Reklama

Reklama

Architekt odpadu

  • Velká Británie Garbage Warrior
Trailer
Velká Británie, 2007, 84 min

Režie:

Oliver Hodge

Kamera:

Oliver Hodge

Portrét amerického architekta Michaela Reynoldse, který se proslavil stavbami z odpadů, zaznamenával přední britský dokumentarista Oliver Hodge po tři roky. Vítězný snímek Ekofilmu 2009.  Američan Michael Reynolds staví přes tři desítky let s úspěchem velmi levné domy, které disponují vlastním zdrojem energie, vody i tepla. Využívá staré pneumatiky, plechovky od piva a skleněné láhve. Tato překvapivě skvěle fungující alternativa bydlení z dílny vystudovaného architekta a zastánce trvale udržitelného rozvoje z Nového Mexika přesto, anebo spíš právě proto, v USA neustále naráží na nejrůznější byrokratické překážky. Celé tři roky zaznamenával režisér Oliver Hodge práci Michaela Reynoldse a jeho boj s americkými úředníky. Vypravil se s ním a s jeho partou podobně nadšených spolupracovníků i na tsunami zcela zničené Andamanské ostrovy, kde se jejich levné a účelné domky setkaly s velkým nadšením. Z celkových 350 hodin natočeného materiálu se tvůrcům nakonec podařilo sestříhat nesmírně živý a zajímavý portrét výjimečného muže a jeho splněného životního snu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Fantastický chlapík. Obdivuhodný uletený vizionár, ktorému na rozdiel od mnohých iných nie je všetko jedno. Krásnym spôsobom dokazuje, že geniálne riešenia bývajú najjednoduchšie. Film je popritom vystavaný ako zaujímavý príbeh s viacerými rovinami a ponúka nespočetne podnetov k zamysleniu. Pritom ani zďaleka nie je iba ekologickou agitkou, ale zaváňa ako víchrica výbornými riešeniami, širokými súvislosťami, vizionárskymi snami, energickou aktivitou a fascinujúcou angažovanosťou. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

V principu jsou dva druhy lidí, ti co s lehkým srdcem vyhazují a pak jsme tu my popeláři, kteří rádi recyklujeme a myslíme si, že by se vše v budoucnu mohlo ještě třeba hodit. Ono se to většinou nehodí, ale v okamžiku, kdy vyhodíme, je to téměř pravidlem, že to pak chybí...Tenhle pábitel mě opravdu dostal, škoda, že v dokumentu je věnovámo tolik prostoru jeho boji s byrokracií, bylo to sice taky zajímavé, ale radši bych si v tom čase prohlédla detailně ty jeho skvělé pneumoláhvově-gaudiovské příbytky. ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Obdivuji Michaela Reynoldse za to, jak se dokáže postavit systému a za jeho snahu zlepšit svět. Velká škoda, že přitom musí narazit na takové pitomce, kteří se snaží udržovat společnost takovou, jaká je, jen aby nemuseli nedej bože něco měnit. Nejsmutnější je, že se musí přihodit nějaká přírodní katastrofa, aby se lidstvo poučilo, ale to už bývá pozdě a všichni jen bědují nad tím, jak je to hrozné. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem ho pokládal za nějakého přestárlého hipíka, ale ten film mě vyvedl z omylu. Režisér si našel opravdu zajímavý objekt a pak provedl filmařsky naprosto profesionální práci, takže boj architekta s byrokratickými větrnými mlýny není žádná politická nuda, ale velmi dramaticky vypadající záležitost. Ale bydlet bych v tom nechtěl... ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Trochu méně americký než většina jiných amerických dokumentárních filmů. Hudební doprovod až tolik diváky citově nevydíral, slovní doprovod také nebyl moc uměle sugestivní, takže po shlédnutí člověk neměl pocit gumovaného mozku. Celkový dojem je OK, i když nejspíš hned nepoběžím a nepostavím si dům z odpadu. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Dokument získal v roce 2009 hlavní cenu na 35.ročníku mezinárodního festivalu o životním prostředí Ekofilm v Českém Krumlově. (Kamkon)

Reklama

Reklama