Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 408)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi celou dobu, co jsem na tenhle animák koukal, že tohle prostě pro dětičky v žádným případě není. Hudba je nádherná, jenže hrozně smutná a ten příběh ze začátku také neoplývá optimizmem...spíš se to všecko s prominutím sere a ukazuje to zkráceně život, takový jaký prostě je, a ty děti to nebudou schopný pobrat. Příjde mi to hodně zvláštní, že Pixar zkouší na děti zapůsobit v tomhle směru. I když v průběhu to dokazuje, že dětičky mají cílený trh pro Pixarovce, stejnak se toho dojmu zbavit nemůžu. Uvrhne ho na mě totiž hnedka při první scéně, kde jsem snad i vypustil pár slz, protože spojení s hudbou tu bylo dost na psychiku a já měl dojem, že takhle zle mi bylo naposled u závěrečné scény Gladiátora..no fakt...až tak mě to vzalo. Přitom je Vzhůru do oblak hezký filmík, i animace je hezká. Přesto je to hodně zvláštní animák, který mě dokázal dost položit na kolena, ne koncem, ale už začátkem a ta hudba zde je jako seslání z nebes...nádherná, příjemná, smutná a osudová. Taková, jaká se vkládá do těch nejnáročnějších životních dramat. Ale jenom ze začátku, pak už je to prostě a jenom pohádka a musím říct, že krásná. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Animák, který divákovy emoce ždíme se stejnou lehkostí, jako ta nejlepší hraná dramata. V momentech, kdy se tak děje, zvlášť zamrzí ta občasná příběhová jednoduchost, přímočarost, neoriginalita, která tomuto hořko-vtipnému skvostu propichuje balónky a táhne jej dolů. Ne nějak drasticky, ale dost na to, aby přišel o jednu hvězdičku... Jinak souhlasím s tím, že prvních 10 minut je asi to nejlepší, co jsem v animovaných filmech viděl. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Když jsem před pár dny uviděl nominace na Oskary, tak jsem si říkal, co sakra dělá animák v hlavní kategorii? Jenže čerstvě po zhlédnutí tohoto snímku to začínám chápat. Když je totiž něco takhle vychytané (začáteční životní příběh) tak vtipné ("Veverka!", souboj staříků) a tak krásné, tak mi nedělá problém uznat fakt, že i do téhle kategorie patří. Vzhůru do oblak je další skvělá Pixarovka (já vím, kdo by to byl od Pixaru čekal, že? :-)) která mě chytla od začátku a pustila až na konci. Skvělá hudba, skvělý příběh a hlavně hravá myšlenka (dům poháněný balónky). A to se mi na Pixarovkách líbí, i když jsou určeny hlavně pro děti, tak ani dospělí se u filmu nenudí. Zkrátka a dobře, viděl jsem tento film zatím jednou, ale už teď si u mě získal místo v TOP 10 animáků! P. S. Je zvláštní, jak mají animáky skvělý dabing. Pes Doug namluvený Pavlem Liškou byl opravdu skvělý! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Gran Torino meets Indyho eskapády dle Pixaru. Jednotlivé části sice skvělé, ale dohromady mnohdy působí natolik nekonzistentně až to spíše ruší. Carl je ovšem sympaťák par excellence a jeho jedinou vadou na kráse je, že ho nemluví Clint. Právě hlavní "geroj" a psisko to tahají seč jim jejich CGI síly stačí. A že museli hodně zabejčit, protože k ostudnému (v rámci Pixaru samozřejmě) průměru bylo tentokrát až nebezpečně blízko. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc teda nechapu to vysoky hodnoceni. Zacatek je paradni, to jo, paradni seznamovaci/starnouci sekvence, lehce depkoidni atmosfera jedinyho domku uprostred staveniste a utek a splneni snu v podobe leticiho domu k vodopadum. Potud vse perfektne funguje a ja se stoprocentne bavil. Maler je, ze tohle vse trva tak pul hodiny. Zbejvajici hodinu uz to je dosti detinsky, particka ve slozeni dedek, kluk, divnej ptak a mluvici pes utika pred smeckou mluvicich psu a je to furt stereotypne to samy az prakticky do konce. Sice to je vcelku akcni, ale to nevyvazi fakt, ze uz tvurci moc nemeli co vypravet, myslenku s leticim domem nedokazali patricne rozvest a ani tady nejsou nejaky skvele napsany nosny postavy. Tentokrat vyslednej dojem nevylepsi ani animace, ne ze by byla spatna, jen Pixar vsadil na roztomily tvary, vse je takovy kulaty a maly, ale ve vysledku to pusobi jen strasne jednoduse, zadny predhaneni se, kdo ma kde kolik chlupu se tady nekona, tohle jsou jen takovy hrube nacrtly postavy. Celkove to sice vylozene nenudi, ale proste Pixar ma daleko na vic, az mam skoro chut dat jen 3*. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (54)

  • Ačkoliv je Kevin fiktivní živočich, jeho podoba byla inspirována směsicí skutečných ptáků. (Olík)
  • Číslo soudní síně A113 odkazuje na číslo učebny na Kalifornské univerzitě, kterou tvůrci filmu navštěvovali. Objevuje se ve většině filmů studia Pixar. (Witta)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama