Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednom domku žili babička (K. Fialová) a dědeček (S. Zindulka). Protože neměli děti, vytvořili si z vápna dívenku a dali jí jméno Vápenička (H. Ševčíková). Byla krásná, celá bílá, ale neuměla mluvit. V té zemi žil princ (F. Staněk) a tomu se Vápenička zalíbila a chtěl se s ní oženit. Jenže, jak to tak bývá, panu králi (O. Vlach) nevěsta nebyla vůbec po chuti. Proto dal princi za úkol uhodnout dívčino jméno, jinak svatbu nepovolí… (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vapenicka - kouzelna bytost vyrobena z vapna je tak vesela a tak radostna, az to pusobi desive. Princ je otravny herec (nebo neherec?). A Vlach s Kretschmerovou to uz nezachrani, i kdyz se snazi ze vsech sil. Zindulka a Fialova pusobi jak dvojice utecencu z Bohnic. Jedinym svetlym momentem pak zustavaji princezny Nalepkova a Blanarovicova, ktere tam vnaseji alespon trosku humoru. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Vápnička (opravdu Vápnička a ne Vápenička) je roztomilá pohádka ve sbírce pohádek, jejíž jméno si nepamatuji a ve které je mimo jiné pohádka o Zlatohlávkovi. V literární podobě je to milé, svižné a vtipné, ve filmové podobě je Vápenička divné strašidlo - ani albín ani blondýna - princ je takový nedostatečně princovatý a celkově se mi na té pohádce líbilo vlastně jen to, že někdo zfilmoval pohádku, kterou nikdo z mých kamarádů neznal. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Totálně průměrná pohádka, která se spíše hodí jako kulisa než ji opravdu sledovat. Hlavní hrdinka je skoro celý film němá, její milý princ neoplývá hereckým nadáním ani z daleka, král Vlach je spíše trapný, královna Kretschmerová nevýrazná. Prostě není tu nic, co by zaujalo a stálo za opakované pokoukání. Hudba: Pavel Hrubeš ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Vlach s Kretschmerovou vypadají na docela nadějný královský pár a z úsměvu sněhobílé Igondy jsem úplně hotový. Jinak by to bylo s hvězdičkama slabší. Veškerá krize s nechtěnými princeznami se v této nešťastné adaptaci čehosi očividně odehrává jen proto, aby se divák nenudil po celé ty dny, kdy se princ snaží přijít na jméno své favoritky. Slátanina se nakonec zvrhá v absurdní hru "bloudí celá rodina". Je tu ovšem cenný příspěvek k definici aristokratismu: Jak bezděky vypadne ze špiclujícího slouhy, ta záhadná princezna je "nejurozenější", protože ani nepotřebuje žádné služebnictvo - všechno dělá sama, protože věci samy ji poslouchají na slovo. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"No, nazdar." Místy humorný příběh inspirovaný bulharskou pohádkou, vyprávějící o tom, že pro Bulhary musela být každá blondýnka kouzelným stvořením, s opravdu trapnou Igondou v hlavní roli "Vápeničky", která svými kouzly doslova odrovná konkurenci Světlany Bezlepkové v roli princezny "Spalničky?" a Yvetty Blanarovičové, představitelky princezny "Briketničky?", aby nakonec všechno dobře dopadlo. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama