Reklama

Reklama

Dům loutek

(seriál)
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi
USA, (2009–2010), 20 h 59 min (Minutáž: 43–50 min)

Tvůrci:

Joss Whedon

Hrají:

Eliza Dushku, Harry Lennix, Fran Kranz, Tahmoh Penikett, Enver Gjokaj, Dichen Lachman, Olivia Williams, Reed Diamond, Amy Acker, Brett Claywell (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(27)

Dollhouse je přísně tajné a velmi ilegální. Je to místo, kde se plní přání. Klienti s dostatkem peněz a správnými kontakty si můžou najmout "Actives" nebo "Dolls". Dolls mají kompletně vymazanou paměť, čili jim můžou být vtisknuty vzpomínky, schopnosti a jazyk pro různá přiřazení. Na misích je kontrolují "Handlers" a po dokončení úkolů jsou opět vymazáni a udržování ve futuristické laboratoři Dollhouse. Jsou to lidé, kteří se rozhodli, pro vlastní důvody, vzdát se svých těl. Můžou být kýmkoliv. (dresi)

(více)

Recenze (168)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Joss Whedon už má za sebou sice lepší kousky, i tak se ale jedná o velmi zajímavý seriál. Prvních pár dílů jsem byl sice trochu rozpačity, ale od nějakého šestého dílu se to pořádně rozjelo a Whedon svůj slibnej námět vytěžil celkem slušně. Eliza Dushku má sice v pár dílech docela rezervy a každou tu postavu zahrát nedokáže, ale na nervy mi překvapivě nelezla. Navíc tu jsou,jak je Whedona zvykem, výborné vedlejší postavy, které se mnohdy pořádně projeví až ke konci. A zmínit si zaslouží také rolička Alana Tudyka, který si to vyloženě užívá. Celkově asi jeden z nejzajímavějších nových seriálů sezóny 08/09 a doufám, že Jossovi vydrželo ještě hodně trumfů do další série. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Ano, potenciál veliký a ne úplně využitý, o tom nelze z mého pohledu diskutovat. S ohledem na to, že každý díl je v podstatě diametrálně odlišný (v závislosti na osobnosti vtisknuté do Echo), kvalita silně kolísá. Akce je tu poskrovnu, takže nečekejte žádnou divokou akci, kdy je Echo neustále nehroženou bojovnicí, ale obvykle seriálu nechybí spád a dynamika. Zahraný je dobře, Elisha není typická "pipinka", která je líbivá, ale charisma má. Whedon ale už přinesl světu lepší kousky. I když škoda, že druhá sezóna je ohrožená, pár úprav a byla by to televizní lahůdka. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

První sezóna není zrovna výkladní skříní Whedonovy mysli a měla by být odklizena někam na skládku vyčpělých nápadů, ovšem ta druhá už nepostrádá spád, sevření děje je pevnější a spousta záludných kliček vede k robustnímu finále. Je jenom dobře, že byl seriál ukončen. Uměle natahované série by se měly vraždit. A ano, Eliza Dushku je krásný kousek, leč bez sebemenší špetky hereckého talentu. Herečka ztvárňující Echo by měla totiž mít charisma na rozdávání a neměl by pro ni být problém zahrát jakoukoli roli. Tohle Elize rozhodně nevyšlo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dollhouse určitě má co nabídnout, bohužel jeho směřování a hlavní klady se tak nějak míjejí s mými představami a požadavky. Vyhovovalo by mi, kdyby seriál svůj příběh rozehrál jako kyberpunkovou jízdu, bohužel Joss Whedon ho kormidluje směrem k mainstreamovému dobrodružnému seriálu, kde se to jen hemží tajnými agenty, intrikami, krásnými ženami a vztahovou chemií mezi muži a ženami. Trpí obvyklými nedostatky současné americké seriálové produkce, tzn. epizodičností, zjevným kalkulem na co největší počet sérií, takže si tvůrci spoustu překvapení nechávají do budoucna, vyskytuje se tam až příliš mnoho exkluzivně pohledných mladých lidí jako vějička pro teenagerské publikum. Seriál má pomalejší tempo a v některých momentech to vypadá, že Whedon tápal, kam příběh dál nasměrovat. Na druhou stranu, z vizuálu je znát slušný rozpočet a mezi hlavními hereckými představiteli nepřevažují manekýni, ale kvalitní a často i zkušení herci. Nemůžu se ale zbavit dojmu, že potenciál byl daleko větší a za určitých okolností se seriál mohl stát nedostižným kultem. V průběhu druhé série Dollhouse rezignoval byť jen na zdání jakékoliv logiky a návaznosti, až se nakonec dostal tam, kam si to namířila dvě nastavená pokračování Matrixu... Celkový dojem: 40%. ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Začaly se mi líbit seriály, které vyvolávají určité etické otázky - nespravedlnost, "dobrá" vražda, teď zase ovládání těl lidí....prostě k zamyšlení. Ano, lidé jdou do Dollhousu dobrovolně, aspoň většinou, ale ví vůbec do čeho jdou? A kdo jim zaručí, že to nezanechá trvalé následky?Přirozená Eliza Dushku, která mě zaujala už v Buffy dodává hlavní roli šťávu, kterou seriál definitivně potřebuje a přestože to není to nejlepší, co jsem kdy viděla, určitě bych každému doporučila podívat se na proces vtiskávání a vymazávání identity, protože kdoví jestli něco podobného nehrozí i v naší budoucnosti.... ()

Galerie (372)

Zajímavosti (10)

  • Postava Dr. Saunders měla být původně mnohem starší. Joss Whedon postavu přepsal, aby mohl do role obsadit Amy Acker. (TomikZlesa)
  • Dollhouse je součástí kampaně FOX TV nazvané "Remote-Free-TV", která zahrnuje například i serál Fringe. Cílem kampaně je snížit pauzy na reklamy a získat tak více vysílacího času. (TomikZlesa)

Související novinky

Joss Whedon prolomil mlčení

Joss Whedon prolomil mlčení

18.01.2022

Je to zhruba rok, co jsme psali sérii článků na téma pozadí vzniku filmové Ligy spravedlnosti, kde po odchodu Zacka Snydera vznikl obří střet mezi hercem hercem Rayem Fisherem a zastupujícím… (více)

Whedonův marvelovský seriál? S.H.I.E.L.D.

Whedonův marvelovský seriál? S.H.I.E.L.D.

30.08.2012

Dlouho se spekulovalo, o čem přesně bude televizní seriál, jehož rozjetí má Joss Whedon v exkluzivní smlouvě s Marvel Studios. Inu, bude o tajné vojenské obranné organizaci S.H.I.E.L.D. (Strategic… (více)

Zamávejte Dollhouse na rozloučenou

Zamávejte Dollhouse na rozloučenou

24.10.2009

Nový seriál Josse Whedona od začátku bojoval o přežití. Druhá sezóna byla schválena jen s odřenýma ušima a s nadějí, že se sledovanost zvedne. Opak je pravdou a tak už všichni čekají, kdy Fox seriál… (více)

Joss Whedon má chatu v lesích

Joss Whedon má chatu v lesích

10.07.2008

A v ní, jak jinak, straší. Tvůrce megaúspěšné Buffy a rychle stopnuté, ale přesto kultovní Firefly, startuje v lednu na Foxu nový seriál Dollhouse (Eliza Dushku jako členka party mladých lidí, kteří… (více)

Reklama

Reklama