Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Univerzitní profesor David Pollock (Gregory Peck) je specialistou na staré arabské civilizace. Jednoho dne jej na londýnské ulici unesou lidé arabského politika jménem Hassan Jena. Muž musí na jeho „žádost“ proniknout k bohatému Arabovi Beshraavimu (Alan Badel) a přeložit pro něj zprávu napsanou pomocí starých arabských hieroglyfů. Vzkaz totiž může obsahovat životně důležité informace, jejichž dosah nedokáže zatím nikdo ze zúčastněných domyslet. Půvabná Beshraaviho milenka Yasmin Azirová (Sophia Lorenová) však Davida varuje, že jakmile vzkaz rozluští, Beshraavi jej dá zabít. Tak to ostatně učinil s jeho kolegou Ragheebem. David ani neví jak, a ocitne se uprostřed mezinárodního zločineckého spiknutí, v němž někteří lidé nejsou těmi, za koho se vydávají, a v němž jde skutečně o život… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Prekvapive vtipne, no, mozna spise usmevne podani konspirace s hieroglyfy, navic s dobrym zloduchem, kombinace Gregory Peck a Sophia Loren (ktera je tam dost hot) funguje skvele, drogovy sekvence pecka a jejich vzajemny dialogy moc pobavily, oba znam spis z vaznejsich roli, jejich komedialni vlohy me prijemne prekvapily, zabavne, prestoze to cele nepusobi zrovna uveritelne... :) ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Nevím zda za to mohl nízký tlak, či vyloženě špatný dabing, nebo nudný děj, ale po třiceti minutách čiré nudy jsem byla značně otrávená. Bohužel tento stav setrval do konce filmu. Tolik jsem se těšila na svoji filmovou lásku Sophii, ta sice měla hodně slušivé oblečky, ale tím to haslo. Avizované vtipné hlášky jsem nějak nezaznamenala, tolik potřebná chemie mezi ústřední dvojicí nefungovala. O samotném zmateném až trapném scénáři nemluvě. Docela ztracený čas. Za boty, jestřába a Sophii Loren slabé *** ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sympaťák Peck, kráska Loren, napětí, akce, dobové prostředí, špióni, Manciniho hudba, a stejně to nefunguje naplno. Proč, to se asi přesně nedozvíme, někdy i skvělé suroviny jednotlivě nechutnají uvařené dohromady. Je to jenom náhoda, nebo Alan Badel v brýlích nápadně připomíná Petera Sellerse (jsem si celej film myslel, že to je on). Neměl v tom původně hrát? Pochválit musím i brněnský dabing, v roce 2002 už se takhle kvalitní práce jen tak nevidí (Daniel Dítě, Radka Přibyslavská). Neoposlouchané hlasy, Dítě na Pecka = pecka. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Stanley Donen v podstatě zopakoval to, co mu přineslo poměrně nečekaný úspěch u jeho předchozí Šarády - zápletka je postavena na kličkování a nečekaných zvratech, a do centra dění opět postavil elegantního šviháka, kterého osud postaví vedle čarokrásné dívky. Nechybí taktéž kombinace wilderovského konverzačního umění a hitchcockovského napětí. Přijde mi trochu na škodu, že se Donen taktéž nedodal to, co na Šarádě oceňuji - herecký protipól, popírající jejich dosavadní škatulku, i díky tomu se trio Cary - Audrey - Walter stalo nezapomenutelným. V podání zdejší společnosti naopak nejsou jejich party ničím, co bychom již v jejich filmografii neviděli, byť se to u hlavní záporné postavy přímo nabízí - Alan Badel jako by byl přísně utajovaným dvojčetem... Petera Sellerse. Snad každou druhou scénu jsem si říkal, jaká by to pro mého oblíbeného komika byla fantastická herecká příležitost, ač na straně mafiánů a jiných mužů zločinu moc nestojím, rád bych jej někdy viděl v takové roli. Casting je ale i přes tento můj postřeh velmi kvalitní - Gregory Peck sice chvílemi okatě napodobuje zmíněného Caryho Granta (čistě pro zajímavost, i David Pollock mu byl psán na tělo), ale i tak se jedná o velice sympatický hrdinský typ, který z Grega dělá dalšího z řady kandidátů na ideálního Jamese Bonda (zdejší ironické hlášky většinou nemají chybu, osobně si myslím, že oproti Šarádě prospělo zveličení humorných pasáží), ještě větší pozornost si ale na sebe stáhla Sophia Loren. Myslím, že není třeba se v jejím případě opakovat se s přežvýkanými superlativy na adresu jejího vzhledu a tak můžu jen říct, že entreé v tmavých šatech je prostě magnificentní a sprchová scéna je nejlepší kombinací erotiky a komedie, jakou jsem kdy viděl. Nejen tyto mnou jmenované prvky i přes pomalejší rozjezd dokázaly z Arabesky vykřesat thriller neprávem se krčící ve stínu Šarády - když si je v duchu porovnám, nepřijde mi jeden horší než druhý, tudíž hodnotím oba filmy bez větších rozdílů a se stejnou mírou doporučení. "Sledujte to auto!" - "Celý svůj život jsem čekal, až mi někdo takovou větu řekne." 90% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Klasický špionážny triler na britský štýl, kde sa nešpión dostáva do víru špionážnych hier a intríg. Občas to má pekne grády, ako napr. scéna v zoo, ale občas to pôsobí ako romantická komédia s humornými dialógmi. Práve toho humoru je viac, než by bolo na triler očakávané a hlavne vhodné. Akcia je v pohode, rovnako tak aj Peck v hlavnej úlohe. Taký nenáročný a pohodový špionážny film. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Ve filmu se také objevuje vůz Rolls-Royce Phantom IV, jichž se celkově vyrobilo pouhých 18. Ten filmový byl původně majetkem Prince Henryho, vévody z Gloucesteru. (Cucina_Rc)
  • Sekvence na železničním viaduktu byla natočena na Crumlinském viaduktu v jižním Walesu. Byla postavena v letech 1853–1957 a s výškou 200 stop byla nejvyšší na Britských ostrovech a třetí nejvyšší na světě. V době natáčení už byla v plánované demolici. (sator)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Londýne, Oxforde a Berkshire. (dyfur)

Reklama

Reklama