Reklama

Reklama

Architekt odpadu

  • Velká Británie Garbage Warrior
Trailer
Velká Británie, 2007, 84 min

Režie:

Oliver Hodge

Kamera:

Oliver Hodge

Portrét amerického architekta Michaela Reynoldse, který se proslavil stavbami z odpadů, zaznamenával přední britský dokumentarista Oliver Hodge po tři roky. Vítězný snímek Ekofilmu 2009.  Američan Michael Reynolds staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Vypravil se s ním a s jeho partou podobně nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

filmharmony 

všechny recenze uživatele

jednou větou vizionářský film o vizionářích s realizovatelnými vizemi... a když si uvědomíme, že na počátku všeho byla je a bude vize, tak tohle vše dohromady je opravdu silotvorné... nejde jen o osobu Michaela, o to, zda z něj někdo dělá něco více nebo méně... podstatné je, že ten člověk léta a léta něco dělá... a dělá to sakra dobře... šlo ale i o sílu filmu samotného... provokuje ...vytváří chuť něco dělat... jinak než káže pitomej systém, který každému z nás leze krkem, protože oficiálně jsme "na svobodě", ale ve skutečnosti žijeme v pěkně tvrdé base, která si v ničem nezadá s peklem téměř absolutní nesvobody... kontrola, kontrola a zase kontrola... vymezené území, diktát co budu jíst, co si budu oblékat, jak myslet... jsme ještě schopni sehnat něco nejedovatého k jídlu? můžeme nějak najít věci na sebe, na kterých není krev nebo svinstvo nebo, ani nevíme co všechno tam může být... a svobodně myslet? ... každý den naše hlavy schytávají informační balast, který nechceme... systému chce nemyslící tvory... utahat nás k smrti, abychom už prostě nechtěli myslet... líbila se mi část o souboji s byrokracií... prorazit průkopnickou cestu na svobodu... i když tentokrát ještě vyhrají systémoví pomatenci... bože... a pak ten střih a práce ve zničené zóně s lidmi nezatíženými starostí, co si kdo pomyslí, ale co dělá... nádšení... a další kontrast a zase a znovu manipulace strachem... a paralýza... a další nekonečná dřina a snaha... a vítězství... zkoušejme to a zachovejme si svobodu selhat, abychom mohli vymyslet něco lepšího... tak... takhle mě to vzalo... super... ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Chcel som dať 3*, ale napokom som sa rozhodol pre 4* kôli atypickej téme a zaumavosti dokumentu. USA a jej obyvatelia si myslia, že su najvyspelejší, najdokonalejší, najslobodnejší, najbohatší, ale v skutočnosti sú to otroci svojho obmedzeného myslenia. Mal som pocit, že okerem byrokracie každý čakal všimné, aby niečo vôbec urobil a podporil niečo. Američania sa držia striktne pravidla "Zadarmo ani kura nehrabe". Z pomedzi tých seniorov ta ženská bola snaď jediná, čo za ten plat aj odvádza svoju robotu a niečo okerem prdenia do stoličky aj robí. Aspoň som mal ten dojem z toho čo som videl a počul v dokumente. Ak by som mal stručne opísať film, tak partia mierne strelených hipi rebeluje). ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Fantastický chlapík. Obdivuhodný uletený vizionár, ktorému na rozdiel od mnohých iných nie je všetko jedno. Krásnym spôsobom dokazuje, že geniálne riešenia bývajú najjednoduchšie. Film je popritom vystavaný ako zaujímavý príbeh s viacerými rovinami a ponúka nespočetne podnetov k zamysleniu. Pritom ani zďaleka nie je iba ekologickou agitkou, ale zaváňa ako víchrica výbornými riešeniami, širokými súvislosťami, vizionárskymi snami, energickou aktivitou a fascinujúcou angažovanosťou. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Ne, ne, ne, ne, ne! Takhle dokument určitě ne! Sakra, jasně že Michael Reynolds je poměrně týpek, ale Oliver Hodge z něho skoro udělal modlu a trpitele - to se v dokumentu prostě nedělá. Žádný druhý pohled na věc - politici jsou zde předloženi jako absolutní blbci, přitom jejich připomínky mi místy přišly vhodné. Také by alespoň trochu mohl být nastíněn způsob fungování Reynoldsem navrhnutých domů (samozřejmě, chápu že jde o know-how, ale hrubý náčrt by jistě neuškodil). A můj poznatek - není trochu nebezpečné mít vyrobený dům z pneumatik či plastových lahví? Hlína-nehlína.. jedna jiskra a obyvatelé domečku jsou udušeni během pár vteřin.. No, chtělo by to dopilovat, pane režisére. ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Michael Reynolds je pracovitý hipík, který není ani tak architektem odpadu jako spíš architektem bláta zdobeného pivními plechovkami a sklenicemi od sodovky. Michael Reynolds si myslí, že ho politici šikanují, protože chtějí, aby jeho stavby splňovaly statické a hygienické normy a navíc požadují, aby zákony, které navrhuje, nebyly napsány humpoláckým slohem. Michael Reynolds chce svými stavbami snížit objem emisí v atmosféře, což by omezilo počet zemětřesení, které způsobuje globální oteplování. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Dokument získal v roce 2009 hlavní cenu na 35.ročníku mezinárodního festivalu o životním prostředí Ekofilm v Českém Krumlově. (Kamkon)

Reklama

Reklama