Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Klasický příklad toho, jak může aktivistický náboj ubít formu a obsah celého filmu, resp. co se stane, když tvůrci rezignují na jakoukoliv snahu o poctivé řemeslo, soustředí se na chytlavém zobrazení tématu a chrstá kýbly krve pro dobrou věc. "Člen klanu" je béčkové exploitation s mizernými herci a stupidním scénářem, pokud vás tedy zajímá zrovna tato tématika, tak nemrhejte časem na kraviny a podívejte se na Hořící Mississippi ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Prachbídný paskvil, který svým vznikem urazil zájemce o dané téma a nehorázným způsobem zprznil žánry, pod kterými je uveden. Potenciál v podobě znamenitého obsazení úspěšně pohřben nevídanou stupiditou scénáře. Přestože se vraždí a znásilňuje, tak to v nikom nezanechává patřičné zhnusení a touhu pátrat po pachatelích, takže Klansman totálně absentuje i z hlediska emocí a věrohodnosti. Technická stránka filmu je na zeblití, nechybí několik nelogických scén a značně selhává i hudební stránka filmu, jak z pohledu výběru hudby, tak timingu. Mississippi Burning o 1000 levelů výše. Tento "film" je zkrátka kripl. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl o vydání "Člena klanu" v ČR, neváhal jsem a pořídil si jej. A opravdu jsem neprohloupil. Opět se potvdilo, že když se řekne krimi ze 70. let, znamená to ve většině případů tvrdou a naturalistickou akci, spolu s pořádnou dávkou napětí a charismatických herců. Tato je navíc podpořena ukázkou moci zvané KKK na Americkém rasistickém Jihu. Film obsahuje několik skutečně brutálních scén (kastrace, znásilnění) a závěrečná přestřelka je dosti naturalistická a nepřikrášlená. Lee Marvin je v hlavní úloze dokonalý, přesně takový, jakého jsem si ho v jeho podání představoval. Zajímavou roli má rovněž Richard Burton, Cameron Mitchell v roli hlavního záporáka Budcuta rovněž září a velmi dobře se své role zhostil i O.J. Simpson. "Člen klanu" je velmi dobrá a hodně drsná kriminálka ze staré školy s dusivou atmosférou rasistického Amerického jižanského venkova a drsným (a nepříliš jednoznačným) koncem. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, kam se všichni ti ostří muži v dnešním sluníčkovém světě poděli. Nebo stále existují někde v podzemí? Poměrně dobrý a naturalistický film, přestože je mu už přes 40 let. Zub za zub, oko za oko, pomsta za pomstu. Oboustranná nenávist mezi rasami podněcovaná každým dalším zločinem. V ní se pohybuje nejistý šerif a spousta dalších lidí s různými motivacemi i charaktery. Konec opravdu sluníčkový není. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přínosné Ku-Klux-ploitation ze sedmdesátkové Alabamy. Maloměstská bělošsky nadřazená neomalenost, správňácký šerif Lee Marvin, O.J. Simpson jako černošský atentátník, pamětihodné znásilnění, divoká přestřelka v závěru. Sympaticky nic není naivně černobílé. Těžko si přát béčkový film, který by lépe vykreslil tehdejší (ale zase ne tak dávné) jižanské poměry. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Točilo se v Oroville v Kalifornii. (infected)
  • Spoluscenárista Samuel Fuller mal pôvodne film aj režírovať, avšak z toho vycúval. (beso74)
  • Na scénáři spolupracoval slavný režisér a celoživotní bojovník za práva černochů Samuel Fuller. (J.A.K.)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama