Reklama

Reklama

Za dávných časů vládl zemi české kníže Krok, který měl tři dcery obdařené nadpřirozenými schopnostmi. Nejstarší Kazi měla schopnosti léčitelky, Teta dokázala promlouvat s duchy a nejmladší Libuše viděla do budoucnosti. Po smrti otce převzala vládu na jeho přání právě nejmladší dcera Libuše. Ačkoliv byla Libuše moudrá a spravedlivá vládkyně, muži jí pohrdali. Libuše se tedy rozhodla provdat za Přemysla Oráče ze Stadic, aby s jeho pomocí dosáhla uznání mezi svými podřízenými. Společně se usídlí na hradě Libušín, odkud Libuše předpověděla i založení a slávu města Prahy, které se později stalo sídlem královského rodu Přemyslovců. Po smrti Libuše přebírá vládu její manžel Přemysl, s končícím matriarchátem však stoupá nespokojenost žen, které nakonec vyvolají Dívčí válku. Příběh kněžny Libuše je tentokrát nahlížen nejen z pohledu Jiráskových Starých pověstí českých, ale opírá se i o divadelní hry Franze Grillparzera a Clemense Brentana. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Režisér filmu Constantin Werner v rozhovoru řekl: "Jestli se domníváte, že nemám právo natočit film s tematikou Čech, tak to vám musím objasnit. Část mojí rodiny byli česko-němečtí průmyslníci z Ústí nad Labem. Historie Čech a jejich pověsti jsou tudíž i součástí mého kulturního dědictví." (Zdroj: art.ihned.cz) (dinamit_1)
  • Původní název filmu zněl Koruna Vyšehradu, později autoři změnili název na Pohanská královna. (Zdroj: cs.wikipedia.org) (dinamit_1)
  • Snímek byl kritiky hodnocen veskrze negativně. Je srovnáván s nepovedeným domácím videem nebo italským soft-pornem 80. let 20. století. Je kritizován za smíšení historického filmu s ekologicko-feministickými poselstvími, levnou výpravou, špatnou kamerou, chabé herecké výkony či špatnou angličtinu některých herců. (Zdroj: cs.wikipedia.org) (dinamit_1)
  • Natáčení probíhalo kromě lokací v Praze i v Adršpachu, Uherském Hradišti, Brdech, v okolí Berounky a Dobříše. Pro obydlí byly využity slovanské skanzeny se zrekonstruovanými stavbami. (Zdroj: kinobox.cz, cs.wikipedia.org) (dinamit_1)
  • Snímek podle všeho čerpá námět z divadelních her Franze Grillparzera, Clemense Brentana a próz Aloise Jiráska. (Zdroj: kinobox.cz) (dinamit_1)

Reklama

Reklama