Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 407)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Vládci (3D) loutek dokazují, proč slaví takové úspěchy napříč věkem svých diváků. Poprvé však mám pocit, že jedou až na příliš velkou jistotu. Bez ochoty riskovat, či se jakkoliv odklonit od oblíbeného trendu. Životní pravdy hladí, přílišný mentorský tón prudí. Nenudil jsem se, spíš jsem si to neužil a to je horší. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V případě nejnovějšího animovaného velkofilmu od Pixaru jsem se stal obětí vlastních očekávání a především nadšení recenzentů denního tisku, protože např. z Mirky Spáčilové nadšení z Up nekapalo, ale tryskalo jak z vodotrysku a bylo evidentní, že tenhle snímek je pro ni filmovou událostí roku č. 1. Tak vysoké procentuální hodnocení dává opravdu zcela výjimečně. Podobně tomu bylo i v dalších čtyřech případech, a tak jsem se do multiplexu vypravil s tím, že si musím pečlivě sednout, abych se pod přívalem dojmů neskácel na zem. V průběhu sledování a bezprostředně po odchodu z kina bych dal snad dvě hvězdičky, ale objektivní hodnota Vzhůru do oblak je samozřejmě výrazně vyšší. Pixar jak animaci, tak scénář klasické rodinné podívané pro všechny generace zvládá výborně, jenže pro mě je tu několik "ale". Za prvé, na můj vkus příběh až příliš spoléhá na sentiment a nostalgii, za druhé se až příliš pohybuje v duchu politické korektnosti a očekávání limitovaných rodinným snímkem, zatímco já bych chtěl, aby ten děda, kterému do jeho rozjímání a plnění si snů z mládí vstoupí otravný kluk, byl na toho spratka opravdu tvrdej, a v duchu klasických výstupů Waltera Matthaua mu to dal opravdu "sežrat". Bohužel Vladimír Brabec ho dabuje na můj vkus až moc měkce. Chybělo mi i víc gagů a samotná zápletka po příletu do Venezuely mě nechytla. Je to přitom s podivem, protože tvůrci se snaží o podívanou inspirovanou Ztraceným světem Arthura Conana Doyla nebo klasickými verneovkami typu Pět neděl v balónu, na kterých jsem jako kluk vyrůstal. Snad nejvíc bodoval sám nápad létajícího domu neseného balónky, ale ten pochopitelně nebyl žádným překvapením. Příjemným prvkem byl hlas Pavla Lišky, který nadaboval psího pomocníka hlavního hrdiny. Celkový dojem: 60 %. Vzhůru do oblak v mých očích sklidilo porážku nejen od Ratatouilla, ale i od kovového robota Wall-E. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejen důkaz toho, že na dobrodružství není nikdy moc pozdě, ale hlavně potvrzení, že ve správných režisérsko-animátorských rukou se i z neobvyklého poskládání několika oblíbených klišé dá udělat perla. Doteď totiž žasnu nad tím, že drama o nesplněných snech si s dobrodružnou podívanou neodporuje, ale perfektně jí dodává hlubší rozměr. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem nevěřil svým očím, grafika ( paráda ), příběh ( z počátku senzační )... Děj se vyvíjel v obrovském napětí, ale od půle filmu, kdy přistáli na útesu dostává příběh velkou facku ( pro mne ). Vadilo mne chování ptáka a nejhorší co tu snad mohlo být byli psy. Kdyby tyhle dvě ´´maličkosti´´ zde nebyly dal bych určitě 5 hvězd. Teď musím jít bohužel o jednu dolu. Film se mi líbil a určitě potěší. Stařík a jeho dávné sny, které chtěly prožít s manželkou. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To budem musieť aspoň miliónkrát prestupovať!“ Spoilery. O Hore som pred pozretím vedel len to, že v deji figuruje deduško, ktorý si k svojmu domu priviaže tisíce farebných balónikov (aké kúpite na jarmoku) a odletí v ústrety dobrodružstvám. Nevedel som nič o Južnej Amerike (to je v Amerike, ale v južnej), skautovi, stratenom a znova nájdenom dobrodruhovi, vzducholodi, psoch, obrovských vtákoch. Myslel som si, že celý dej sa bude odohrávať v dome, ako Zathura - Vesmírne dobrodružstvo, ale samozrejme lepšie, veď je to Pixar. Takže zvratmi a postavičkami rôznych živočíšnych druhov som bol príjemne zaskočený a dokonca som plakal už v prvej polhodine. Možno som čakal temnejší koniec (ale ten som čakal už pri Monsters a.s. a nič), ale i tak prevláda bez debaty spokojnosť. Blbé veveričky! P.S. K dabingu sa väčšinou nevyjadrujem, ale ak budete mať príležitosť medzi slovenským a českým, siahnite po českom, pretože Pavel Liška. V jeho podaní je „ukrýval som sa pod verandou pánešek, ale potom som si uvedomil, ako ťa milujem“ niekde úplne inde, ako v sterilnej slovenskej verzii. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (54)

  • Kvůli lesklému peří ptáka Kevina museli pracovníci studia Pixar vytvořit zcela novou technologii. (Olík)
  • Jak už bylo tradicí Pixaru, svůj hlas jedné z postav propůjčil i John Ratzenberger. Byl tak jediným hercem, který namluvil postavu ve všech do té doby natočených pixarovských filmech. (ČSFD)
  • Ve své době šlo o jediný film, nominovaný na Oscara, jehož název se skládal pouze ze dvou písmen. Nicméně rekord, co se délky názvu týkalo, si stále udržela nominace filmu Z (1969). (ČSFD)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama