Reklama

Reklama

Temné patro

  • Finsko Dark Floors
Trailer
Finsko / Island, 2008, 84 min

Režie:

Pete Riski

Scénář:

Pekka Lehtosaari

Hudba:

Ville Riippa

Hrají:

William Hope, Leon Herbert, Ronald Pickup, Philip Bretherton, Noah Huntley, Dominique McElligott, Skye Bennett, Mr. Lordi, Kita, Amen, Ox, Awa, Jussi Haukkamaa (více)
(další profese)

Pouhých sedm pater může být tou nejhorší noční můrou
Otec se chce o svoji autistickou dceru postarat sám a násilím ji odvést z nemocnice. Při útěku ale zůstanou uvězněni spolu s dalšími šesti lidmi ve výtahu. Incident je však pouze začátkem té nejhorší noční můry. Když dveře výtahu po delší době dveře výtahu konečně otevřou, najdou jen strašidelně prázdné chodby několik zohavených těl. Je to práce netvorů z temné strany, kteří se právě pouští do děsivého útoku na své nové oběti. Začíná být jasné, že na malém autistickém děvčátku leží otázka přežití celé skupiny. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (237)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bože, jaký IQ mají postavy ve filmu? Tady všichni reagují tak strašně nelogicky, pohybují se tu nelogicky až se z toho člověk diví. Oni vystoupí v patře, kde nikde nikdo není a policista to odůvodní tím, že asi je požární cvičení (!!!). Jo, už vidím, jak všichni doktoři se vykašlou na svoji práci, chirurgové na operace a potáhnou se i s pacienty ven. Holka si tu celý film kreslí nějaké děsivé kresby, co poukazují na to, co se tam děje, ten její skicák je poměrně velký a někdo si toho všimne až po půlhodině filmu (!) a dá se to řeší až po dalších 20 minutách (!). Po nemocnici pobíhají duchové a metalisti (jo, fakt, všechny ty démony tu hraje nějaká finská metalová skupina) a všechno se tam děje strašně nahodile, bez nějakého vysvětlení (SPOILER jo, chápu, temnota ovládla svět a ta holka tomu zabránila KONEC SPOILERU, ale i tak, proč jsou tam proboha nějací duchové (navíc ten jejich vizuál je směšný), proč ten dědek v tom filmu asi třikrát umřel, to tady vysvětlené není. Objevují se tu postavy, o kterých nic nevíme (proč je tam policista, a tamten úředník, kde se tam vzal?) a celé to dost selhává. Jo, ze začátku to vypadá dobře (dokud vám nedojde, jak to pak bude blbé) a nějaká atmosféra tam přece jenom je, ale jinak to je prostě nelogický film plný postav s IQ tykve. Jestli se náhodou jenom ti metalisti nechtěli udělat vlastní film (tak když mohli Beatles a Pražský výběr...), ale tak od metalistů bych to teda čekal brutálnější, tady ta krev snad ani není. 2* ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Žánr hororu je mi blízký a v minulosti jsem shlédl řadu slavných i neznámých filmů této kategorie. Když si je člověk po letech pustí znovu, často žasne nad tím, jak zoufale špatné jsou to filmy, a když vymaže faktor nostalgie, zbydou řemeslně k uzoufání trapné kousky, které můžou vzbudit maximálně tak shovívavý úsměv. U převážné většiny dnešních hororů je mé hodnocení kritičtější, než je u fanoušků žánru zvykem. V případě Temného patra jsem byl příjemně překvapený, i když rozhodně nejde o film, který by žánr nějakým zásadním způsobem inovoval a patřil k jeho současným vrcholům. Jde jenom o poctivě natočený žánrový kousek, který využívá postavy malé autistické dívky, kdy se ve filmu odrážejí její úzkostné stavy a představy. Děj se neodvíjí v duchu nějaké logiky, protože noční můra žádnou logiku nemá. V převážné většině své stopáže si snímek udržuje atmosféru, kterou vytváří opuštěné chodby nemocniční budovy, pohyb kamery, která si pohrává se záběry stále zchátralejších interiérů, a zlověstné zvuky, které mohou předznamenávat cokoliv. Snímek navíc pracuje se zajímavou časovou smyčkou. Film je silný tam, kde si hraje s náznaky a předtuchou něčeho hrozivého, upadá v momentech, kdy zlo dostává hmatatelnou podobu a zjevují se bubáci v podobě členů známé finské hudební skupiny Lordi. Film je obsazený sice neznámými herci, ale jejich výkony odpovídají dané kategorii filmů a rozhodně mě neurážejí. Celkový dojem: 55 %. ()

Reklama

drackula 

všechny recenze uživatele

V prvom rade treba konštatovať, že film si vychutnajú iba fanúšikovia hard-rockovej kapelky Lordi. Atmosféra chladnej nemocnice sa vcelku zaujímavo vyvíja, kostými členov kapely stoja fakt zato, avšak niečo tomu chýba. Ústredná myšlienka, nech sa tvári akokoľvek hĺbavo a originálne nefunguje tak ako by mala. Divák čaká nejaký vývin ale nič sa nedeje. Záver v duchu - "o čo išlo si domyslite sami" - vôbec nemá ten správny efekt a nerozbieha mozgové závity snažiace sa pochopiť pointu. Skôr naopak, necháva ich chladné. Každopádne nejde o zbytočný film, ale ani nič čo by spravilo dieru do sveta. 55 % ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Tak tady jsem nevěděl co na to říct. Tyhle filmy mám rád a začátek byl dost dobrý. Nemocnice, velké chodby, zastavující výtah, to vše je dobrá hororová atmosféra. Ta pro mně ale skončila, když se objevil první Bubák, protože toho by se leklo leda opravdu malé dítě. Film jsem se ale dokoukal v pohodě, občas tu probleskla znovu i ta ponurá atmosféra, takže ač jsem váhal, nakonec pro mně za 3 hvězdy. ()

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

Od skupiny Lordi jsem viděl snad všechny videoklipy, vždy jsem byl nadšený jejich kreativitou a říkal jsem si, jaká by to byla paráda natočit s nimi film, stalo se. Z počátku jsem byl celkem spokojený, tajuplná atmosféra mě naplnila očekáváním a já si říkal, konečně dobrý horor. Čím více se však ukrajovalo ze stopáže, tím více jsem se nudil, jako by se příběh zastavil a neustále se opakovalo to samé dokola a dokola, zastavený čas byl vlastně i jedním z aspektů příběhu, ale v tomto případě to spíše vypadá na zastavení myšlenkových pochodů u tvůrců děje, že by došly nápady? Sem tam něco někde vylezlo ze tmy a pak nic. Z filmu mám prostě pocit, jako bych se díval na nesestříhaný videoklip, nestvůry dělají totéž co ve videoklipech, stojí stejně, chovají se stejně, stejně vystupují. Nejvíce mě dorazil konec, hlavní "obluďák" a nezmůže se na nic víc než jen stát a několikrát zařvat???? ....Možná si neuvědomil, že není na koncertě, ale že točí film....no a pak úplný závěr, to už je opravdu no comment. Plusem jsou snad jen efekty, poměrně zajímavé prostředí a místy slušná atmosféra. Lekacích momentů se také pár najde, ale nic výrazného to není. Je to škoda, mohlo to dopadnout mnohem lépe. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (3)

  • Ještě 5 let od uvedení se jednalo o nejdražší finský horor. (Cheeker)
  • Logo a obal filmu bylo navrženo členy hudební skupiny Lordi. (Terva)
  • Příšery vystupující ve filmu jsou ve skutečnosti členové finské skupiny Lordi ve svých tradičních převlecích. (JSSVLVKMK)

Reklama

Reklama