsem naprosto oněmněl a v kině zavládlo hrobové ticho. Co řící závěrem? Ridley Scott opět natočil skvělý film ale bohužel pro mě nepochopitelně přetáhnul stopáž a jde spíše o konverzační film, který místy postrádá akci. To je bohužel také důvod proč dávám "jen" 4 hvězdičky. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (32)

  • Herečka Golshifteh Farahani, která hraje zdravotní sestru Aishu, pochází z Iránu, na který USA uvalilo embargo a i v oblasti zahraničních vztahů byla v době vzniku filmu situace značně napjatá. Aby jí mohl být vyplacen honorář, musela jí americká produkce velice obtížně obstarat pracovní povolení. Dalším problémem bylo povolení k pobytu pro tuto herečku na Maltě, která také neměla s Iránem dobré vztahy. Produkce potřebný dokument nakonec získala díky dobrým kontaktům Ridleyho Scotta s maltským prezidentem, v jehož zemi už několikrát natáčel. (FilmFan24)
  • Manchesterské předměstí ve skutečnosti nasimulovalo špinavé předměstí amerického města. Vzhledem k vysoké kriminalitě v těchto končinách štáb využíval k ohraničení filmového placu policejní pásky. Kvůli zločinům, se kterými se obyvatelé této čtvrti často setkávali, již dobře věděli, o co jde, a tím spíše se drželi mimo natáčecí místa. (Othello)
  • Natáčelo se od 5. září do prosince 2007 v Jordánsku, Maroku a USA (Maryland, D.C. a Virginie). (Varan)

Související novinky

Ridley Scott míří do televize

Ridley Scott míří do televize

09.10.2018

Ridley Scott (Labyrint lží, Marťan) je dalším filmovým režisérem, který si poprvé vyzkouší režii seriálu. Natočí sci-fi drama Raised by Wolves, které získalo objednávku rovnou na celou sérii od… (více)

Gladiátor ze Sherwoodu?

Gladiátor ze Sherwoodu?

01.03.2009

O projektu, který se původně jmenoval Nottingham, jsme už psali několikrát. Prošel podivuhodným vývojem. Na začátku byl scénář Ethana Reiffe a Cyruse Vorise, za který studio Universal zaplatilo… (více)

Ridley Scott válčí s mimozemšťany

Ridley Scott válčí s mimozemšťany

14.10.2008

Vlažné tržby Labyrintu lží, který se o víkendu umístil až na třetím místě zámořského komerčního řebříčku, naznačují, že pokud chce pan Ridley na stará kolena natočit ještě nějaký hit, bude si muset… (více)

Zásadní zvrat v Nottinghamu

Zásadní zvrat v Nottinghamu

29.09.2008

Tak tenhle klep si zaslouží samostatnou novinku. O projektu Nottingham, který má obrátit legendu o Robinu Hoodovi naruby, protože tradičně padoušský šerif z Nottinghamu (Russell Crowe) se stane… (více)

Reklama

Reklama