Reklama

Reklama

Chyťte Cartera

Trailer

Poštvat proti sobě zkušeného zabijáka, to není nikdy dobrý nápad. Surový londýnský gangster Jack Carter (Michael Caine) odjede do rodného Newcastlu, aby objasnil tragickou smrt svého bratra Franka. Ten údajně zemřel při autonehodě, když řídil opilý. Jack má však od počátku podezření, že mladíka někdo zavraždil. Frank totiž nikdy nepil. Carter tudíž začne obcházet lidi z místního podsvětí, se kterými se ostatně dobře zná z minulosti. Zpočátku mu zdejší gangsteři dají jen najevo, že by měl všeho nechat a odejít. Jenže to rozhodně není Jackův styl. A s tím, jak muž postupně odhaluje souvislosti Frankovy smrti, stává se ještě umíněnějším – a brutálnějším... Britský snímek režiséra Mikea Hodgese je adaptací kriminálního románu Teda Lewise. Českým divákům je možná známější z amerického remaku Sejměte Cartera, v němž titulního hrdinu ztvárnil Sylvester Stallone. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

claudel 

všechny recenze uživatele

SPOILER. Je to příliš pomalé, což by nevadilo, ale nesmí to být nudné. Možná jsem byl příliš unavený při sledování, ale připadalo mi, že Carter první půlku filmu obchází lidi, kteří by mohli o smrti jeho bratra něco vědět, nebo do ní být zapletení a v druhé půlce filmu zjistíme, že jsou do ní zapletení de facto všichni, takže se jim postupně mstí hlava-nehlava, žena nežena, až se uspokojeně zbaví posledního hříšníka, koupí kulku. Naivní, bez nápadu, akční není akční, oplzlé není oplzlé, dramatické není dramatické. Ze studijních důvodů si pustím nepovedený remake se Stallonem, třeba se překvapivě budu bavit lépe. Na závěr trochu pozitivně - párkrát jsem se zasmál u scén, které mi připadly ad absurdum. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Myslím, že niektorý ( hlavne prudérny ) diváci, museli byť z toho filmu v tej dobe riadne znechutení. Totižto miera násilia a erotiky ( samozrejme ale nie príliš explicitnej ), je na film spred 50tich rokov celkom slušná. Iné umelecké abnormálnosti, ale v toto prípade už neregistrujem. Kult, ale možno mierne nadcenený. ()

Reklama

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Michael Caine se vydává do Newcastlu, aby pomstil smrt svého bratra. Tolik k příběhu, jenž neoplývá nějakou originalitou, ale z hlediska režisérského a hereckého se jedná o špičku. Jack Carter je ve své podstatě padouch - sice nosí prvotřídní oblečení a libuje si v inteligentních vtípcích, ale nedělá mu problém zabít během jednoho odpoledne několik lidí, a to i bez nějakého vážného důvodu. Přesto mu ale člověk musí fandit, jednak je to díky fantastickému Caineovi, ale také proto, že v tom sychravém anglickém prostředí se nikdo lepší nenachází. Každý holt nese nějaký kus viny a schovává si kostlivce ve skříni. Mimo to nikdo není tak sympatický jako hlavní hrdina. Skoro to vypadá, jako by si Mike Hodges skočil během natáčení pro inspiraci k Samu Peckinpahovi - jenž v tom samém roce natočil Straw Dogs - protože mnoho motivů je zde podobných. Mlácení a ponižování žen bylo tenkrát v módě, ale tehdy to mělo i nějaký smysl (ten filmový, samozřejmě). ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Tento film by měla prozkoumat NASA, protože v něm naprosto chybí atmosféra... Hudba (skoro) žádná, Caine v hlavní roli pořád čumí bez výrazu, zabije asi 10 000 lidí, aby pomstil svého chudáčka bratra-mafiána a děj se přitom rozvíjí pooommmaaallluuu, občas jsme nuceni sledovat záběr tak dlouhý, že by ho do svého filmu nedal ani Tarkovský. Ještě že aspoň ta kamera je skvělá... Po většinu stopáže je to asi tak, že Caine k někomu přijde, proběhne rozhovor ve stylu: ,,Ericku, ty jsi věděl, že George posílal přes Davida prachy Peetovi?" ,,Jo, něco mi o tom řikal Adam, ale Michaeli, já jsem v tom fakt nevinně, o Frankovi nevím nic!" Načež ho Caine probodne nebo umlátí nebo mu vstříkne jed do žil. Zkrátka jde to od ničeho nikam, navíc nikdo z té plejády podvodníků, gangsterů, kurev, dealerů a pornomagnátů není hlouběji vykreslen, jsou to (a to včetně hlavního hrdiny) jen iritující figurky bez pozitivních vlastností. Proto mě ani trochu nezajímalo, co se vlastně doopravdy s Jackem stalo. Na Britech si vážím spousty věcí, ale k příběhům o mafiánech se jejich typický anglický klid nehodí. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Hodně lidí má tenhle film za první skutečný Cainův masterpiece. Tak určitě, role je to výrazná. Caine velmi rázný, prostě takový jakého jsem jej ještě nikdy neviděl. Tím bych asi ukončil pozitiva. Film nepěkně zestárl, britské prostředí začátku 70. let není nic kde by si přál člověk jet v létě na prázdniny. Postavy jsou občas trošku zvláštní. Kolikrát mě až zaskočilo s jakou nekompromisností bez předchozího varování Carter likviduje postavy, u kterých jsem kolikrát ani netušil že jsou záporné. 50% ()

Galerie (64)

Zajímavosti (10)

  • Hláška na dostizích, mezi Carterem a Paince, kdy Jack poví: "Máš pěkný oči, jako chcanky ve sněhu" byla použita i v remaku, když mezi sebou diskutoval Stallone a Rourke. (Ouwen)
  • Tento film byl v roce 2004 vybrán britským časopisem Total Film jako nejlepší britský film všech dob. (Javert)
  • Scéna na dostihovém závodišti mezi Jackem Carterem a Ericem Paicem byla natočena na jeden záběr. (Javert)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama