Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mara Wilson už sice dávno není tou malou a docela i roztomilou holičkou jako v tomto filmu, ale tahle komedie se mi nelíbila ani před několika lety a ani když jsem jí viděl dnes. Jasně, rodiče si nevybereš a je velká smůla, když jsou oba pěkní blbci, ovšem podobných filmů existuje celá fůra a jsou mnohem zábavnější. I zde se objevilo několik zajímavých a srandovních momentů – dokonce i morální poučení, ale jako celek to nepůsobilo moc dobře. Tedy alespoň v mých očích… ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět rostoucí podle všeho z neobvyklé a dobré literární předlohy zachovává bohužel její přednosti jen ve velmi omezené míře. Více než kvalita scénáře zaujme námět hlavně svými takřka nevyužitými potencemi: konzumismu propadlou rodinou, izolovaností šlechetného dítěte, nadaného navíc geniálním intelektem a takřka neuvěřitelnou pevnou vůlí, ideou vítězství dobra nad zlem. To ostatní - tj. až kýčovitost řady scén, téměř hororové pojetí holčičiny pomsty do až naturalistických detailů, povrchnost charakteristik postav - i tak kvalitní herečka jako Embeth Davidtzová nemá ve své suprakladné úloze hodné učitelky takřka co hrát - nadějně rozehrané dílo sráží. Zůstává obtížně zodpověditelnou otázkou, jak, v čem, nakolik a pro koho. De Vittto tak natočil film pro potěchu svého srdce současně jako dílo, které si cestu ke svým divákům sice zcela neuzavřelo, v mnohém jim ji však znesnadnilo. ()

Reklama

akisha 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistá, zda tento film opravdu vystihuje bizarní poetiku Dahlových knih. Všechno je neskutečně přehnaný, všichni pořád jenom řvou, nesnesitelnej je jak DeVito a Perlman, tak zejména hlavní záporák - ohyzdná ředitelka - u které DeVito nešetřil pořádně detailními nechutnými close-upy na její pot, zkažený zuby nebo nosní žilky, který byly fakt zbytečný a byly prostě jenom nechutný - ne vtipný. Stejně jako pojídání dortu, což vypadalo, jako když otylý mládenec žere hov*a, stejně jako donekonečna opakovaný scény, jak ředitelka řve, vrhá koule nebo kopí nebo zvedá auto... Za nejsilnější článek tak považuju přirozeně roztomilou dětskou herečku Matildy a Embeth Davidtz. Tohle je fakt jenom pro děti do cca 10ti let. ()

unclejack 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi ako Danny DeVito pracuje s detským pohľadom na svet. Predstaviteľka Matildy je na rozdiel od celého zástupu detských herečiek perfektne uveriteľná a prirodzená, takže režisér mohol začať budovať dospelácky svet jej predčasne vyspelým pohľadom. Výborné herecké obsadenie na čele s režisérom filmu je zárukou pomerne inteligentnej zábavy a okrem toho je film nositeľom aj nejakého toho morálneho posolstva, takže pre detského diváka predstavuje Matilda nezvyčajne vyvážený mix. A pre nás ostatných je to možno trochu naivné rozprávanie v štýle rozprávok s citeľným nádychom príjemnej melanchóĺie... ()

Charlinka 

všechny recenze uživatele

Předtím než ohodnotím tento film, musím vzít v úvahu, že je natočen podle knihy Roalda Dahla. Nevím jak je to v knize, nicméně jako u většiny takovýchto filmů mě bavila první polovina. Stejně jako u filmu Sám doma mě film bavil do doby než dítě ( v tomto filmu tedy Matilda) začne provádět všelijaké kruté kousky zlému protivníkovi. V tomto směru ten film byl hodně americký a pokud to tak je i v knize tak jsem se v Roaldu Dahlovi zklamala. Nicméně první polovina i myšlenka filmu o dívce, která je chytrá a ráda čte i když jí to rodiče nedovolí se mi líbila a proto celkově dávám dvě hvězdičky. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Vzhled Matildiny panenky navrhla sama její představitelka Mara Wilson. Dokonce má i jméno – Wanda. (Anife)
  • V roce 2010 měl premieru v divadle stejnojmený muzikál. (janejudyjune)
  • Na pozici režiséra byl zvažován i Richard Donner. Nakonec byl angažován Danny DeVito. (mi-ib)

Reklama

Reklama