Reklama

Reklama

Ať vejde ten pravý

  • Švédsko Låt den rätte komma in (více)
Ukázka z filmu

Outsiderský hrdina filmu, dvanáctiletý Oskar, žije na švédském sídlišti. Zde se setkává se stejně starou dívkou Eli, která se právě přistěhovala. Záhadná Eli ho svým podivným chováním přitahuje. Obě samotářské děti se sblíží. Jejich přátelství čeká osudová zkouška. Oskar totiž zjistil, že tajemná Eli je upírka... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (775)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Neskutečně ponurý, ale taky neskutečně krásný příběh o jedné mladé lásce, které brání jedna „maličkost“… Nebudu se tu moc rozepisovat, to už udělali ostatní a lépe, jen řeknu, že kdyby takhle (alespoň vzdáleně) vypadala série Twilight, tak bych se fakt nezlobil… Tohle jsou totiž praví upíři, ne ti chudáčci z výše zmíněného filmu, kteří na slunci září… :-) P. S. Celou dobu jsem chtěl dát 4 s tím, že nemám ten správný pocit na plný počet, ale ten konec mě dostal… ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Ideální film na rande pro náročnější diváky. Kluci dostanou působivou a krvavou podívanou, zatímco holky se budou dojímat nad osudovým "zaláskovaným" příběhem a přát šikanovanému chlapci štěstí. Náročnější diváci pak budou oceňovat, o nakolik pomalý a vyloženě klubový, depresivní film jde a jak je problematika děti a jejich pohled na svět citlivě uchopen. Problém spočívá v tom, že ani jedna linie není zcela uspokojivá, v každé se najdou logické lapsy v rámci fikčního světa a ani jedna se nevyhnula uchýlení se ke klišé a schématizmu (kluk musí být šikanovaný outsider, holka má problémy se svým "otcem" ad.). Jako experiment zajímavé, ale nefunkční, jako ozvláštnění žánrového filmu chytré, ale nedůsledné a ve výsledku nekoncepční. Bojovat proti jedné (americké) emo upřířeně druhou (švédskou) prostě nelze, zvlášť když ta první je mnohem lépe a neotřeleji natočena. ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Stejně jako život upíra je nekonečná láska k někomu i přesto, že klade po cestě určité překážky. Ale proč bychom se tomu bránili, když si rozumíme? Jak jinak bychom zažili dojemný příběh? Jak jinak bychom zjistili, co dokážou naše city? Jak jinak bychom se měli obětovat? Perfektní atmosféra s ještě dokonalejším soundtrackem až lituju toho, že jsem film propásl na KVIFF. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená hororová dráma zo švédskej produkcie. Má dosť dobrý príbeh o chlapcovi, ktorý je v škole šikanovaný a navyše nemá moc priateľov a tak svoj voľný čas najradšej trávi na ihrisku pred svojim domom. Tu sa ale začne stretávať s príjemným dievčaťom, ktoré sa len nedávno presťahovalo do toho istého domu, ale časom si uvedomí, že ona je upírka, no priateľstvo má pre neho väčšiu hodnotu a tak medzi nimi začne zaujímavý vzťah. Spracovanie sa mi páči, síce dej je pomerne jednoduchý, až tak moc sa tu toho neudeje, ale pozerá sa na to výborne. Film zaujme už od začiatku a jeho kvalita už ide po celý čas stále hore, čo ma veľmi potešilo. Najviac času sa film samozrejme venuje hlavne samotnému vzťahu medzi chlapcom a upírkou, ktorý sa skvelo vyvíja a po celý čas ma to veľmi bavilo, ale dobre podané je aj šikanovanie, kvôli ktorému sa k hlavnej postave dá rýchlo získať vzťah a rozhodne zaujme aj upírkin otec. Za celý čas som nenarazil ani na jedno skutočne slabé miesto a vydarených scén je tu plno, takže tu si ani nemám na čo sťažovať. Čo sa týka hororových scén, tak vidno, že tu na rozdiel od mnohých podobných filmov vôbec nie sú prvoradé, len doplňujú dej a nepôsobia samoúčelne, ale všetky sú zaujímavé, efektné, pomerne drsné a niektoré aj celkom originálne. Už scéna v nemocnici alebo prvé usmrtenie muža dievčaťom dokážu zaujať, ale najlepší je aj tak záver v bazéne, po všetkých stránkach veľmi zaujímavo podaná scéna. Herecké obsadenie je na tom dobre, obe detské postavy si ma získali hneď a čím ďalej mi boli sympatickejší, ale ani tých pár dospelých postáv nesklame. Réžia a technická stránka sú perfektné, skvelá atmosféra, veľmi dobrá kamera, páči sa mi aj prostredie, mám veľmi rád túto kombináciu zimy a noci, keďže veľká časť filmu sa odohráva v noci, tu nemám čo vytknúť. Síce plné hodnotenie nedávam, nie je to práve ten typ filmu, ktorý by som mal potrebu vidieť rýchlo znovu, ale inak som veľmi spokojný. Je to zaujímavý, originálne podaný horor s upírskou tématikou, ktorý pôsobí tak príjemne prirodzene. 80% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, typicky seversky divný. Horror je nadnesené označení, protože strachu nevyvolá ani co by se šušní za nehet nacpalo, maximálně mírné mrazení. Ošklivé scény se najdou, to jo, akorát nepřinesou pocit osobního ohrožení. Dětští hrdinové odkazují na rodinný film, ale to je hodně vzdáleno realitě, tohle pomalu plynoucí drama s melancholickou až depresivní atmosférou by většinu mladých diváků spolehlivě znudilo. Náctileté pipinky by byly znechuceny, protože Oscar není zrovna Patyzón, vzhledem ani chováním. Naopak, je to od pohledu typický otloukánek, na čele má napsáno "kopněte si do mě" a někteří spolužáci rádi vyhoví. A Eli také příliš nevyhovuje mladistvým představám o vznešených upírech, je to spíše politováníhodná osůbka. Film obsáhl poměrně hodně motivů a námětů k zamyšlení, ať už jde o lidské starosti jako šikana, rozvedení rodiče, alkoholismus, až po ty upíří lapálie, jakými je věčné skrývání před světlem i světem, hlad, nutnost opatřit si potravu... a výčitky. Je v tom spousta emocí. Sblížení dvou izolovaných outsiderů snad nikoho nemůže překvapit. Romantická rovina mě lehce otravovala, ovšem měla své opodstatnění a ne právě malicherné. Vytknout můžu i předvídatelnost, ale nepřinesla sebou nudu, tak co... Závěr mi přišel poněkud nedotažený (SPOILER: vždyť co dokáže vyřídit 12-leté dítě bez dospělého?), na druhou stranu nevím, jak jinak by to mohlo skončit - takhle nějak jsem si to přece představovala:-). "Let the Right on in" je nevšední snímek, co utkví v hlavě, a jsem si jistá, že se k němu budu vracet. Povedená záležitost, byť ne na plný počet... Škoda prohřešků proti logice. 81% ()

Galerie (102)

Zajímavosti (21)

  • Film sa odohráva v roku 1982. (Pat.Ko)
  • Kousaní do kůže a masa bylo napodobené kousaním do klobásek. Pití krve bylo nahrazeno pitím jogurtu. (milealelia)
  • Téměř každá scéna ve filmu obsahuje rudou barvu jako odkaz na barvu krve, jediné jídlo, které může Eli (Lina Leandersson) konzumovat. (milealelia)

Související novinky

Ať vejde ten pravý v seriálové podobě?

Ať vejde ten pravý v seriálové podobě?

17.03.2021

Stanice Showtime se pokusí přinést na televizní obrazovky novou adaptaci knihy „Ať vejde ten pravý“ spisovatele Johna A. Lindqvistda. Showrunnerem a výkonným producentem seriálové verze bude Andrew… (více)

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

01.05.2014

Tři roky staří Lovci hlav, kteří byli adaptací stejnojmenného románu Joa Nesba, konečně dostanou „bratříčka". Kolem další knihy slavného norského spisovatele, ponuré detektivky Sněhulák, dlouho… (více)

V létě přiběhnou vlkodlaci z Dánska

V létě přiběhnou vlkodlaci z Dánska

25.02.2014

Součástí nedávno ukončeného filmového festivalu v Berlíně je i obchodování s novými filmy, které jsou v různých fázích postprodukce, natáčení, nebo se ještě točit vůbec nezačaly. Jeden z… (více)

Reklama

Reklama