Reklama

Reklama

Americké biografické hudební drama vypráví o vzestupu a pádu legendárního afroamerického rappera Christophera Wallacea, který se proslavil jako „The Notorious B.I.G." Film sleduje jeho závratnou cestu k úspěchu - od mládí, jež strávil v 70. letech v Brooklynu, až po tragickou smrt v roce 1997.  Malý Christopher získal stipendium na soukromé katolické škole a jeho matka udělala všechno pro to, aby ho uchránila před nástrahami ulice. Bylo to však marné. Už jako teenager začne prodávat drogy, ale jeho život se změní, když přítelkyně Jane otěhotní. Narození dcery ho nasměruje k rozhodnutí vydělávat a být nezávislý - ať už legálně nebo jinou cestou. Jeho rappová nahrávka se náhodou dostane do rukou hiphopového impresária Seana „Puffyho" Combse a ten z něho doslova přes noc vytvoří senzační afroamerický kulturní fenomén. Zároveň s úspěchem však přicházejí nové tlaky a osud má s Christopherem jiné plány... Wallaceho v mládí ztělesnil jeho vlastní syn Christopher Jordan Wallace, v dospělosti ho hraje Jamal Woolard, režie se ujal George Tillman Jr. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (101)

animario 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný biografický drama o jedný z ikon zaoceánskýho hip hopu. Film mapuje život Biggieho, jeho vzestup i násilnou smrt a částečně ho i oslavuje. Ač tenhle žánr poslouchám, gangsta rap mě nikdy nebral, ale Notorious narozdíl od druhý zainteresovaný ikony v tomhle příběhu a sváru mezi východním a západním pobřežím Tupaca, zplodil víc nadupaných pecek. Pro publikum zajímající se o hip hop, jeho historii a osobnosti to může být zajímavá sonda, ostatní asi nemá čím zaujmout. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Mám ráda životopisy a tenhle beru jako protipól k "Straight Outta Compton". BIGa jsem neznala ani neposlouchala, jako celý slavný RAP 90.-ek, kdy se stříleli jenom proto, že je někdo úspěšnější nebo někdo někoho něčím nasral. 2paca jsem znala pouze jako herce a tohle halóó kolem vražd těchto drogových a jiných bývalých dýlerů, kteří se posléze předváděli v těch nejnevkusnějších kilech zlata, šukali i myš která jim zatleskala a dělali ze sebe to co nejsou, jenom ukazuje tu povrchnost, která při tom jejich "slavném" vzestupu čišela ze všeho a ze všech. Přesto je to zajímavé  a pro mě další zářez do paměťové karty mého vědomí. Za mě 85% ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Životopisný film zastreleného rapera sa mi zdal byť zaujímavý, štedré hodnotenie naznačovalo kvalitu a po filme musím uznať, že tu je. Film sa naozaj vydaril napriek tomu, že okrem A. Bassettovej tu nie je žiadna známejšia tvár. Nadšenie a odhodlanie hercov sa podarilo pretaviť do solídneho životopisného filmu, ktorí by si všetci RAPERI sveta (hej yoou! ideme na to!!! , hej yoou!) nemali nechať ujsť. Istého času som tiež trochu počúval rap, ale od Biga si neviem vybaviť žiaden veľký hit. Mňa skôr zaujali Cypres Hill, Hoause of pain, Marky Mark, IceT..., ale tie časy sú preč. Mohol by som si uťahovať z raperského strihu nohavíc (pozor nepribližovať sa, mám v nich nasraté...), akože zlatých a ťažkých reťazí, ktoré tlačia do predklonu, alebo štýlovej čiapky spustenej cez oči(kurva kam idem, navigujte ma!), uterák na hlave(kurva už vážne nič nevidím!...) či botasiek s rozviazanými šnúrkami dobrými akurát na to, aby si človek rozbil papuľu...Ale dosť. Toto je rapový svet, nechajte nás! (yoou motherfucker yoou!) Tak žite a užite si film raperi. 80% od rockera. ()

4daPeace 

všechny recenze uživatele

Verdikt: Pro mě osobně zklamání, potenciál tady byl ohromný a o to víc bolí zjištění, že ne všechno funguje. Většina hereckých představitelů je zkrátka otřesná (Anthony Mackie jako Tupac -> na casting musely přijít stovky podobnějších herců; Marc John Jefferies jako Lil Cease -> dítě hraje dospělého gangsta rappera malého vzrůstu, opravdu 'přesvědčivě a nekomicky'; Derek Luke jako Puff Daddy -> LOL), první třetina až polovina filmu je hodně rozpačitá, jako by tvůrci nevěděli, co všechno nám chtějí sdělit, přitom základ a náhrobní kamen byl jasně vytesán a rámován Biggieho životopisem. Ohledně vztahu Biggie/Bad Boys/East a Tupac/Suge/West panují do dnešního dne velké nejasnosti, ale film nám předkládá jasná fakta, vyznívající ve 100% prospěch Biggieho - Biggie byl dealer prodávající crack těhotným, tvrdý gangsta motherfucker bez smyslu o zodpovědnost, s každou druhou lezl do postele, velký Tupacův kamarád, který s jeho postřelením/smrtí neměl nic společného (ten překvapený výraz ve tváři by nedokázal ani Derek Zoolander) který si prostě jen tak pro radost zpíval a rapoval, ale co čert nechtěl, zrovna, když se trochu měnil k lepšímu, tak ho nějaké svině bezdůvodně zatřelili? Ať jenom nekritizuji - hlavní představitel hraje dobře, stejně tak takřka všechny představitelky ženských postav v Biggieho životě a od poloviny filmu to celé chytne spád. 'Pouhý' dokument Tupac: Ressurection stojí kvalitativně o hodně ČSFD procent výše. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slušne prevedený životopisný film, ktorý nám dáva trochu viac informácií o tej nepochopiteľnej vojne medzi čiernymi rapermi. B.I.G. je tu zobrazený trochu viac ako dobrák, no nevadilo mi to a keďže som doteraz nemal veľa poznatkov ohľadom tohto hudobného žánru, snímok mal pre mňa aj "náučný" charakter. V každom prípade v porovnaní s dokumentárnou verziou o 2Pacovi je toto o málinko slabšie. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (10)

  • Když sedmnáctiletý Biggie rapuje na ulici proti Primovi, v pozadí je vidět plakát k filmu Juice, ve kterém hrál hlavní roli Tupac Shakur. Je to malý odkaz na tohoto rapera, který byl také ve filmu stvárněn Anthony Mackiem. V této scéně je podle všeho Biggiemu sedmnáct let, film Juice byl ale natočen až v roce 1992, kdy bylo Biggiemu zhruba 19-20 let. (Cliff Booth)
  • Slovo "fuck" ve filmu zazní 154krát což je 1,25krát za 1 minutu. (Dixxx)

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama