Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swanková předvádí nezapomenutelný výkon v roli Amelie Earhartové, legendární americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie létání. Biografické historické drama zachycuje Ameliinu touhu vzlétnout k oblakům od prvního okamžiku, kdy ji jako mladá dívka pocítila při pohledu na letadlo nad rodnými kansaskými pláněmi. Ve 30. letech 20. století, kdy ženy podle všeobecného mínění patřily za plotnu, se Amelie stala první ženou, které se podařilo přeletět Atlantik a tento skvělý úspěch jí katapultoval mezi národní celebrity. Prožila úžasný vztah s charismatickým obchodním partnerem a posléze milujícím manželem Georgem Putnamem (Richard Gere). Společné ambice a vzájemná láska způsobily, že jejich pevným manželstvím neotřáslo ani Ameliino odhodlání létat, ani její vášnivý milostný poměr s Genem Vidalem (Ewan McGregor). V roce 1937, během pokusu obletět svět, však Amelie Earhartová nad Pacifikem zmizela. Kombinaci strhujícího dramatu, vzrušující romance a velkolepého dobrodružství natočila režisérka Mira Nairová. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (81)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Hladivý medailonek úspěšné ženy, aviatičky, hvězdy své doby staví Amelii Earhartové inspirativní pomníček a její umanutost ani charakter nevystavuje žádnému konfliktu, který by vykolejil mimo rámec "chci být svobodná a létat" (i tu nevěru zamete pod koberec). Režisérka se zaměřuje na vzletné myšlenky v oblacích a nádherné letecké záběry (pozemním vztahům ve druhé polovině dochází palivo) a život filmu vdechuje především proměna jako vždy vynikající Hilary Swankové. ()

Hafran 

všechny recenze uživatele

Přeletět přes Atlantik je hračka, stačí se trochu zasnažit. ;) Možná byla Amelia Earhart výjimečná žena se zajímavým životem, ale z tohohle upovídaného filmu bez příběhu se nedozvíte nic víc, než co je v obsahu. Sterilní a bez nápadu, nevypráví ani o útrapách během letu, ani o těžkostech pro ženu se prosadit v letectví, ani o lásce a radosti, takže vlastně o ničem. Navíc Gere a McGregor opravdu nepředvedli nic moc. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Amelie Earhart (Hilary Swank) se nesmazatelně zapsala do historie již svým první letem, kdy - byť jako spolucestující - jako první ženská pilotka přeletěla Atlantický oceán. Nicméně jí samotnou tento čin úplně neuspokojil, a tak o pár let později, v rámci propagace ženského létání, sama tento let zopakovala. A ačkoliv už toto by jí přineslo nesmrtelnou slávu, sama chtěla ještě něco víc - obletět celý svět. Bohužel tento let nikdy nedokončila, a v roce 1937 její letadlo zmizelo nad Pacifikem... Samozřejmě jsem nějaké základní povědomí o Amélii Earhartové měl, ale až tento film mne donutil si o ní přečíst něco víc. Záměrně říkám přečíst, protože film mne dost zklamal - více než jejím činům se věnoval romantickému trojúhelníku Amelie (Hillay Swank), Georgem Putnamem (Richard Gere) a Gene Vidalem (Ewan McGregor). Chápu, že to asi k jejímu životu patřilo, ale její letecké úspěchy (i neúspěchy) mne zajímaly více. I tak jsem se u filmu docela příjemně bavil, a to hlavně hereckým výkonem samotné Hilary Swank (i když se mi s krátkými blond vlasy až tak úplně nelíbila). A kdyby někoho zajímalo něco víc, tak v roce 2010 byly nalezeny pravděpodobně ostatky A.E i jejího navigátora, více např. zde... ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

4.3. 2010 - konečně jsem se dočkal a podíval jsem se na tento film. No musím se přiznat, že to tedy nebyla žádná sláva. Na to, že tam hrají takové hvězdy jako Hilary Swank, Richard Gere nebo můj oblíbený Ewan McGregor, tak to bylo velice průměrné a chvílemi i nudné. Už jsem i někdy vyhlížel čas do konce filmu. No prostě hrozně nezáživné, jediné, co se mi líbilo na filmu byl ten konec a pasáže, kdy přistála s letadlem na různých místech. Jinak Amelia Earhart - výborná role pro Swank a výborně zahráno. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Když poprvé promluvila nadabovaná Hilary, myslela jsem, že mně někdo praštil mezi oči. Z plátna mluvila rozkřáplá stařenka. Samotné zpracování filmu bylo ploché bez jakýkoli emocí, spíše vyvolávající negativní pocity vůči hlavní hrdince, než naopak. Swanková hrála tak, že se většinu filmu nepřirozeně zubila. Gere spíše přicmrdával. Ve srovnání s filmem o Earhartové, který byl natočen s Dianou Keaton, prostě slaboučké. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • V roce 2010 byly nalezeny na atolu Nikumaroro fragmenty kostí, které zřejmě patřily Amelii Earhartové a jejímu navigátorovi Fredu Noonanovi. Je pravděpodobné, že zde nějakou dobu žili, než zemřeli (zřejmě na dehydrataci). (Petulka88)
  • Amelia Earhartová přeletěla Atlantik poprvé 17. června 1928, tentokrát ještě v roli cestující. 20.–21. května 1932 to už zvládla jako pilotka. Na osudný let kolem světa odstartovala 1. června 1937. Pohřešovaná je od 2. července 1937. (Petulka88)
  • Amelia Earhart už v roku 1922 ustanovila prvý ženský svetový rekord - s dvojplošníkom vystúpila do výšky 4267 metrov a v roku 1932 sa stáva prvou ženou, ktorá sama preletela Atlantik. (ČSFD)

Související novinky

Burtonova „Alenka“

Burtonova „Alenka“

26.07.2008

Po ponurém příběhu o mstivém hrdlořezovi z londýnského holičství se Tim Burton vrací ke stylu Karlíka a továrny na čokoládu. V listopadu pod dohledem producenta Richarda Zanucka, se kterým… (více)

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

29.05.2008

Klidně by z toho mohla být další oscarovka. Už jen kvůli účasti Hilary Swank, pro kterou je projekt s prostým názvem Amelia srdcovkou, v níž nejen ztvárňuje hlavní roli, ale podílí se i na produkci.… (více)

Reklama

Reklama