Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

Popluh 

všechny recenze uživatele

Po estonském Klass se k tématu šikana vyjádřil i belgický tvůrce. Nic Balthazar je ale, narozdíl od svého severského kolegy, mnohem filmovější a nesází na syrovost a dokumentárnost. Po technické stránce je Ben X naprosto precizní záležitost, která by se se svým vzevřením neztratila ani v zámoří a herecky je to taky víc než povedené. Když to jde v Belgii tak proč to sakra nejde u nás? ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica je veľmi emocionálne silná a presvedčívá, úplne vás vytáča, akí dokážu byť ľudia hajzli (väčšina triedy), no potom príde obrat, ktorý to všetko dosť skazí. Od úvodu sa spomína, že musí niekto zomrieť, aby sa niečo zmenilo, takže predpokladáte len dva možné konce - buď bude mŕtvolka jedna, alebo ich bude plná škola. Keď ale príde k očakávanej odpovedi na túto otázku, tak máte dojem, že si z vás niekto robí prdel a odrazu všetko to realistické v prvej polovici je hodené do koša a vy neviete, čo si o tom máte myslieť a čomu máte veriť. Záverečné dovysvetlenie tomu dá aspoň trošku zmysel, no pachuť ostáva a ten koniec je taký nemastný neslaný a emocionálne nie až tak silný, ako mohol byť, aj keď neočakávaný. Škoda, malo to nakročené na plný počet, ale aj tak veľmi kvalitné dielko s presvedčivým hlavným predstaviteľom. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Šikana je v poslední době hodně věrný námět na film a je to také jeden z důvodů, proč jsem tenhle film vidět chtěl, protože jsem očekával silný zážitek, který mi dost možná zkazí náladu, ale rozhodně nebudu litovat, že jsem u něj ztrávil hodinu a půl, viz třeba Estonský Klass nebo švédské Zlo. Ono to nakonec ale bylo trošičku jinak, než jsem vlastně sám čekal. O šikaně to sice bylo, ale tak první půlku filmu a nakonec mě to tak překvapilo, že jsem tomu musel dát plný počet. Zas tak agresivní to totiž nebylo a ten námět rozhodně stojí za to vidět. Není to takové to, že by si člověk měl uvědomit jak se ke druhému chovat, a s otevřenou hubou zírat na závěr jednoho uzavřeného příběhu spíše šokovaně než překvapeně. Tady překvapení bylo na prvním místě a šok až na druhém, což je co se týče šikany trošičku zvláštní, ale když to člověk uvidí, po těch pár filmech právě o tomto tématu, tak to rozhodně příjme a hodně ho to potěší. Ben X je totiž film, který mladý člověk ocenit musí, obsahuje herní vsuvky, obsahuje život mladých lidí, obsahuje realitu, se kterou se setkává každý den, ale tohle je přecijen příběh člověka, kterého možná někdo nepotká za celý život. Rozhodně to stojí za to to vidět, a věřte, že šokováni budete, ale až na druhém místě, to první bude hlavně ohromné překvapení. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Podobně jako v Klass i zde hraje hlavní roli šikana a její následky. Nechci spoilovat konec filmu, jen řeknu, že mě závěr náležitě potěšil. Ben trpí Aspergerovým syndromem a tak má problémy v komunikaci s ostatními jedinci. Kromě svého reálného života, ve kterém zažívá leda tak šikanu, prožívá ještě další - virtuální, ve kterém hraje nepříliš známou free MMORPG jménem ArchLord vydanou na přelomu roku 2005/2006. Právě v tomto světě je Ben nesmělý, mocný, dokáže adekvátně komunikovat s ostatním a to především se svou virtuální kamarádkou Scarlite. Tyto dva světy se v jeho realitě navzájem prolínají a Benova utrápená mysl dává tušit, jakým směrem se bude ubírat. Greg Timmermans, ač vypadá na svou roli studenta Bena trochu starší, je dost přesvědčivý a role mu jinak sedne jako ulitá. Ben X je dílo, které je zručně natočené, výborně zahrané, emocionálně napjaté a ještě nás upozorňuje na důležitý fakt šikany. Jediná věc, která se mi na snímku nelíbila, byly dokumentárně laděné rozhovory zasahující do děje filmu. (7/10) ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nahlédnutí do Benova světa a do jeho nelehkého života, a který mu ztěžují i lidé v jeho okolí. Jenže některé spůsoby "kamarádství" mají své meze a právě na tyto poukazuje tento snímek. Zkloubení reálného života a počítačové hry bylo netradiční, o to více se mi zamlouvalo a za použití dobré kamery dosáhlo "za málo peněz, hodně muziky" :-) 77% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)
  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama