Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

Dale 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica je veľmi emocionálne silná a presvedčívá, úplne vás vytáča, akí dokážu byť ľudia hajzli (väčšina triedy), no potom príde obrat, ktorý to všetko dosť skazí. Od úvodu sa spomína, že musí niekto zomrieť, aby sa niečo zmenilo, takže predpokladáte len dva možné konce - buď bude mŕtvolka jedna, alebo ich bude plná škola. Keď ale príde k očakávanej odpovedi na túto otázku, tak máte dojem, že si z vás niekto robí prdel a odrazu všetko to realistické v prvej polovici je hodené do koša a vy neviete, čo si o tom máte myslieť a čomu máte veriť. Záverečné dovysvetlenie tomu dá aspoň trošku zmysel, no pachuť ostáva a ten koniec je taký nemastný neslaný a emocionálne nie až tak silný, ako mohol byť, aj keď neočakávaný. Škoda, malo to nakročené na plný počet, ale aj tak veľmi kvalitné dielko s presvedčivým hlavným predstaviteľom. ()

Reklama

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Belgickej Tobey Maguire (nemůžu si pomoct) měl rád videohry, fantu a, kdo ví proč, lepily se na něj hezký holky, pak se ale ukázalo, že to není tak úplně pravda a ještě k tomu rozkopal na maděru celej počítač, tož to už jsi mě Bene nasral, takhle nejlepší kamarádi nebudem, holt budeš jen další z mnoha... Mazej. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má opravdu téměř vše!! Dotýká se diváků takovou cestou, že nikdy není průhledný, ale vždy chytrý a rafinovaný ! Překrásný Příběh, který vám vyrazí dech ! Film dodává čistý obraz o tom, jak lidé reágují na někoho kdo není úplně "normální". Tohle je povinnost pro každého Diváka,převážně pro ty, kteří byli vyloučeni ze společnosti ve škole z jakéhokoli důvodu,zejména Gamerové! Úplně jsem se vžil do role hlavního hrdiny a soucitil jsem s ním, byli mi jej fakt líto a cítil jsem obrovskou Lítost!! Tohle je zřejmě Špica Belgické Kinematografie!! ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

To zpracování mi moc nesedlo - pořád tam někdo pronáší něco do kamery (kupř. hned v úvodu Benova matka prohlásí, že "Nejdřív musí vždy někdo zemřít, aby se začalo něco dít", což v člověku samozřejmě hned vyvolá (mylnou) domněnku, že ten film skončí tak, že Ben v závěru svoje trýznitele pravděpodobně vystřílí - skutečný závěr mě v tomto ohledu docela překvapil), a do toho je děj neustále prostříháván záběry z počítačové hry nebo Benova dětství, což na mě působilo poněkud otravně, resp. ne moc filmařsky invenčně (navíc nemám rád filmy, jejichž název se nezmohl na nic lepšího, než na jméno titulní postavy, podobně jako nemám rád filmy "inspirované skutečnými událostmi" - když ten film doběhne, člověk nějak neví, co tam mohlo být skutečnou událostí...). Postava Bena mi navíc nebyla moc sympatická (vadilo mi také, že ho hrál výrazně starší herec), což se v kombinaci s těžkými tématy šikany a autismu podepsalo na tom, že mě ten film příliš neoslovil, a pravděpodobně ho brzy zapomenu. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)
  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)
  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)

Reklama

Reklama