Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 408)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Na VZHŮRU DO OBLAK jsem si potvrdil, že by pixarovské filmy mohly obstát i před 70 lety v dobách klasického Hollywoodu, kde byl nejdůležitější příběh, postavy a především vyprávění (samozřejmě by se nejednalo o animované, nýbrž hrané snímky). Jedná se totiž o jeden z nejlepších filmů o dětství - stavu dětství, jaké to je být dítětem - od ČERVENÉHO BALÓNKU a o jeden z nejlepších filmů o stáří, osamělosti a smrti od PODIVUHODNÉHO PŘÍBĚHU BENJAMINA BUTTONA. Přestože předchozí může znít jako protimluv, ony dva pohledy - dětský a dospělácký/stařecký - se střetávají, přičemž na rozdíl od ostatních pixarovek jde především o trojrozměrné (nejenom animací a užitím 3D, ale i tím, jak jsou napsané) postavy, které popohání vyprávění o starých časech, které jsou pryč, a dětských idolech, které se při zpětném pohledu vyjeví jako špatný vzor a přichází ztráta iluzí, dopředu. Opětovně je zde zakódována "vzkazka" o vztahu mezi Disneym a Pixarem a nově také o staronové technologii 3D, která může být dobrým sluhou, ale zlým pánem (moc 3D efektů ve filmu není, protože nenabízí primárně atrakce, ale jakákoliv akce má narativní funkci). Není to nejdospělejší pixarovka, ale ani jejich jubilejní počin neomrzel, přestože staví na osvědčeném schématu, a milovníky dobrodružství a starých časů nezklame, protože takhle točil před lety Frank Capra či Merian C.Cooper a Ernest B.Schoedsack, na jejichž mistrovské kousky se upomíná. 9/10 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Napriek podarenému a pritom aj kompromisnému dospeláckemu podtextu ma UP nechal v druhých dvoch tretinách chladným. Vybúlené oči s obrovskými zorničkami som mal len v prvej 20minútovke, ktorá bola fakt na zlatú sošku. Nevyváženosť celku žial ubrala na dojme z 5* na 3ajpól. (z časti kôli pre mňa nesympatickej animácii za 175mel.) ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Klasický poctivý Pixar se všim co k němu patří. Hodně humoru, špetka napětí a hromada dojetí nad osudem starého sympaťáka Carla a upovídaného skautíka. Z obrazovky se na nás sype opět hromada nových nápadů, jak jsem od Pixaru navyklý a má to všechno co by správnej rodinnej a pixarovskej film měl mít. Navíc to má doopravdy velmi povedený český dabing, což neříkám zrovna moc často. Prostě maximální spokojenost. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Up je poměrně těžko zařaditelný film. To, že animáky Pixaru vždy dokázaly pobavit jak děti tak dospělé, je všeobecně známo. Up je ale tentokrát mnohem více určeno dospělému divákovi, který už v životě něco zažil. Ano, děti se budou bavit u scének s mluvícími psy a dalších humorných okamžiků, Up je ale spíše hořkou komedií, která v sobě skrývá mnoho životních pravd. Blíže než k pixarovským celovečerákům má k jejich kraťasům, zejména Geriho hra se vyloženě nabízí. Up rozhodně není polopatický, ba naopak a moc si nedovedu představit, jak tenhle film stráví děti, které prostě nemohou většinu scén pochopit. Film mě smetl už na samém začátku, dokázal mě několikrát rozplakat a i přes zvláštní mix mnoha žánrů nadchnout. Je to asi nejpodivnější pixarovský animák, ale tenhle posun k hloubavějšímu příběhu se mi rozhodně líbí. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, ale překvapivě ne tolik, jak jsem si myslel. Neřekl bych, že Pixaru dochází dech, jen se podle mě začíná trochu opakovat. Děj je místy až nepříjemně předvídatelný a tvůrci příliš okatě hrají na divákovi city. Nejvíce jsem ale postrádal klasický Pixarovský humor. Vyloženě vtipných míst je kupodivu málo (a většinu z nich zabyl český dabing, sorry Pavle Liško). Připadá mi, že si tvůrci nedostatečně vyhrály s tajemnou džunglí (kromě otravného ptactva a mluvících psů jako by tam nic nebylo) a do detailně vymazlených světů Příšerek, Úžasňákových nebo Nema má Up bohužel daleko. Ve světě animovaných snímků se pořád jedná o špičku a film dokáže zabavit všechny bez rozdílu věku. Mému srdci jsou ale přeci jen již jmenované Pixarovské kousky o něco blíž. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (54)

  • První animovaný 3D film, který měl premiéru na festivalu v Cannes. (TylerGage)
  • Když Russell (Jordan Nagai) prolétá kolem vzducholodi, krátce vidíme psy s kartami. Je to pocta slavné sérii obrazů Cassiuse Marcelluse Coolidge z roku 1894 "Psi hrající poker". (HellFire)
  • V některých kinech byl před filmem promítán krátkometrážní snímek Polojasno (2009). (HellFire)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama