foto

Oldřich Vlach

  • nar. 3.7.1941 (75 let)
    Bezděkov, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hrál již jako dítě ve škole, herectví si oblíbil, nicméně na DAMU se dostal až na druhý pokus, mezitím absolvoval dvouletou nástavbu na stavební průmyslovce. Na DAMU pak vystudoval herectví, ještě za studií pohostinsky hrál v Divadle Na zábradlí, kde pak v roce 1966 přijal stálé angažmá. Po rozpadu této scény přešel do Vinohradského divadla (1991). Proslul v řadě inscenací Jana Grossmanna a Evalda Schorma, hrál hlavní role v Králi Ubu, Procesu a Macbeth, v roce 1978 získal ocenění Literárního fondu za hlavní roli v Hamletovi.

Ve filmu se objevil také ještě jako student, hrál epizodní roli v již zapomenuté budovatelské agitce BEZ SVATOZÁŘE (1963). O dva roky později pak spolu s Danou Syslovou dostal hlavní roli v komedii DÉLKA POLIBKU DEVADESÁT (1965), taktéž dnes již téměř neznámé.V následujících letech hrál ve filmu i televizi sporadicky, ve výraznější roli jej můžeme zaznamenat až ve slavné komedii NA SAMOTĚ U LESA (1976). K drobným komediálním rolím se pak dostával častěji, hrál ale také často kriminalisty, celkově je potvrzením rčení, že není malých rolí; i na malém prostoru dokáže ze svých úloh vykřesat zapamatovatelnou postavu. Jako příklad za všechny uveďme roli zootechnika Jaromíra ve filmu VESNIČKO MÁ, STŘEDISKOVÁ (1985) nebo v dramatu SMRT KRÁSNÝCH SRNCŮ (1986). Naopak, pokud dostal větší roli, ne vždy se jednalo o zdařilý filmařský počin (CENA MEDU, 1986). Hrál také v řadě seriálů (ZKOUŠKY Z DOSPĚLOSTI, 1979; ROZPAKY KUCHAŘE SVATOPLUKA, 1984).

Oldřich Vlach nebyl předurčen k rolím milovníků, o to více se uplatnil ve zralém věku – v 90. letech hrál každý rok v několika filmech, inscenacích či seriálech. Je nasnadě, že při četnosti až pěti natočených snímků ročně se jednalo vesměs o vedlejší role, přesto si jej můžeme dobře pamatovat například jako starostu Brabence v seriálu ZDIVOČELÁ ZEMĚ (1997), větší a zajímavou roli dostal jako vyšetřovatel v televizním filmu NEPODEPSANÝ KNOFLÍK (2001). V poslední době jsme Oldřicha Vlacha mohli vidět ve filmech HEZKÉ CHVILKY BEZ ZÁRUKY (2006) nebo ROMing (2007). Od 80. let je výrazné působení Oldřicha Vlacha také v dabingu.

Oldřich Vlach je ženatý, jeho manželkou je RNDr. Jana Vlachová, rozená Křížová.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2017 Miluji tě modře
2016 Pohádky pro Emu
Tajemství pouze služební
2015 Americké dopisy (TV film)
2014 Piknik (TV film)
Tři bratři
2013 Duch nad zlato (TV film)
Příběh kmotra
Přijde letos Ježíšek?
Případ pro rybáře (TV film)
Slečna Flintová (TV film)
2012 Aplaus (TV film)
Bastardi 3
Stín smrtihlava (TV film)
Šťastný smolař (TV film)
2011 Bastardi 2
Saxána a Lexikon kouzel
Setkání s hvězdou: Jana Hlaváčová (TV film)
2010 Hlava-ruce-srdce
Občanský průkaz
2009 Archiv (TV film)
Klub osamělých srdcí (TV film)
Láska rohatá (TV film)
Zakázaný člověk (TV film)
2008 Hrobník (TV film)
Šejdrem (TV film)
2007 Muž a stín (TV film)
O dívce, která šlápla na chléb (TV film)
Operace Silver A (TV film)
Roming
Škodná (TV film)
Tři životy (TV film)
2006 Hezké chvilky bez záruky
Nadměrné maličkosti: Jubileum (TV film)
Obsluhoval jsem anglického krále
Swingtime (TV film)
2005 Anděl Páně
Boháč a chudák (TV film)
Povodeň (TV film)
Stříbrná vůně mrazu (TV film)
Žil jsem s cizinkou (TV film)
2004 In nomine patris (TV film)
I ve smrti sami (TV film)
Nadměrné maličkosti: Čas grundlí (TV film)
Zlatá brána (TV film)
2003 ...a stoupej do slunce! (TV film)
Lakomec (TV film)
Nepodepsaný knoflík (TV film)
Společník (TV film)
Zastávka (studentský film)
2002 Chlípník (TV film)
2001 Karlínská balada (TV film)
Oběti: Svědek (TV film)
Ta třetí (TV film)
Uniforma (TV film)
2000 Český Robinson (TV film)
1999 Návštěva staré dámy (TV film)
Všichni moji blízcí
1998 Jak se Matěj učil čarodějem (TV film)
Tanec kolem zlatého vejce (TV film)
1997 Do nebíčka
Romeo, Julie a tma (TV film)
Stůj, nebo se netrefím!
Tenhle striptýz platím já (TV film)
Trampoty pana Humbla (TV film)
Úraz (TV film)
Výchova dívek v Čechách
Zákeřná diagnóza (TV film)
Zdivočelá země
Zlatá česká hlavička (TV film)
Žena v kleci (TV film)
1996 Cesta do pekla a zpátky (TV film)
O kováři Básimovi (TV film)
Poprask na laguně (divadelní záznam)
Strážní andělé (TV film)
Velký dračí propadák
1995 Byl jednou jeden polda
Fany
Generálka Jeho Veličenstva (TV film)
Golet v údolí
Ty, ty, ty, Moneti! (TV film)
Vápenička (TV film)
Zelňačka (TV film)
1994 Černobílá pohádka (TV film)
Jak si zasloužit princeznu
O zlatém pokladu (TV film)
Róza, strážné strašidlo (TV film)
1993 Hora jménem Andělská (TV film)
Kaspar Hauser
Krvavý román
Nesmrtelná teta
1992 Dotvoření (TV film)
Osvětová přednáška v Suché Vrbici (TV film)
O vodníkovi a housličkách
Pan Dodd má schůzku (TV film)
Poznej sebe sama (TV film)
Váhy (TV film)
1991 Bráškové (TV film)
Discopříběh 2
Hledání v bílém obdélníku (TV film)
Hřbitov pro cizince (TV film)
Largo desolato (divadelní záznam)
Maigretův první případ (TV film)
Obecná škola
Panenka s porcelánovou hlavičkou (TV film)
Pofoukej mi jahody (TV film)
Případy pana Janíka (TV film)
Svědkyně (TV film)
Uzavřený pavilón (TV film)
Zálety koňského handlíře (TV film)
Ztracená dcera z Frýdlantu hradu (TV film)
Žebrácká opera
1990 Don Juan (divadelní záznam)
Jen o rodinných záležitostech
Nemocný bílý slon
Poslední motýl
Poslední zastávka smrt (TV film)
Radostný život posmrtný (TV film)
Vlci (TV film)
Zpověď Dona Juana (TV film)
Zvláštní bytosti
Zvonokosy (TV film)
1989 Bludiště (TV film)
Cesta na jihozápad
Čeleď brouků finančníků (TV film)
Divoká svině
Jak je důležité míti Filipa (TV film)
Konec starých časů
Malá podmínka štěstí (TV film)
Mata Hari (TV film)
Můj přítel d'Artagnan
Táta k příštím vánocům (TV film)
Útěk ze seriálu (TV film)
Utopím si ho sám (TV film)
1988 Amores de Kafka, Los
Kamarád do deště
Naděje má hluboké dno (TV film)
Někdo schází u stolu (TV film)
Oslovská léta (TV film)
Tichý společník
1987 Figurky ze šmantů
Honza a drak (TV film)
Kam, pánové, kam jdete?
Kinkongova smrt (TV film)
Moře začíná za vsí
O nejchytřejší princezně (TV film)
Outsider
O zatoulané princezně
1986 Ahoj sídliště (TV film)
Cena medu
Domek u lesa (TV film)
Horečka (TV film)
Hrdlička (TV film)
Rosa Luxemburg
Smrt krásných srnců
Veselé Vánoce přejí chobotnice
Výsledek testu (TV film)
1985 Čarovné dědictví
Dialogy pro klarinet, cimbál a bicí (TV film)
Chán Sulejmán a víla Fatmé (TV film)
Malý vodní had (TV film)
Mládě (TV film)
Náušnice (TV film)
O mrtvých jen dobře (TV film)
Případ Platfus (TV film)
Sedmipírek (TV film)
Tísňové volání
Ustláno na čekankách (TV film)
Vesničko má středisková
Výjimečná situace
1984 Deus ex machina (TV film)
Dům u tří vlaštoviček (TV film)
Ferdinande, vrať se (TV film)
Komedie s růžemi (TV film)
Lupa je tlustý sklo (TV film)
Této noci v tomto vlaku (TV film)
Všichni mají talent
1983 Cizí lidé (TV film)
Jára Cimrman ležící, spící
Katapult
Zámek Nekonečno
1982 Anténa (TV film)
Čtverec mizení (TV film)
Odstřel (TV film)
Plaché příběhy
Švédská zápalka (TV film)
Zelená vlna
1981 Bratři Karamazovi (divadelní záznam)
Jako zajíci
Předeme, předeme zlatou nitku (TV film)
Zpěv naděje (TV film)
Zrození domova (TV film)
1980 Oddělení zvláštní péče (TV film)
Panenka (TV film)
Postřižiny
Romaneto
Starožitníkův krám (TV film)
Vindobóna (studentský film)
Vzorná tchyně (TV film)
Zlatý náhrdelník (TV film)
1979 Ako listy jedného stromu (TV film)
Čas pracuje pro vraha
Jak rodí chlap
O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku (TV film)
Panelstory aneb Jak se rodí sídliště
Velká policejní pohádka (TV film)
1978 Čarovné prstýnky (TV film)
Etudy do skicáku (studentský film)
Kačenka a Zlatovlásek (TV film)
Pracka v láhvi (TV film)
Září 38 (studentský film)
1977 Florijánkovo štěstí (TV film)
Král jelenem (divadelní záznam)
O líném Honzovi (TV film)
1976 Bouřlivé víno
Dveře (TV film)
Na samotě u lesa
O třech bratřích (TV film)
Splynutí duší (TV film)
1975 Čertova nevěsta (TV film)
Tam, kde hnízdí čápi
1974 Doňa Perfecta (TV film)
Kdo hledá zlaté dno
Pokoj v suterénu (studentský film)
Sám proti městu (TV film)
1973 Čestné kolo (TV film)
Milenci v roce jedna
1972 Dvě věci pro život
Morgiana
1971 Babička
Starý muž, stará zbraň (TV film)
1968 Pařížský kat (TV film)
1965 Délka polibku devadesát
1963 Bez svatozáře

TV seriály

2017 Labyrint (TV seriál)
Epizoda 4 (S02E04)
Epizoda 3 (S02E03)
2016 Ohnivý kuře (TV seriál)
Sliby chyby (S01E14)
Trhy (S01E11)
Pustina (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
další epizody (7)
Rapl (TV seriál)
Smrt na lovu (S01E03)
2014 Bastardi (TV seriál)
České století (TV seriál)
Ať si jdou (1992) (E09)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Zvěřinec (S04E06)
2013 Kriminálka Staré Město 2 (TV seriál)
Špačkovi v síti času (TV seriál)
Kompas pro tatínka (E16)
A je to v kufru! (E15)
Konečně zase spolu (E14)
další epizody (10)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
Zdivočelá země (TV seriál)
Epilog: Maděrovy pětasedmdesáté narozeniny (S04E13)
Maděra na kolenou (S04E12)
Vraždy (S04E11)
další epizody (13)
Život je ples (TV seriál)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Cesty domů (TV seriál)
Cukrárna (TV seriál)
Kriminálka Staré Město (TV seriál)
2009 Ďáblova lest (TV seriál)
Noc hadů (E01)
Proč bychom se netopili (TV seriál)
První krok (TV seriál)
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 12 (S03E12)
Epizoda 11 (S03E11)
Epizoda 10 (S03E10)
další epizody (12)
2007 Hraběnky (TV seriál)
Trapasy (TV seriál)
2006 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Pleteš mi hlavu (S01E72)
Klidně si sáhněte (S01E46)
Štěstí má dlouhé nohy (S01E36)
další epizody (4)
Poslední sezona (TV seriál)
2005 Bazén (TV seriál)
Eden (TV seriál)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Vstupenka do ráje (S01E33)
Láska je závislost (S01E32)
Sejdeme se na sále (S01E31)
další epizody (12)
To nevymyslíš! (TV seriál)
2004 Redakce (TV seriál)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2001 Duch český (TV seriál)
Stříbrná paruka (TV seriál)
Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 8 (S02E08)
Epizoda 7 (S02E07)
Epizoda 6 (S02E06)
další epizody (8)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
Tři králové (TV seriál)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
Četnické humoresky (TV seriál)
Beáta (S01E04)
Hospoda (TV seriál)
Zájezd (S02E18)
Pražský písničkář (TV seriál)
Zdivočelá země (TV seriál)
Epizoda 12 (S01E12)
Epizoda 11 (S01E11)
Epizoda 10 (S01E10)
další epizody (12)
1996 Hospoda (TV seriál)
Schůze (S01E26)
Vetřelci (S01E09)
Lékárníkových holka (TV seriál)
1995 Muž v pozadí (TV seriál)
Nováci (TV seriál)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Laskavý divák promine (TV seriál)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Abychom zdrávi byli (E05)
Vlakem na Vídeň (E04)
1993 Správná šestka (TV seriál)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Cestou do synagogy (E03)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Pes (S03E03)
Náhrdelník (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (TV seriál)
Přítelkyně z domu smutku (E04)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Zázraky u rabína (E01)
1991 Stíny včerejška (TV seriál)
Území bílých králů (TV seriál)
1990 Ohrožené prázdniny (TV seriál)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Střela (S01E05)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Přejděte na druhou stranu (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Potkat Anděla (E05)
Počkej si na bílé štěstí (TV seriál)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
1985 My holky z městečka (TV seriál)
Třetí patro (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Malý muž a velká žena (E02)
Sněhurčina smrt (E01)
1984 Bambinot (TV seriál)
Rozpaky kuchaře Svatopluka (TV seriál)
Neděle (E04)
Svíčková (E03)
Omáčka (E02)
další epizody (4)
Sanitka (TV seriál)
1983 Stříbrná žíla (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Milenec (E02)
1979 Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Mimikry (S03E09)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Pád (E09)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Žena za pultem (TV seriál)
Svatba lahůdkové Olinky (E11)
1975 Matka (TV seriál)
Čin (E07)
Požár (E04)
Před požárem (E03)
další epizody (5)
1969 Záhada hlavolamu (TV seriál)

Dokumentární

2015 Tajemství Mariána Labudy (TV film)
2011 Film o seriálu Život je ples (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
2007 Předčasná úmrtí: Tiché kroky (TV film)
13. komnata Jana Přeučila (TV film)
2006 Dotkl se mě prst boží (TV film)
1996 Mňága - Happy End

TV pořady

2014 Umění dabingu (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace