foto

F. Gary Gray

  • nar. 17.7.1969 (47 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Felix Gary Grey se narodil 17.července 1969 v New Yorku. Věnuje se režírováním filmů, ale začínal jako režisér hudebních videoklipů. Ice Cube, Dr.Dre ad. to jsou jména se kterými se Gary setkal při natáčení videoklipů, za které získal několik cen. Možná z tohoto důvodu zanechal studijí v Northern California a začal se pořádně věnovat filmařině.

Jeho režijním, filmovým debutem se stala v roce 1995 čenošská komedie PÁTEK TO JE DEN (FRIDAY), kde se v hlavní objevili v tu dobu nepříliš známí herci, Ice Cube a Chris Tucker. Rok na to přesedlal na akční snímek VABANK, pojednávající o čtveřici žen, které se rozhodnou vykrást banku. Následnující rok zabodoval akčním dramatem VYJEDNAVAČ ve kterém se objevily podstatně větší hvězdy Samuel. L Jackson, Kevin Spacey, David Morse ad. Snímek pojednává o policejním vyjednavači Dannym Romanem (S.L.Jackson), jenž se snaží očisti své jméno.

Přehouplo se nové tisíciletí a Gary připravuje nový akční film OSAMĚLÝ MSTITEL (2003) v hlavní roli s drsným Vinem Dieselem, který co by agent protidrogového oddělení Sean Vetter bojuje proti drsnému drogovému kartelu. Ale tento film bohužel příliš nezabodoval. A možná z tohoto důvodu se začíná natáčet svižné akční krimi LOUPEŽ PO ITALSKU (2003), kde se objevila pěkná řádka velmi známých herců. Smetánka známých tváří se nejspíše Garymu zalíbila a proto v roce 2005 natočil snímek BUĎ V KLIDU, ve kterém se to jen hemžilo hvězdami v čele s Johnem Travoltou, Umou Thurmanovou nebo Danny DeVitem.

Ani přes nějaké menší neúspěchy F. Gary nezanevřel a stále natáčí. Třeba i pokračování snímku LOUPEŽ PO ITALSKU s názvem LOUPEŽ PO BRAZISLKU.

Josef "MATADOR" Nepomucký

Režijní filmografie

2017 Fast 8
2015 Straight Outta Compton
2009 Ctihodný občan
2006 Enemies (TV seriál)
2005 Buď v klidu
2003 Loupež po italsku
Osamělý mstitel
2000 And Ya Don't Stop: Hip Hop's Greatest Videos, Vol. 1
1999 Ryan Caulfield: Year One (TV seriál)
1998 Vyjednavač
1996 Vabank
1995 Pátek

Hudební videoklipy

1995 Dr Dre - Keep Their Heads Ringin' (hudební videoklip)
TLC: Waterfalls (hudební videoklip)
1993 Ice Cube - Check Yo Self (hudební videoklip)
Ice Cube - It Was a Good Day (hudební videoklip)

Herecká filmografie

2015 Straight Outta Compton
2009 Ctihodný občan
1996 Vabank
1995 Pátek
Too Something (TV seriál)
1989 První liga

Dokumentární

2005 Be Cool, Very Cool
2000 Acapulco Black Film Festival (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(56)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace