foto

Eminem

  • nar. 17.10.1972 (44 let)
    Kansas City, Missouri, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Eminem se vlastním jménem jmenuje Marshall Bruce Mathers III. Dětství neměl příliš šťastné, žil sám s mámou a mladším bratrem, tátu nikdy neviděl. Velmi často se stěhovali mezi Kansas City a Detroitem, měnil školy, a tak se velmi těžce seznamoval s novými kamarády. Ve dvanácti letech se nakonec s matkou usadili ve Warren v Michiganu. Již v mládí se stal fanouškem rapu a ve čtrnácti letech se mu začal věnovat. Ačkoli nedokončil střední školu a vystřídal několik různých prací, snažil se maximálně soustředit na hudbu.

25. 12. 1995 se mu a jeho přítelkyni Kim Mathers narodila dcera Hillie Jade Scott. V roce 1996 vydal své debutové nezávislé album "Infinite", které se setkalo s malou odezvou. Po vystoupení v soutěži freestyle rap v losangeleském rádiu, získal pozornost silného hráče na poli hudby Dr. Dre, který mu pomohl s jeho úspěšným albem "The Slim Shady EP". Kontroverzní povaha jeho textů a vystupování si za krátkou dobu našly řadu příznivců. Přestože je rap doménou černošských zpěváků, dokázal se jako jeden z mála bělochů v tomto pěveckém směru velmi dobře prosadit.

Své třetí album "The Slim Shady LP" vydal 23. 2. 1999. Bylo založeno na veleúspěšném singlu "My Name Is". Album se během krátké doby stalo jedním z nejprodávanějších a získal za ně dvě ocenění Grammy pro nejlepší rapové album a nejlepší rapový sólový výkon za "My Name Is".

S jeho čtvrtým albem "The Marshall Mathers LP" (2000) získal podobné úspěchy jako s předchozím. Během prvního týdne od vydání se prodalo kolem 2 miliónů nahrávek a stalo se tak nejrychleji prodávaným rapovým albem v historii. Kritikové vesměs album pochvalovali díky jeho ironii, ostrosti a kousavosti, ale díky svému obsahu vyvolalo mnoho debat, jelikož obsahuje mnoho obrazového násilí a protihomosexuálních nadávek. Eminem si dělá legraci téměř ze všeho a nezdráhá si dělat legraci z popových hvězd typu Britney Spears a Christiny Aguilery.

Sdružení homosexuálů a lesbiček proti pomluvě (GLAAD) protestovali proti podpoře Eminema hudební stanicí MTV, při předávání ceny MTV Music Awards v roce 2000. Za singl "The Real Slim Shady" získal ocenění MTV pro nejlepší videoklip roku a nejlepší mužské video. Stejně jako za minulé album získal cenu Grammy pro nejlepší rapové album a nejlepší rapový sólový výkon "The Real Slim Shady". Eminem na sebe opět upozornil v roce 2002 dalším kontroverzním albem "The Eminem Show", za účelem zmařit pokusy internetových pirátů, distribuoval toto album zdarma. Také stejný rok debutoval v Hollywoodském filmu "8 Mile".

Tento kontroverzní rapper má velmi bouřlivý život, několikrát byl zatčen za potyčky a nošení zbraní. V září 1999 ho jeho matka Debbie Mathers-Briggs zažalovala o 10 milionů dolarů za to, že ji na albu "The Slim Shady LP" označil za narkomanku. Přestože navrhla, že se spokojí s dvěmi milióny dolarů, Eminem odmítl a rozhodl se pro soud.

Také měl bouřlivý život se svou manželkou Kim Mathers, s níž se oženil v roce 1999, ale žili spolu mnoho let předtím. Kim se stala předmětem několika jeho písní včetně songu "Kim", který mezi nimi vytvořil velké pře. V červnu 2000 byla Kim hospitalizována po pokusu o sebevraždu. O měsíc později podal Eminem návrh na rozvod, ale Kim požadovala 10 miliónů dolarů a plnou péči o své dítě Hailie Jade Scott. Po dohodě nakonec přistoupil na požadavek přenechat péči dcery na Kim, ačkoliv tvrdil, že jeho dcera je pro něj nejdůležitější na světě.

Jan "Bauer" Krejci

Herecká filmografie

2018 Shady Talez
2015 Straight Outta Compton - a.z.
2014 Interview
2009 Eminem, Where Have You Been?
Komici
2004 Shady National Convention, The (TV film)
Vincentův svět (TV seriál)
2002 Vtipálkové Crank Yankers (TV seriál)
8. míle
2001 Myčka
Slim Shady Show, The
2000 Da Hip Hop Witch

Dokumentární

2015 Not Afraid: The Shady Records Story
Stretch and Bobbito: Radio That Changed Lives
2014 Total Slaughter 1 (TV film)
360 Degrees Shady
2012 Něco z ničeho: umění rapu
Rychlé peníze - prodej drog
2011 Bonnaroo Music Festival
2007 Beef 4
2005 Eminem: Live from New York City (koncert)
Eminem Presents: The Anger Management Tour (koncert)
Eminem: The Final Countdown , The (TV film)
2004 Beef 2
Eminem AKA - a.z.
Evolution of Eminem, The (TV film)
2003 Battle Rhyme for Reel Time
Making of '8 Mile'
50 Cent: The New Breed
2002 Eminem: All Access Europe (koncert)
Guns, God and Government World Tour (koncert)
2001 Eminem: Behind the Mask
Eminem: Make It or Break It
Public Eminem #1 (TV film)
Xzibit: Restless Xposed
2000 Eminem: Hitz & Disses
Freestyle: The Art of Rhyme
Journey of Dr. Dre (TV film)
Up In Smoke Tour, The (koncert)
1999 Making the Video (TV seriál)
Torrance Rises
1997 Behind the Music (TV seriál)

TV pořady

2014 2014 MTV Movie Awards (TV pořad)
2013 Detroit Rubber (TV pořad)
2011 Grammy Awards 2011 (TV pořad)
MTV Europe Music Awards 2011 (TV pořad)
2010 Grammy Awards 2010 (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2010 (TV pořad)
2009 MTV Video Music Awards 2009 (TV pořad)
2009 MTV Movie Awards (TV pořad)
2005 Boy George's Queerest TV Moments (TV pořad)
2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2003 (TV pořad)
The Best Hit USA (TV pořad)
2000 EminemTV (TV pořad)
MTV Video Music Awards 2000 (TV pořad)
1999 TV total (TV pořad)
1998 Howard Stern Radio Show, The (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1968 60 Minutes (TV pořad)
1964 Top of the Pops (TV pořad)

Hudební videoklipy

2015 Eminem: Phenomenal (hudební videoklip)
Eminem, Royce da 5'9", Big Sean, Danny Brown, Dej Loaf, Trick-Trick: Detroit Vs. Everybody (hudební videoklip)
Yelawolf feat. Eminem: Best Friend (hudební videoklip)
2014 Eminem feat. Nate Ruess - Headlights (hudební videoklip)
Eminem feat. Sia: Guts Over Fear (hudební videoklip)
2013 Eminem: Berzerk (hudební videoklip)
Eminem ft. Rihanna: The Monster (hudební videoklip)
Eminem: Rap God (hudební videoklip)
Eminem - Survival (hudební videoklip)
2012 Skylar Grey feat. Eminem - C'mon Let Me Ride (hudební videoklip)
Slaughterhouse feat. Cee Lo Green - My Life (hudební videoklip)
50 Cent: My Life (hudební videoklip)
2011 Bad Meets Evil: Fast Lane (hudební videoklip)
Bad Meets Evil: Lighters (hudební videoklip)
Dr. Dre feat. Eminem, Skylar Grey: I Need a Doctor (hudební videoklip)
Eminem: Space Bound (hudební videoklip)
2010 Eminem feat. Rihanna - Love the Way You Lie (hudební videoklip)
Eminem: No Love (hudební videoklip)
Eminem: Not Afraid (hudební videoklip)
Lil Wayne feat. Eminem - Drop The World (hudební videoklip)
2009 Drake ft. Kanye West, Lil Wayne, Eminem - Forever (hudební videoklip)
Eminem: Beautiful (hudební videoklip)
Eminem: We Made You (hudební videoklip)
Eminem: 3 a.m. (hudební videoklip)
2006 Akon feat. Eminem - Smack That (hudební videoklip)
Eminem feat. 50 Cent, Lloyd Banks, Cashis: You Don't Know (hudební videoklip)
Eminem ft. Nate Dogg - Shake That (hudební videoklip)
2005 Eminem: Ass Like That (hudební videoklip)
Eminem: Mockingbird (hudební videoklip)
Eminem: When I'm Gone (hudební videoklip)
Trick-Trick feat. Eminem: Welcome 2 Detroit (hudební videoklip)
2004 D12: How Come/Git Up (hudební videoklip)
D12: My Band (hudební videoklip)
Eminem: Like Toy Soldiers (hudební videoklip)
Mosh (hudební videoklip)
2003 Eminem: Superman (hudební videoklip)
Hardware: Uncensored Music Videos - Hip Hop Volume 1 (hudební videoklip)
50 Cent: In Da Club (hudební videoklip)
2002 Eminem: Cleanin' Out My Closet (hudební videoklip)
Eminem: Lose Yourself (hudební videoklip)
Eminem: Sing for the Moment (hudební videoklip)
Eminem: Stan (hudební videoklip)
Eminem: White America (hudební videoklip)
Eminem: Without Me (hudební videoklip)
2001 D12: Fight Music (hudební videoklip)
D12: Purple Pills (hudební videoklip)
2000 D12: Shit on You (hudební videoklip)
Eminem: E (hudební videoklip)
Eminem: The Real Slim Shady (hudební videoklip)
Eminem: The Way I Am (hudební videoklip)
Limp Bizkit - Break Stuff (hudební videoklip)
Xzibit feat. Eminem: Don't Approach Me (hudební videoklip)
1999 Dr. Dre feat. Eminem: Forgot About Dre (hudební videoklip)
Eminem: Guilty Conscience (hudební videoklip)
Eminem: My Name Is (hudební videoklip)
Eminem: Role Model (hudební videoklip)
1998 Eminem: Just Don't Give a Fuck (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

2002 8. míle

Hudební videoklipy

2015 Eminem: Phenomenal (hudební videoklip)
Eminem, Royce da 5'9", Big Sean, Danny Brown, Dej Loaf, Trick-Trick: Detroit Vs. Everybody (hudební videoklip)
Yelawolf feat. Eminem: Best Friend (hudební videoklip)
2014 Eminem feat. Sia: Guts Over Fear (hudební videoklip)
2011 Bad Meets Evil: Fast Lane (hudební videoklip)
Bad Meets Evil: Lighters (hudební videoklip)
2010 Eminem: Not Afraid (hudební videoklip)
2009 Eminem: Beautiful (hudební videoklip)
Eminem: We Made You (hudební videoklip)
2006 Akon feat. Eminem - Smack That (hudební videoklip)
Eminem feat. 50 Cent, Lloyd Banks, Cashis: You Don't Know (hudební videoklip)
Eminem ft. Nate Dogg - Shake That (hudební videoklip)
2005 Eminem: Mockingbird (hudební videoklip)
Eminem: When I'm Gone (hudební videoklip)
Trick-Trick feat. Eminem: Welcome 2 Detroit (hudební videoklip)
Tupac Shakur feat. Elton John: Ghetto Gospel (hudební videoklip)
2004 D12: My Band (hudební videoklip)
Eminem: Like Toy Soldiers (hudební videoklip)
2003 Eminem: Superman (hudební videoklip)
2002 Eminem: Cleanin' Out My Closet (hudební videoklip)
Eminem: Lose Yourself (hudební videoklip)
Eminem: Sing for the Moment (hudební videoklip)
Eminem: Stan (hudební videoklip)
Eminem: Without Me (hudební videoklip)
2001 D12: Purple Pills (hudební videoklip)
2000 D12: Shit on You (hudební videoklip)
Eminem: The Real Slim Shady (hudební videoklip)
Eminem: The Way I Am (hudební videoklip)
Xzibit feat. Eminem: Don't Approach Me (hudební videoklip)
1999 Eminem: Guilty Conscience (hudební videoklip)
1998 Eminem: Just Don't Give a Fuck (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Hudební videoklipy

2005 Eminem: Mockingbird (hudební videoklip)
2004 D12: My Band (hudební videoklip)
2002 Eminem: Lose Yourself (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(227)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace