Reklama

Reklama

Je to pták? Je to letadlo? Ne, mechanický kluk – Astro Boy. Byl stvořen pro napínavá dobrodružství, které může prožít jenom on. Jeho táta, slavný vědec Tenma, mu do vínku dal super sílu, rentgenové paprsky, rychlost a schopnost létat nad oblaky. Astro Boy poznává svět, učí se lidským emocím, když tu je jeho rodina a přátelé ocitnou v nouzi. Odvážný kluk se proto vrací do rodného Metro City, aby čelil možná dosud největší životní výzvě.

Astro Boy pochází z hlavy Osamu Tezuky, který je přezdíván Bůh mangy, tedy japonských komiksů. Příběhy malého chlapce začal vydávat počátkem padesátých let minulého století. Ty byly později přepracovány do televizního seriálu. Právě jeho podoba tehdy udala směr celé japonské animované produkci a dodnes je v ní patrný Tezukův vliv. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (158)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ako fanúšika Asimovovoiek ma film celkom zaujal, len je škoda, že je až tak prehnane mierený na detského diváka. Užiť sa ale v kľude dá. Všetko beží ako po masle, ak sa umiera, tak sa aj zázračne oživuje (že by tu niekto vážne pchal kresťanské odkazy?), akcia je síce prehľadná, ale nakrútená tak, aby boli kladné postavy stále vo výhode. Po 10 rokoch už aj tá animácia nepôsobí zrovna odzbrojujúco, určitú nesmelú štylizáciu tam však cítiť. Je ale zrejmé, že japonský originál musel ustúpiť potrebám hollywoodskej, resp. internacionálnej formy vo všetkých mysliteľných smeroch. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Zábavný film, hodnocení samozřejmě odpovídá tomu, že se jedná o animovaný snímek. V této kategorii je Astro Boy rozhodně nadprůměrným počinem. Vzhledem ke stáří své manga / anime předlohy se nedá říct, že by něco vykrádal. Naopak Astro Boy byl pro mnohé inspirací a je dobře, že se dočkal celovečerního filmu. Japonci by si s tím sami asi poradili trochu jinak... ale americké pojetí není špatné. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Navzdory technologicky zastaralému (ovšem na druhou stranu zcela přiznanému) technickému kabátku je Astro Boy až překvapivě sofitsikovaným mixem klasického retro anime (z dob, kdy ještě oči nebyly tak velké a hlavy tak hranaté) a superhrdinského filmu, navíc aplikující prvky sociální satiry (zjevné styčné body s anime Metropolis z roku 2000, jehož manga předlohu má, jen tak mimochodem, na svědomí právě Osamu Tezuka, autor Astro Boye) a ve finále se se vší vervou zvrtnuvší do vod japonským monster filmů. Akce je kulervoucí, Tobyho první let je zcela bez nadsázky spektakulární a to celé je proloženo nehoráznou náloží hlodů a hlášek. Zároveň se ale daří vyvážit správný poměr a film prokládat vážnými a seriózními momenty. Ve výsledku jedno z překvapení roku... ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Trochu netradiční dospělejší animák, u kterého se děti (a nejen děti) navíc zasmějí. Pro starší diváky to není přehnaně infantilní, takže je to víceméně film pro všechny. Nesedla mi digitální výtvarná podoba, která s dospělejším příběhem nejde úplně ruku v ruce. *** Ve zkratce: Jak zvědavé geniální dítě k modré síle přijde. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Tak předně, než tady milýho Astro Cucáka surově skopu do kouta, poznamenám, že se mu nedají upřít určité kvality. Animace a design postav sice nedosahuje na Deamworksácké nebo Pixarovské pecky, ale pořád se jedná o víc než solidně zvládnutou práci. Situační humor a gagy fungujou (až na pár infantilních výjimek) dokonale, stejně jako hvězdné hlasy výborně sedí k jednotlivým typům. Tím ale bohužel výčet všech plusů končí. Co tenhle film nenávratně a tragicky poškozuje, je hodně - hodně - hodně - hÓÓdně zprasenej scénář (Ale fakt hodně, ehm). Postavy se chovají hloupě a nelogicky, někdo je zachráněn, aby se v zápětí mohl dobrovolně vrátit do situace před záchranou... A třeba takový Tatínek našeho hrdiny Astro Boye je kapitola sama pro sebe: tu synka bezdůvodně miluje, tu bezdůvodně zatracuje, aby jej mohl opět bezdůvodně milovat a zase zatratit a zase milovat. Stejně tak charaktery ostatních postav prochází neustálou nelogickou změnou v chování, až celé vyprávění připomíná sen splašenýho schizofrenika. V závěru nás pochopitelně čeká obligátní kýbl splašků s nápisem "falešná hra na city", záležitost tolikrát omletá a okopírovaná z milionu předešlých animáčů, až se člověku dělá mdlo. Dobrý - Astro Spratek dostal nakládačku a už chudák leží zmlácenej v koutě v kaluži vlastních syntetických biokapalin, ale ... když jsme u toho kopírování, nedokážu odolat abych ho ještě trošku nekopnul do žebírek. Tenhle film jakoby byl dokonalým produktem z příručky pro Japonce "Jak udělat animovaný trhák" - kromě již zmíněnýho "I´m so fucking happy" konce obsahuje všechny standardní blivajzy včetně otravného "zvířátka", vedlejších komických postav bez dalšího významu i toho tolik oblíbeného nemluvného siláka. Inu asiaté se snažili až do morku svých žlutých kostí, ale trhák se jim opravdu nepovedl. Teď sedí v tom svým studiu, porovnávají film s příručkou a nechápou kde udělali chybu... ()

Galerie (53)

Zajímavosti (5)

  • Postava Astro Boye se poprvé objevila v roce 1952 ve své první komiksové sérii. Úspěch byl obrovský, a tak v roce 1963 vznikl stejnojmenný televizní seriál. Na televizní obrazovce byl několikrát "znovuoživen", a to v roce 1963, posléze v roce 2003. (Tomihiro)
  • Režírovat měl původně Colin Brady, byl však nahrazen Davidem Bowersem. (D3VIL)
  • Poprvé byla pohádka Astro Boy vysílána v Japonsku roku 1963 (D3VIL)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno