Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 407)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Krásny animák, ktorý už po úvodných minútach dokáže žmýkať slzy scénou starnutia a nevyhnutného smutného konca. Obrovskú zásluhu na tom má naozaj skvelá hudba, ktorá sa mi na Oscaroch až taká dobrá nezdala. A ako som sa mýlil, som zistil až pri sledovaní, kde sa hudba krásne prepojila s obrazom. Zaslúžený oscar za hudbu. Výborný úvod, výborný záver, trošku horšie dopadla prostredná časť, kde chýba hlavne humor a trošku akcie, ktorá by ju oživila. Celkovo, ale opäť výborný počin od Pixaru. 80%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Pixar opět předvedl, že na poli animovaných filmů je jednička a to i přesto, že se Vzhůru do oblak nejlepším filmům studia nevyrovná. Scénář je na první pohled jednoduchý a zvláště pokud jste měli tu smůlu a viděli trailer, tak na vás už moc překvapení nečeká. Přesto ale film dokáže pobavit a to snad všechny věkové kategorie, což byl zřejmě hlavní záměr tvůrců. A vůbec mi to, že se jedná o rodinný film, nevadilo. Ačkoliv jsem viděl film dabovaný (podruhé v životě v kině na animovaném dabovaném filmu!:)) tak mě to tak nevadilo. Nad animací se tady rozplývat nebudu, beru ji (asi trochu trestuhodně) jako samozřejmost. Režie je velmi povedená a také jí není moc co vytknout, takže se zaměřím na scénář. Jak jsem již řekl, tak byl dost přímočarý, přesto v sobě skrýval mnoho povedených nápadů. O to víc mě mrzelo, že je konec tak trochu useknutý a dějové linky některých postav nejsou na můj vkus dost dořešené. A to je vlastně vše:) Víc výtek k tomu asi nemám. 5* filmu ale nedám, protože ačkoliv se jedná o snímek bezesporu kouzelný:) který navíc ani přehnaně nemoralizuje a rodinné hodnoty jsou zmíněny jen v opravdu nezbytném minimálním množství, ničím v podstatě nevybočoval, natož aby mi z něj spadla brada. Jeho největší výhra je v tom, že se dokázal vyhnout chybám typickým pro filmy Dreamworks (přehnané množství přehnaně vtipných a odporně se šklebících potvor...). Věřím, že někomu se ty pixarovky už taky můžou zajídat, ale já mezi takové lidi nepatřím. ()

Reklama

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Up je poměrně těžko zařaditelný film. To, že animáky Pixaru vždy dokázaly pobavit jak děti tak dospělé, je všeobecně známo. Up je ale tentokrát mnohem více určeno dospělému divákovi, který už v životě něco zažil. Ano, děti se budou bavit u scének s mluvícími psy a dalších humorných okamžiků, Up je ale spíše hořkou komedií, která v sobě skrývá mnoho životních pravd. Blíže než k pixarovským celovečerákům má k jejich kraťasům, zejména Geriho hra se vyloženě nabízí. Up rozhodně není polopatický, ba naopak a moc si nedovedu představit, jak tenhle film stráví děti, které prostě nemohou většinu scén pochopit. Film mě smetl už na samém začátku, dokázal mě několikrát rozplakat a i přes zvláštní mix mnoha žánrů nadchnout. Je to asi nejpodivnější pixarovský animák, ale tenhle posun k hloubavějšímu příběhu se mi rozhodně líbí. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Na VZHŮRU DO OBLAK jsem si potvrdil, že by pixarovské filmy mohly obstát i před 70 lety v dobách klasického Hollywoodu, kde byl nejdůležitější příběh, postavy a především vyprávění (samozřejmě by se nejednalo o animované, nýbrž hrané snímky). Jedná se totiž o jeden z nejlepších filmů o dětství - stavu dětství, jaké to je být dítětem - od ČERVENÉHO BALÓNKU a o jeden z nejlepších filmů o stáří, osamělosti a smrti od PODIVUHODNÉHO PŘÍBĚHU BENJAMINA BUTTONA. Přestože předchozí může znít jako protimluv, ony dva pohledy - dětský a dospělácký/stařecký - se střetávají, přičemž na rozdíl od ostatních pixarovek jde především o trojrozměrné (nejenom animací a užitím 3D, ale i tím, jak jsou napsané) postavy, které popohání vyprávění o starých časech, které jsou pryč, a dětských idolech, které se při zpětném pohledu vyjeví jako špatný vzor a přichází ztráta iluzí, dopředu. Opětovně je zde zakódována "vzkazka" o vztahu mezi Disneym a Pixarem a nově také o staronové technologii 3D, která může být dobrým sluhou, ale zlým pánem (moc 3D efektů ve filmu není, protože nenabízí primárně atrakce, ale jakákoliv akce má narativní funkci). Není to nejdospělejší pixarovka, ale ani jejich jubilejní počin neomrzel, přestože staví na osvědčeném schématu, a milovníky dobrodružství a starých časů nezklame, protože takhle točil před lety Frank Capra či Merian C.Cooper a Ernest B.Schoedsack, na jejichž mistrovské kousky se upomíná. 9/10 ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Veverka vyleze na strom a řekne: "Zapomněla jsem si udělat zásoby na zimu a teď chcípnu." Cha! Prvních patnáct minut k nezaplacení, nádhera. Pak ale dostává dění na obrazovce nehorázný downgrade, který zpět do oblak nevyzdvihne ani ukecaný Maxipes Fík. Celý příběh je hrozně urychlený, vyjma pár momentek působí animace jak z minulého století a pro mne typický trademark Pixaru - emoce, zde naprosto chybí. U Wall-E jsem měl na krajíčku, v Autech fandil Bleskovi a s myším kuchařem se radostně křenil na každým vydařeným jídlem. Tady mne čekalo pouze prázdno a zbožné přání, ať už ta taškařice skončí. Na závěr ještě pár do očí bijících nelogičnosti: 1. Tolik balónků by tu barabizno neuneslo 2. Cestovateli Charlesi Muntzovi muselo být téměř 100 let a přesto se chová jak čerstvý čtyřicátník 3. Děda svůj domeček starý X let uhasí během pár sekund pomocí kusu hadru. P.S. Proč vůdce psí smečky mluví jako Smradupán z Pár pařmenů?! ()

Galerie (61)

Zajímavosti (54)

  • O roli Russella se ucházelo přes 450 dětí. Jordan Nagai, který ji dostal, původně na konkurz pouze doprovázel bratra. (Witta)
  • První animovaný 3D film, který měl premiéru na festivalu v Cannes. (TylerGage)
  • Když Russell (Jordan Nagai) prolétá kolem vzducholodi, krátce vidíme psy s kartami. Je to pocta slavné sérii obrazů Cassiuse Marcelluse Coolidge z roku 1894 "Psi hrající poker". (HellFire)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama