Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Univerzitní profesor David Pollock (Gregory Peck) je specialistou na staré arabské civilizace. Jednoho dne jej na londýnské ulici unesou lidé arabského politika jménem Hassan Jena. Muž musí na jeho „žádost“ proniknout k bohatému Arabovi Beshraavimu (Alan Badel) a přeložit pro něj zprávu napsanou pomocí starých arabských hieroglyfů. Vzkaz totiž může obsahovat životně důležité informace, jejichž dosah nedokáže zatím nikdo ze zúčastněných domyslet. Půvabná Beshraaviho milenka Yasmin Azirová (Sophia Lorenová) však Davida varuje, že jakmile vzkaz rozluští, Beshraavi jej dá zabít. Tak to ostatně učinil s jeho kolegou Ragheebem. David ani neví jak, a ocitne se uprostřed mezinárodního zločineckého spiknutí, v němž někteří lidé nejsou těmi, za koho se vydávají, a v němž jde skutečně o život… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (59)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Povězte mi, kde chcete, aby mě zabili tentokrát?" Profesor Pollock se pustil do luštění hieroglyfů a já jsem dlouho tápal v tom, kdo vraždí ve jménu vlády, kdo pod praporem opozice, kdo za peníze a kdo jen tak. Ono to asi nebylo moc důležité, protože mě přitom bavilo škodolibé honění mýdla ve sprše, honička s kombajnem po poli, netradiční sejmutí letadla žebříkem i troufalá korida s auty na dálnici. A když mou pozornost nezaměstnávaly zábavné kraviny, tak se objevila Yasmin a s tou se snad ani nelze nudit. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Špionážní drama se spoustou nedostatků (kde bere Peck motivaci a schopnosti pro špionáž, když je jen profesor), překombinovaným dějem, scénářem, který se pouze pokouší o vtipy a hlavně úděsně sebe parodujícím koncem, kde jsem vážně zvažoval, že to vypnu. Loren je krásná a Peck příliš starý na svou roli. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vtipný triler so Sofiou Loren na štýl Bonda v sukni (alebo aj bez sukne) som neočakával, s touto sexicou minulého storočia sa mi spájajú skôr osudové úlohy. Nakoniec veľa neukázala, no bolo to aj zábavné aj vtipné, len nie príliš chytré a občas neprehľadné. Očíslované cukríky pôjdem hľadať do obchodu a arabská šifra v hieroglyfoch má svoje dni už za sebou. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Pro mě trochu zklamání, na CSFD nadhodnocený film. Snaha zkřížit Jamese Bonda s profesorem lingvistiky v roli pro Gregoryho Pecka vyšla naprázdno. Gregory Peck je zde pro takovou roli příliš starý. Způsob, jakým sebou nechává manipulovat mladou kráskou, působí hloupě a nepatřičně. Navíc jeho postava postrádá určitý vtip, který by si ta role zasloužila. Příliš vážně pojatý děj se tak dostává do konfliktu s mělkou psychologií postav. Sophia Loren hraje svou intrikánku dobře, ale její postava prakticky nemá soupeře, což bere na dramatičnosti. Její tajemná role přináší řadu nečekaných zvratů v ději. V momentě, kdy si člověk myslí, že ví, kam se vývoj ubírá, dochází vždy ke změně. Tyto zvraty může divák jen těžko předem odhadnout, protože mají prakticky nulovou logiku. Jsou tam vkládány poněkud uměle a to mi vadí. Film selhává ve scénáři, v uměle vystavěné překombinované zápletce a zachraňuje ho jen popularita hlavních herců a několik povedených scének. Průměrná podívaná. 58% ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Velmi svižný, NEnapínavý, avšak o to více zábavný špionážní thriller, plný zvratů, hlášek a překvapení. Krásně půvabná a záhadná Sophia Loren, jako nejdůležitější prvek skládanky, motající hlavu zmatenému Gregory Peckovi, snažící se rozluštit nebezpečnou hru. Velmi zajímavá kamera (režisér a kameraman si pohráli), výborná hudba. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (5)

  • Yasmin Azir (Sophia Loren) řídí vůz Mercedes-Benz 230SL. (Cucina_Rc)
  • Arabeska je označení pro literární žánr, má jednoduchou stavbu a nekomplikovaný děj a jejím charakteristickým znakem je lehce ironizující pohled. (sator)
  • Sekvence na železničním viaduktu byla natočena na Crumlinském viaduktu v jižním Walesu. Byla postavena v letech 1853–1957 a s výškou 200 stop byla nejvyšší na Britských ostrovech a třetí nejvyšší na světě. V době natáčení už byla v plánované demolici. (sator)

Reklama

Reklama